Fenomene şi idei (sau despre odnoklassniki)

odnoklassniki_2501Mergeam alaltăieri, zi de Duminică, spre mătuşa-mea, sora mamei, şi deodată mi-a luminat faţa o idee, sau mai bine-zis o întrebare, retorică de felul ei, dar care totuşi necesita răspuns. Să admitem: o femeie, de vîrsta a treia, vreo 80 de ani să zicem, este una ce nu se supune standartelor, se consideră tînără, păi şi normal, ca orice tînăr îşi creează un cont (adresă) pe www.odnoklassniki.ru.

Ea are în lista ei prieteni (druzya), printre care eşti şi tu… Ok! Nu ştiu, e din lista celor ce te-au ţinut la grădiniţă pe oală… V-aţi găsit după adresa oalei, sorry grădiniţei, v-aţi adus aminte de „substanţa cenuşie” ce se vărsa în oală, şi pînă la urmă prieteniţi.

Persoana fiind în etate, moare într-o bună zi, „să-i fie ţărîna uşoară”. Aici întrebarea: ce faci tu avînd-o în compartimentul „prietenii mei de oală”?

Dacă o ştergi din prieteni (udaliti iz druzei), demonstrezi, într-un fel, nerespect faţă de persoana dată, chiar şi decedată fiind, doar nu eşti un nesimţit să ignorezi prietenia unui om ce a făcut multe pentru persoana ta şi acum s-a stins biata, din viaţă. Plus că-ţi mai poate apărea prin vise…

Dar nici nu poţi prieteni mai departe cu o persoană ce nu mai este în viaţă, pentru că prieteneşti cu un cadavru.

Poate ar fi cazul să faci o inserare lîngă poza ei: S-a născut şi A decedat sau: Anii de viaţă…

Am pornit în căutări pe cale logică, întrebînd pe un site similar, prieteni şi chiar simple cunoştinţe: ce-ar face ei într-o asemenea situaţie? Iată şi unele rezultate; o discuţie dintre eu şi ea (persoana intervievată), nu am schimbat bimic, m-am folosit de simpla metodă copy – paste, doar că n-am dat nume:

 

Prima la număr:

Ea: la sa fie nu o sa ma incurce cu nimik

Eu: ok, chiar daca nu va scrieti
dar in lista pui sub poza ei, s-a nascut la data… si a murit la data… ??? sau cum

Ea: asculta scuzer eu acum nu prea dispozitie sa vb pa asa teme scuze

 

Acum la rînd o altă persoană:

Ea: o lashi in druzia

Eu: asa moarta cum e?

Ea: da

Eu: cum poti prieteni cu un om mort

Ea: asa ma gindesc eu dar tu doar nu vei prieteni

Eu: nustiu pur si simplu

Ea: va ramine o amintire

Eu: CUM POTI PRIETENI CU UN OM DECEDAT?

Ea: ia doar va fi la tine in prieteni ca o fosta amica prietena si o vei tine minte dar daca o vei sterge o vei uita

Eu: aha, ok dar ii pui si s-a nascut la data … si a murit la data… sau cum???

Ea: aici deja cum doresti

Eu: dar ai optiunea de a alege, eu nu am adresa si nu stiu cum e?

Ea: atunci nustiu nustiu trebuie sa cauti o femeie in virsta si sa prietenesti cu eaa

 

Şi ultima, dar nu cea din urmă:

Ea: 1) IN PRIMUL RIND ASTFEL DE PERSOANE NU SUNT INREGISTRATE, ( IN ORICE CAZ NU AM INILNIT ASA CEVA)
2)DAR DACA ADMITEM TOTUSI ACEST FAPT, MAI BINE SA FIU NEPOLITICOS CU CEL CARE NU MAI ESTE, DECIT SA PAR NESANATOS IN FATA PRIETENILOR….
IDEEA MEA MERGE….?

Eu: toate ideile merg…

 

Dar ce-ai face tu, cu fosta ta pritenă din categoria „ştergătorii de fund”, ţi-ai şterge… de fosta prietena, aşa cum ţi-a făcut-o şi ea în frageda (ta) copilărie udalind-o?; sau vei prieteni cu ea, scriindu-i, rar, la zi de naştere şi de deces; la 3, 9 şi 40 de zile?

Cred că prea m-am înşurubat în ideie. Şi chiar nu văd o cale de ieşire. În lume sînt lucruri ce, pur şi simplu, nu ni-e dat să le cunoaştem. Aşa cum sînt taine ale naturii, secrete istorice şi locuri mistice, aşa este şi odnoklasniki – noul mister milenar. O nouă minune a lumii…

Făcînd legătură cu btrîna decedată, din exemplu, care toată viaţa ei a avut grijă să bage, la alde noi, în cap doar lucruri bune, şi să ne spele creierii de prostii ca astea, mi-aduc aminte o poezie de-a lui Vsevod Cernei:

De ce tot timpul vrei să afli adevărul?
Căci lutul poate fi, ghiveci de flori,
Dar poate, totodată, fi – pardon Oală de noapte…

Etichete: , ,

5 răspunsuri to “Fenomene şi idei (sau despre odnoklassniki)”

 1. christiansaulea Says:

  Un strigat sufletesc catre confrati!
  „Uitativa la mine, toti au cont pe odnoklasniki,eu nu!
  Desigur,fiind acasa si huzurind cu persoanele „agreabile” personalitatii dvs, te doare in fund ce se mai intimpla cu colegul tau de gradinita, care candva nu a vrut sa iti dea o prasada! E normal, fiindca avand marea dorinta de ati vedea prietena sau prietenul tau, mergi la o bere sau la o plimbare cu troleul si in fine daca tii dor de mama,sora sau alte rude apropiate ai suni, sau te suna ei!
  Atunci cand esti la mii de Km departare, iar minuta de convorbire costa 4,50 euro, si de zori pina seara esti nevoit sa vorbesti intr-o limba ce nicidecum nu e asemanatoare cu cea de „stat”(sau de sezut”), si cand tii dor de parintii tai sau de prietenii tai care demult si-au bagat …. in tine(fiindca tu nu mai faci parte din viata lor), un mic mesaj pe odnoklasniki, care cat de cat iti satisface dorul de casa, care iti permite sa iti vezi fratele mai mic care si-a rupt mana,sau mama care e bolnava,sau pe tata, care nu lai vazut demult timp. Imi este jale de cei „narkomanizati” de acest site,care sau mutat cu traiul acolo, in cautarea unei vieti mai bune. Poate ai uitat o regula nescrisa a jurnalismului:nu generaliza. Sa stii ca fiecare moneda are doua parti!!!!Apropo acelasi lucru poti sa scrii si despre mess si skype,unde in lista prietenilor tai potentiali, ma aflu eu, si ma intreb retoric in ce categorie sunt?
  P.S;citeste mai putine poezii de vsevolod cernei, care le scrie, poate…noaptea,dupa emisiunea sa de la NIT!

  Apreciază

 2. Ksiu Says:

  Ei hai!!! De cind odnoklassniki au devenit un izvor al filosofiei? Ce te-a apucat Max sa unesti doua lucruri care nu ar trebui unite si inca sa le satirizezi? sa pun altfel intrebarea… Daca ai in lista prietenilor, nu are importanta unde (odnoklassniki, yahoo, msn…) un tinar/ o tinara la care viata se sfirseste prea devreme (Doamne fereste!). Iti vei mai pune intrebarea timpita „S-o udalesc sau sa nu o udalesc din lista de contacte?”. Cu bunicuta mai ridem, dar cind ne gindim ca se intimpla cazuri si in lista contactelor cineva nu va mai fi on-line niciodata (cineva tinar si frumos)… cind ne gindim la aceasta nu ne vine a ride sau a ironiza. Odnoklassniki e doar un mod de a comunica, cu acei ce sunt mai mult sau mai putin aproape de noi, atit! Prietenii se tin minte, ei se pretuiesc. Oamenii se pretuiesc! Ce mai conteaza contact-listul? Max! Revino-ti!

  Apreciază

 3. feliciad Says:

  De ce atunci sunt create conturi (vb despre facebook) ale lui Grigore Vieru, Miachael Jackson, Printesa Diana si toti tind sa fie prieteni cu ei, chiar daca de mult sunt plecati de pe pamint. In cazul dat tot vorbim de minte sanatoasa… intr-un corp sanatos-
  Eu, bunoara, nu m-am gindit la batrina de 80 de ani, dar la prietena mea de 15 ani (avea atunci cind a decedat)- Cu siguranat as fi tinut-o in lista de prieteni, daca si-ar fi creat cont, dar as fi mentionat, deasemenea ca nu este in viata. Asta ar asigura si respect fata de ea, si sanatate fata de ceilalti.

  Apreciază

 4. Inna D. Says:

  nu chiar imi place artikolu istaa ^ ))

  Apreciază

 5. pulbermax Says:

  Daca tin cont ca a fost scris inca in 2009, iar acum e 2011, ai tot dreptul sa-l califici drept „rasuflat”, „de prost gust”, „vechi”… Ar trebui sa-l recitesc ca sa-ti zic de ce e bun.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: