Lupu, AIE, Constituţia, experţii şi democraţia

Alianţa pentru Integrare Europeană nu are încă o poziţie concretă referitor la modificare constituţiei, deoarece aşteaptă sosirea membrilor Comisiei de la Veneţia, care urmează a vizita Moldova la mijlocul lunii februarie. Totodată, este necesar de a găsi o soluţie optimă în problema organizării referendumului sau a modificării Constituţiei, în aşa fel ca decizia luată să fie în conformitate cu legea şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Aceasta este poziţia Partidului Democrat din Moldova, anunţată în cadrul unei conferinţe de presă, de către liderul PDM Marian Lupu.

Lupu consideră că ar fi bine ca problema crizei constituţionale să fie rezolvată în Parlament, printr-un dialog comun cu toate fracţiunile parlamentare. Potrivit lui, dacă se va ajunge la o decizie comună, aceasta va permite de a evita cheltuieli de circa 40-50 mln. lei, necesare pentru organizarea referendumului naţional. „Decizia trebuie să fie una în care să fie respectată supremaţia legii şi nu interesele de moment. Partidul Democrat a insistat de la început să ne consultăm cu membrii comisiei de la Veneţia, deoarece aceste decizii sînt extrem de importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a menţionat Lupu.

Dieter Schimanke, expert german în drept constituţional, sosit în Moldova la invitaţia PDM, a opinat că constituţiile în general sînt bune timp cît ele nu se modifică prea des. „Constituţia RM are o istorie de circa 10 ani şi este una pozitivă şi bună în general. Dacă există un consens în societate cu privire la modificarea ei, atunci ar fi bine dacă sistemul politic şi-ar rezerva un timp de 2-3 ani pentru a efectua aceste modificări” a menţionat expertul german.

În opinia lui Schimanke ar fi un pas înapoi pentru Moldova dacă s-ar ajunge ca preşedintele să fie ales direct de către popor. Întrebat ce poziţie are vizavi de articolul 13 al Constituţiei RM, cu privire la limba de stat, expertul german a spus că această întrebare este una foarte moldovenească deoarece în Constituţia germană nu este nici un punct care să e refere la limba de stat. „Avem mari părţi ale Germaniei în care limba maternă nu este germana, dar nu avem nici o stipulaţie cu privire la limbă”, a adăugat Schimanke.

Etichete: , , , ,

Un răspuns to “Lupu, AIE, Constituţia, experţii şi democraţia”

  1. editorcassh Says:

    aştept cu mare nerăbdare schimbarea

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: