Ţara este în doliu: 18 ani de Transnistrie…

În jur de o mie de combatanţi, văduve şi copii orfani rămaşi în urma războiului pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la „Maica Îndurerată”, de la complexul memorial „Eternitate”, cu prilejul împlinirii ai 18 ani de la declanşarea conflictului de pe Nistru din anul 1992.

La eveniment au participat Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, prim-ministrul, Vladimir Filat, liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană, Marian Lupu şi Serafim Urechean, miniştri şi deputaţi din partea AIE, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi autorităţilor locale şi alţi oficiali.

În cadrul depunerilor de flori, Preşedintele interimar al R. Moldova, spicherul Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat că nu poate să existe democraţie într-un stat, fără a respecta dreptul la autodeterminare şi  dreptul ca fiecare să-şi decidă soarta, să-şi construiască viitorul aşa cum doreşte el. „Astăzi se împlinesc 18 ani de lacrimi, de dureri, de aşteptare. Sînt 18 ani de cînd forţele imperiale ostile libertăţii noastre au încercat din nou să ne menţină în genunchi şi au fost împotriva drumului pe care l-am ales, unul greu şi anevoios. Aceşti 20 de ani demonstrează că lupta încă continuă”, a menţionat Ghimpu.

Totodată el şi-a cerut iertare în faţa combatanţilor din cauza că statul nu le oferă grija meritată, în faţa soţiilor rămase fără soţ, pentru că se chinuie să-şi crească copii şi să-şi rezolve problemele, fără ca statul să le acorde atenţia necesară. „Permiteţi-mi să mă închin în tuturor celor ce au luptat pentru apărarea acestui pămînt”. Mhai Ghimpu s-a arătat convins de faptul că situaţia economică se va schimba şi organele de conducere vor avea o altă atitudine faţă de ei.

La rîndul său, premierul Vlad Filat a menţionat că ziua de 2 martie 1992 a prezentat o mare încercare pentru Republica Moldova şi un început, care din păcate nici astăzi nu are sfîrşit. „Avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm în continuare de comun acord, însă consider că a venit timpul ca dincolo de declaraţii şi cuvinte atît de necesare, urmează să acţionăm. Cred că R. Moldova are un viitor ca stat liber şi democrat, iar acest stat urmează să fie unul reintegrat”. „Sîntem în „Ziua memoriei”, zi care vine să ne aducă aminte de cei care au căzut, de singura calitate a lor, calitatea de erou al R. Moldova”, a mai declarat Filat.

Preşedintele Republicii Moldova în perioada anilor 1990-1996, Mircea Snegur, a menţionat că ziua în care a început conflictul nu a fost una întîmplătoare, „anume în acea zi asambleia Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat admiterea R. Moldova în această organizaţie internaţională, ceea ce însemna un imbold al recunoaşterii independenţei şi integrităţii ţării noastre în graniţele ei istorice. Slavă în veci eroilor căzuţi pe cîmp şi închinăciune rudelor acestor eroi”, a spus Snegur.

„Trebuie să depunem toate eforturile pentru cei ce au apărat ţara noastră, şi-au jertfit viaţa, sau au venit schilodiţi de pe cîmpul de luptă, să fie întotdeauna în grija Guvernului, guvernărilor, şi actualei, şi a viitoarelor. Iar noii trebuie să educăm adevăraţi apărători ai independenţei şi integrităţii, în memoria celor căzuţi” a spus Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, liderul partidului „Alianţa Moldova Noastră”.

În acelaşi context liderul partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu a menţionat „Aceste acţiuni tragice în istoria ţării noastre au lăsat răni adînci în sufletele a mii şi sute de oameni, în sufletele familiilor care şi-au pierdut copii, soţii, rudele. Aceste evenimente au lăsat o rană adîncă pe corpul ţării, una care ne divizează ţara în două părţi”. „Trebuie să-i ţinem minte pe cei care şi-au făcut datoria de apărător al patriei, a celor care nu şi-au pus întrebarea ce poate această ţară să facă pentru ei, dar s-au întrebat ce pot ei face pentru ţară. Acum este rîndul nostru, a întregii societăţi, e rîndul ţării să întrebe ce poate ea să facă pentru cei băieţi, care au luptat pentru independenţa şi integritatea ei”, a mai adăugat Lupu.

La rîndul lor combatanţii, văduvele, părinţii şi copiii celor căzuţi au ţinut să mulţumească actuala conducere de faptul că ziua în care ei, soţii, feciorii şi părinţii lor au intrat în apărarea R. Moldova nu a fost dată uitării. „Ne pare bine că anul acesta a fost mult mai bine organizat decît în alţi ani”, a menţionat Igor Romaniuc, combatant venit din Soroca, special cu această ocazie.

La conflictul armat din 1992 au participat circa 29 mii de persoane, din care 386 au decedat, iar alte 284 au fost schilodite. În conformitate cu hotărîrea Parlamentului din 26 februarie, ziua de 2 martie este numită „Ziua memoriei”.

Etichete: , , , , , , ,

Un răspuns to “Ţara este în doliu: 18 ani de Transnistrie…”

  1. Constantin Padure Says:

    Spre binele Basarabiei, este necesar un zid pe Nistru si gata. Transnistria este piatra de moara ce e legata de gatul Basarabiei.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: