Excursie pentru victimele din aprilie

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu un grup de tineri care au avut de suferit în urma evenimentelor de după 5 aprilie anul curent. Noaptea trecută, aceştia s-au întors dintr-o excursie din localităţile cu semnificaţie cultural-istorică din România, în cadrul proiectului „Recunoaştere şi recunoştinţă”, iniţiat de primăria municipiului Chişinău, cu susţinerea financiară a Departamentului Român pentru românii de pretutindeni.

În perioada 3-9 noiembrie, un grup de 40 de tineri, elevi şi studenţi, victime ale maltratărilor din partea organelor de forţă, ca urmare a protestelor din 7 aprilie, s-au aflat într-o vizită în România. În cadrul excursiei, tinerii au vizitat mai multe oraşe, printre care Buşteni, Sinaia, Bucureşti, Braşov. De asemenea, ei au vizitat palatele Victoria şi Cotroceni, unde au avut întrevederi cu oficiali din cadrul ministerelor Afacerilor Externe şi Tineretului din România.

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că iniţiativa aparţine primăriei municipiului Chişinău, iar toate cheltuielile sînt acoperite sută la sută de ministerele române a  Afacerilor Externe şi a Tineretului şi Sportului. „La acest proiect participă circa 100 de tineri care au avut de suferit în urma protestelor din aprilie curent, adică cei pe care îi avem în baza de date a primăriei cu persoanele care am aflat că au fost reţinute, bătute, torturate etc. Din acea bază am selectat tinerii, i-am contactat şi am aflat care doresc şi pot să meargă în acea excursie. Este deja al doilea grup şi dacă vor mai fi doritori, vom mai forma şi al treilea grup”, a declarat Chirtoacă.

El a precizat că „autorităţile municipale au iniţiat acţiunea „Recunoaştere şi recunoştinţă” în scopul exprimării gratitudinii, reabilitării psihologice şi morale a tinerilor care, la 7 aprilie 2009, au încercat să stopeze abuzurile unei guvernări nedemocratice”.

În după-amiaza zilei de astăzi, un alt grup de elevi şi studenţi s-a deplasat în al doilea tur de excuresie prin România. Unul din participanţi, Vadim Ungureanu, care a fost şi în prima tură a excursiei a spus că în prima tură a avut ocazia să facă o călătorie cu telegondola în munţi, în Sinaia, la castelul Peleş, după care a fost şi la Bucureşti, la palatul Cotroceni. „Plus la aceasta, am avut ocazia să discutăm cu foştii deţinuţi politici ai României din anii 60-80 ai secolului trecut şi mulţi mari revoluţionari ai României din anul 1989, cu care am discutat şi care ne-au mulţumit pentru revoluţia anti-comunistă pe care am făcut-o la Chişinău”.

Vadim a relatat că fiind la Sinaia în cadrul primei ture a excursiei, unuia din participanţi i s-a confirmat virusul gripal A(H1N1). Acesta a fost internat la Spitalul din Sinaia, iar toţi ceilalţi participanţi ai excursiei au fost supuşi verificării de laborator. Vadim spune că ulterior Adrian, persoana infectată cu gripa pandemică, a fost transportat la un spital în Ploieşti unde a fost tratat, şi în prezent se află la Chişinău. Chirtoacă nu am mai fost de găsit pentru a comenta informaţia.

Proiectul „Recunoaştere şi recunoştinţă” prevede încă două excursii similare, pentru grupuri de tineri care au suferit în urma acţiunilor din aprilie 2009. Următorul grup va pleca în după-amiaza zilei de astăzi. În context, primăria a făcut un apel către tineri să relateze primăriei municipiului Chişinău, precum şi Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie a.c., despre orice abuz al forţelor de ordine în urma evenimentelor din aprilie.

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri to “Excursie pentru victimele din aprilie”

  1. victor mosneag Says:

    oare cati falsi eroi au participat la proiect?

    Apreciază

  2. eduardbutnaru Says:

    Hmmm… după excursia prin comisariatele Chișinăului… mă rog… să fie…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: