Comunismul se „condamnă” cu uşile închise

Membrii comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită, printr-un decret prezidenţial, la 14 ianuarie, s-au întrunit astăzi în prima şedinţă de lucru. Aceştia au apreciat importanţa cunoaşterii adevărului istoric de către societate, pentru a nu admite pe viitor instaurarea unor regimuri similare. Pînă la 1 iunie 2010, comisia va prezenta Preşedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, un raport ştiinţific care va conţine datele colectate în procesul de muncă şi propuneri în problema de studiu.

La finele şedinţei, desfăşurate fără accesul presei, preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie, a menţionat că comisia, prin autoritatea sa, nu are prerogative de a condamna regimul comunist totalitar, această prerogativă ar aparţine unei instituţii legitimate public sau politic. „Noi vom formula nişte puncte de vedere, nişte propuneri şi recomandări, dar comisia nu are autoritatea să se pronunţe asupra condamnării sau necondamnării regimului comunist totalitar”, a menţionat Cojocaru.

Potrivit lui, sarcina comisiei este de a studia activitatea instituţiilor implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar în perioada anilor 1917-1991. „Nu este secret pentru nimeni faptul că regimul totalitar sovietic a comis crime împotriva populaţiei. Vom analiza aceste crime, care sînt efectele şi consecinţele lor asupra sănătăţii spirituale şi fizice a societăţii. De asemenea, vom studia politicile, ideologia şi repercusiunile acestui fenomen în ansamblu”, a mai declarat preşedintele comisiei.

Întrebat dacă va fi studiată şi activitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Gheorghe Cojocaru a declarat că, „spre regret, regimul comunist de care ne-am despărţit cu cîteva luni în urmă nu se încadrează în această categorie, deoarece acest regim comunist a fost instalat prin alegeri democratice”.

Însă membrul comisiei, scriitorul Vladimir Beşleagă, la rîndul său, a menţionat că în programul de lucru există şi un punct care să includă examinarea activităţii PCRM timp de 8 ani. „Acest regim nu a făcut altceva decît să perpetueze ceea ce părea că gata, s-a dus în trecut. Chiar dacă nu a fost un regim totalitar, el a fot unul autoritar, care mărginea cu totalitarismul. El a preluat anumite idei şi diversiuni ale sistemului totalitar sovietic”.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a fost constituită la 14 ianuarie curent, printr-un decret al Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Pe parcursul următoarelor luni, cei 30 de membri ai comisiei, istorici, scriitori, filosofi etc., împărţiţi în 7 grupuri de muncă, vor studia documente şi materiale de arhivă şi vor informa societatea despre activitatea acesteia.

Etichete: , ,

2 răspunsuri to “Comunismul se „condamnă” cu uşile închise”

  1. eugen.fr. Says:

    tu cum ai studia comunismul?

    Apreciază

  2. pulbermax Says:

    la o intrebare simpla am sa raspund simplu, desi subtilitati sint…

    As studia comunismul deschis, daca tot conform decretului se va studia doar perioada de pina la 1991, atunci nu vad de ce ar fi trebuit studiat fara accesul presei. Presa a fost doar la filmari protocolare, 15 minute cit presedintele comisiei a citit decretul prezidential, si deja toate declaratiile au fost facute dupa 2 ore. Dar ce-au discutat 2? Si ce dezvaluiri ar face in procesul de lucru, care nu trebuiesc stiute de presa si societate?

    Apreciază

Lasă un comentariu