Flori lui Ştefan domn cel Mare…

floriÎn dimineaţa zilei de astăzi, înalta conducere a ţării a participat la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, cu prilejul Hramului oraşului. La ceremonie au participat Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Premierul Vlad Filat, candidatul la postul de preşedinte al ţării, Marian Lupu, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, deputaţi în Parlament, miniştri, funcţionari din administraţia publică locală. Este pentru prima dată cînd conducerea ţării depune flori la statuia lui Ştefan cel Mare de Hramul Oraşului. Nici un oficial comunist nu a fost văzut la depunerea de flori.

speaker si premier Întrebat ce i-a motivat pe deputaţi să depună flori alături de autorităţile locale, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat că „pînă acum a fost o putere comunistă, pe de o parte, şi o putere creştină, pe de altă parte. Acum însă toţi sîntem creştini şi e marea sărbătoare a oraşului, a capitalei noastre, de ce să nu fim împreună?”. „Noi reprezentăm republica, locuind în Chişinău”, a conchis Ghimpu.Ghimpu

Cu ocazia sărbătoririi hramului, spicherul Mihai Ghimpu a transmis felicitări tuturor cetăţenilor, urîndu-le sănătate, speranţă şi răbdare, „pentru că, încetul cu încetul, o să le realizăm pe toate”, a spus Ghimpu.

APL la CatedralăDupă depunerea de flori, administraţia publică locală s-a îndreptat către Catedrala „Naşterea Domnului”, unde un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, Vladimir, a început sfînta liturghie de hram.

Hramul oraşului Chişinău se sărbătoreşte anual la 14 octombrie, de sărbătoarea religioasă „Acoperămîntul Maicii Domnului”.

Pentru prima dată denumirea „Chişinău” este datată cu 17 iulie 1436. Savanţii afirmă că această denumire ar însemna „izvor, şipot, cişmea”. Oraşul Chişinău are o suprafaţă de circa 120 km. p. Numărul populaţiei capitalei se apropie de un milion. Sărbătoarea Hramul Chişinăului se marchează din anul 2002, anterior, din anul 1987 era serbată Ziua oraşului.

poză comună

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: