Retrospect săptămînal (27.04-03.05)

Acum am început să muncesc, de asta nu reuşesc să scriu pentru blog anume, de aceea m-am gîndit… şi zic, ca să nu se piardă bunătatea să o plasez şi pe blog.

Doar pe site am bani, deşi nu mulţi, pentru asta, dar aici o fac pentru suflet, de asta şi e mai bun. Cine vrea intră şi pe site: www.actualpress.md

Săptămîna trecută a fost una mică, ţinînd cont că săptămîna imediat următoare Paştelui a fost cea Mare fiind vizitată deodată de vreo 5 Înalţi Oficiali Europeni. Dar totuşi nu pot spune că a fost o săptămînă trăită în zadar.

Marţi, 28 aprilie, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunţat despre organizarea unui control a fiscal la sediul partidului lor. În aceeaşi zi AMN şi PL au anunţat şi ei precum că sînt supuşi controalelor, şi după care a urmat un adevărat val. ONG-uri, instituţii media, partide politice existente şi inexistente, toate supuse controalelor fiscale. Au urmat valuri de scrisori din partea acestora, iarăşi către cine? Către UE – zidul plîngerilor noastre. Mă întreb, oare de cît timp mai avem nevoie ca să ne dăm seama că problema e în noi, iar bătrîna Europă cu băţul nu bate. Acest lucru s-a văzut cel mai bine săptămîna din 20-26 aprilie, în urma vizitelor oficialităţilor europene, care ne-au recomandat pace şi relaţii de bună-vecinătate. Şi-au şters mustăţile de vin şi-au plecat.

Cel mai bine a înţeles că poate să facă ce vrea şi Europa n-o să-l penalizeze anume preşedintele Voronin, care la vizita cu Solana a declarat că „A depăşit criza politică”, iar după aceasta şi-a continuat jocul, cu controale, intimidări etc. Încă bine că nu a fost Obama pe la noi sau Medvedev, că avea să depăşim şi criza economică.

Miercuri 29 aprilie, acelaşi PLDM a inaintat o sesizare către Curtea Constituţională, în care cereau ultimilor să efectueze un control asupra constituţionalităţii hotărîrii guvernului (HG) cu privire la instaurarea regimului de vize cu România, anunţată ca prima activitate a deputaţilor legislativului al XVII-lea în Parlamentul Republicii Republicii Moldova. Ok, HG din 8 aprilie contravine articolului 102 al Constituţiei RM „Actele Guvernului”, alineat 2 „Hotărîrile se adoptă pentru organizarea executării legilor”, iar abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români a avut loc prin Legea nr.151-XVI a Parlamentului RM, din 8 iunie 2006, care prevede abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre UE, SUA, Canadei, Confederaţiei Elveţiene, Regatului Norvegiei, Republicii Islanda şi Japoniei.

Adevărat, dar mă interesează de ce un partid mare, o fracţiune parlamentară cu fiecare al treilea deputat jurist, licenţiat în drept, avocat etc. (5 din cei 15 deputaţi din partea PLDM au studii în drept, conform listei www.alegeri.md ) au observat încălcările la abia 3 săptămîni de la respectiva HG. Plus că Mişcarea social-politică „Acţiunea Europeană” a organizat o conferinţă cu această temă la 16 aprilie, ceea ce înseamă 2 săptămîni mai înainte.

Tot la data de 29, şi încheiat vizita oficială delegaţia Parlamentului European, aflată în Moldova din data de 26 aprilie. Aceasta a declarat că politica editorială a postului public de televiziune „Moldova 1” trebuie să-şi schimbe politica editorială imediat.

“Ca o fostă jurnalistă de televiziune, pot să-mi dau seama imediat, după ce văd o imagine, dacă este vorba de o informaţie, sau de propagandă. Mă întreb, în aceste condiţii, ce fel de mesaj poate transmite Moldova 1”, a subliniat Marianne Mikko, conducătoarea delegaţiei. Dar ce a reuşit să vadă doamna Mikko cu o zi înainte, la Primăria Municipiului Chişinău, cînd a ascultat vreo 3 tineri maltrataţi de poliţie în urma mitingului din 7 aprilie şi s-a grăbit să iasă, fără aşi motiva graba? Au parlamentarii ăştia europeni un simţ anume foarte dezvoltat – diplomaţia.

Joi, 30 aprilie, în sala de şedinţe de la etajul 6 al Casei Guvernului a avut loc şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană, cu participarea Premierului Zianaida Greceanăi şi a Preşedintelui Vladimir Voronin. Ministrul de Externe, Andrei Stratan şi Ministrul Justiţiei, Vitalie Pîrlog, au raportat situţia, progresele şi regresele în domeniul Integrării Europene şi a îndeplinirii cerinţelor acestora pentru integrare. Nimic neobişnuit. Cei drept hohma o face ca totdeauna preşedintele, cu rusismele şi interjecţiile sale. De exemplu preşedintele s-a interesat la ce treaptă de integrare euro sîntem acum, lămurind că noi trebuie deja să terminăm a fi «мальчики для битья» pentru Europa şi că trebuie deja să vedem «свет в конце туннеля» cu UE. Atunci cînd Stratan a prezentat planul de acţiuni pentru desfăşurarea Zilei Europei în Moldova în perioada -10 mai, în care era un punct de organizare a unui meci de fotbal între echipa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi echipa ambasadelor statelor UE de la Chişinău, Delegaţia Comisiei Europene şi Reprezentanţa ONU, preşedintele Voronin s-a interesat cum o să joace MAEIE fotbal cînd în ministerului lor majoritatea sînt fete? Vrînd, nevrînd mi-aduc aminte de ex-premierul Tarlev, cînd a fost explozia de gaze într-un bloc din Soroca, acu vreo 2 ani. Fiind prezent acolo dumnealui întrebase localnicii „Da tare s-a auzit bubuitura?”

Dar mă întorc la planul de desfăşurare a Zielei Europei în RM. Primul punct al acestuia „Decorarea cu drapele UE şi ale RM arterele principale din capitală şi centrele raionale ale ţării”. Ceva normal, mai ales în vogă. Dar mă întreb, vor fi decorate şi clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului, sau nu face să ne repetăm?

Punctul 3 „Desfăşurarea unui concurs de desen pentru copii (elevi) întitulat „Mesaj pentru Europa”.” Nu dă doamne să caute copiii acest concurs pe google sau youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=hmuDO6ha0-8 ), că doamne fereşte să dea de „Paraziţii” (trupă de muzică românească). Vai şi-amar atunci de domnul Stratan şi Ministerul lui. Nu zic, dar s-ar putea trece direct la punctul 7 a planului „Anunţarea zilei „Uşilor Deschise” la MAEIE. Şi n-ar fi de dorit să repetăm acea zi a uşilor deschise a Parlamentului şi a Preşedinţiei, din 7 aprilie curent. Interesant că acest plan nu include nicio menşiune despre depunerea florilor la memorialul Eternitate, cum n-ai da, la 9 mai e şi „Ziua Victoriei”, dar este menţionată organizarea un concert în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, la acea dată, în contextul Zilei Europei.

Săptămîna va sfîrşi cu un miting organizat de Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Duminică, la 3 mai, cu ocazia „Zilei Mondiale a Libertăţii Presei”. Mitingul are să fie paşnic. Să sperăm că nu vor fi provocări şi totul va fi normal. Dar despre asta deja săptămîna viitoare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: