Reportaj despre presă, cu Petru Bogatu

Anual la 3 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu acest prilej Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM) şi alte organizaţii din din domeniul apărării intereselor jurnaliştilor organizează un miting de protest împotriva abuzurilor şi represiunilor autorităţilor asupra reprezentanţilor mass-media. Înainte de a se desfăşura această manifestaţie am reuşit să-i pun nişte întrebări domnului Petru Bogatu, jurnalist, editoarialist, lector universitar, vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova.

Spuneţi-ne de unde vine asta şi cum intenţionaţi să desfăşuraţi această manifestaţie?

La 3 mai este Ziua Presei şi e firesc ca mai multe organizaţii nonguvernamentale, mai ales UJM şi alte asociaţii care sînt aproape de presă, sau care au obiectul muncii apărarea intereselor jurnaliştilor şi mass-mediei să organizeze o serie de manifestaţii. De data aceasta acţiunile se vor axa mai mult pe o pledoarie pentru presa independentă, pentru o apropiere a presei afiliate statului, mai cu seamă canalul de televiziune Moldova 1 la standardele europene, lucru remarcat şi de deputaţii parlamentlui european care au fost la Chişinău în aceste zile. Deci, contra ingerinţelor oficialităţilor intereselor pe diverse căi în mass-media, în politica editorială, în ceea ce priveşte toate presiunile de ordin politic şi economic asupra mijloacelor media. O sumedenie de fapte de acest gen au fost scoase în evidenţă şi în timpul campaniei electorale, pentru că în fond asta au remarcat observatorii internaţionali. Mai ales că nu toţi concurenţii au fost pe picior de egalitate în această campanie electorală. O parte din mass-media şi repet publică, cu statut public, a făcut propagandă în favoarea Puterii. Şi avînd în vedere faptul că televiziunea publică este unica care are o acoperire totală sau cvazitotală în Republica Moldova sigur că în aceste condiţii partidul de guvernămînt a avut un avantaj în comparaţie cu opoziţia; nu contează care opoziţia, de stînga, de dreapta, dar toţi concurenţii electorali trebuie să fie pe picior de egalitate şi pentru asta pledează ONG-urile şi UJM.

Mitingul este autorizat?

Absolut toate acţiunile sînt autorizate, au loc mai multe acţiuni şi toate sînt autorizate, cu atît mai mult cu cît, conform noii legislaţii, o acţiune de acest gen nu trebuie să fie autorizată din timp. Autorităţile doar trebuie informate şi în cazul în care apar unele probleme autorităţile trebuie să intervină. De exemplu, dacă un anumit spaţiu public este rezervat pentru altă acţiune, atunci sigur că urmează să aibă loc un dialog între părţile care dispută acest spaţiu public, dar în fond nu este nevoie de o autorizaţie. Deci, legea noastră, din fericire a fost abordată la standardele europene, atît doar că nu întotdeauna este respectată chiar de cei care în primul rînd trebuie să o respecte: oficialităţi, poliţie şi aşa mai departe.

Dar nu vi-e frică că în pofida acestui fapt, totuşi, poliţia sau autorităţile să purceadă la nişte acţiuni împotriva protestatarilor?

Să sperăm că nu, pentru că ar fi culmea. Este o acţiune paşnică, normală, anunţată din timp, mai cu seamă că astfel de acţiuni au loc de fiece dată la Ziua Presei. Apropo, nu numai la Chişinău, nu numai ăn Republica Moldova şi nu numai în ţările în care se consideră că presa are probleme mari. Pur şi simplu este un moment de solidaritate aziariştilor, dar şi a societăţii cu presa, cu mass-media. O acţiune absolut normală cînd populaţia, toţi cetăţenii, interesaţi de respectiva problemă pot să-şi exprime punctul lor de vedere public. Deci, ar fi culmea dacă nu am găsi înţelegere din partea autorităţilor. Deocamdată sînt diferite opinii pe acest subiect, dar oricum nu întrevedem o ostilitate evidentă, să vedem ce va fi.

Au mai fost mitinguri de această zi şi anii trecuţi?

Păi sigur că au mai fost, practic fiecare an au loc. E adevărat amploarea lor e diferită de la an la an, dar UJM şi alte organizaţii de mass-media cum ar fi CIJ, în fiecare an organizează astfel de manifestaţii, inclusiv acţiuni de protest dacă este cazul şi nu numai în ultimii ani, adică nu numai în cei 8 ani de guvernare comunistă. Astfel de manifestaţii au fost şi pînă-n 2001. Atît doar că avînd în vedere gravitatea problemei, s-ar putea ca această acţiune să fie mai numeroasă şi mai consistentă decît altădată, dar asta este o altă problemă.

Credeţi că acest lucru este o conştientizare a cetăţenilror RM că au dreptul la un post de radio şi televiziune public, care este plătit din bani publici?

Fără doar şi poate. Unul din primele obiective urmărite este şi acesta ca nu numai jurnaliştii, dar şi consumatorul de informaţii să-şi dea seamă că este legat de interesul lui fundamental, interesul lui de o informare corectă, mai cu seamă că prin reţelele vizuale de stat, care sînt staţionate de la buget, adică din banii contribuabililor şi prin televiziunea publică, care deasemenea este finanţată din banii contribuabililor, poate mai mult chiar ca televiziunile private, trebuie să fie în serviciul publicului, nu a puterii şi nici nu a opoziţiei, şi nici nu a unor informaţiuni politice. O televiziune publică trebuie să fie în serivciul public, ceea ce înseamnă a spune adevărul, a fi echidistant nepărtinitor, deci a informa corect.

Vă mulţumesc mult.

Etichete: , ,

Un răspuns to “Reportaj despre presă, cu Petru Bogatu”

  1. Reportaj despre presă, cu Petru Bogatu « Alexandra Bivol Says:

    […] şi este înscris în Uncategorized. Poti urmari orice raspuns la aceste articole prin intretinere RSS 2.0. You can leave a response, or trackback from your own […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: