Politică: între ieri şi azi…

Răscoleam zilele astea prin mapele calculatorului meu. Mape prin care nu am fost de luni întregi, de care am şi uitat deja, care nu mai au nici o însemnătate pentru realitatea de azi… Şi totuşi în unul din folgere am găsit ceva, un document în care exersam în ceea ce priveşte abilităţile mele de-a scrie editoriale. Nu ştiu, mi s-a părut actual, chiar dacă a fost scris încă la 23 noiembrie 2008. Se vede că nimerisem bine în geanta lui Sergiu Sumcă (astrologul nostru de la Moldova 1), sau e doar o iluzie..?

Decideţi voi, nu l-am modificat deloc, fac doar copy-paste…

 

„Suflete Moarte, volumul II”

După cum bine se ştie ne aflăm în ajun de alegeri, şi deşi mai avem inainte încă o iarnă întreagă, alegerile au şi început, sau mai bine zis nu alegerile, ci selecţia. Selecţia între actorii politici. Unii capitulează, fiind slabi (de fire), iar alţii din contra se ridică, pe baza celor slabi evident.

Încerc a înţelege, dar avînd o raţiune de masă nu pot. Pentru că aşa am fost învăţat de acasă: nu dau curcanul din oală, în schimbul celui din coteţ, din simplu motiv că al doilea încă nu este penit, chiar de se umflă în pene şi pare mai gras. Dar în politica noastră, poftim, unde nu dai numai cazuri de acest fel.

Centristul Petrache face invitaţie în oala sa ex-premierului Tarlev, ăsta ştiîndu-şi lungul nasului, şi-l bagă, şi devine lider. Liderul, la rîndul său, îşi face un site (www.tarlev.md) unde bagă tot adevărul vieţii măriei-sale. Domn Sima (Patria-Rodina), click-ează site-ul, dă faţă-n-faţă cu cruda realitate a vieţii şi demisionării măriei-sale, şi în aceeaşi zi, fiind plin de milă, declară că desfiinţează „Patria” şi aderă la „Uniune” (nu Europeană, Centristă). Copernic pentru asta a fost ars pe rug, dar lor nu li-e nimic, trăiesc.

Pe alt mal, marele clasic Roşca, sub egida muzei Clio (muza istoriei), scrie cronici în stil Urechean, sorry, cronici în stil Grigore Ureche, puţin parafrazate, despre Urechean Serafim şi Filat Vladimir, şi micile lor afaceri din perioade mai vechi. Acuză PLDM-iştii că cumpără (cacofonie necesară) PPCD-işti cu Logane şi slogane, pe cînd el pierde din suflete… (aici am ajuns la Gogol). În genere, continuînd cu aceeaşi paşi alegerile din 2009 vor fi alegerile închinate lui Gogol (nu Google). Nu găseşti un politician care să nu se sfarme în patru, pentru tot atîtea „suflete moarte”. Şi dacă acest an a fost şi continuie a fi Anul Druţă, anul viitor va fi Anul Gogol Nikolai Vasilievici, pentru că chiar în 2009 se fac 200 de ani de la naşterea marelui scriitor rus, şi voturile, din păcate, prin prostia noastră mare tot lui i le închinăm… 

Maxim PULBER

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: