Articolul 78: modificat cu încălcări???

În anul 2000, Parlamentul Republicii Moldova a modificat articolul 78 al Constituţiei RM, privind modul de alegere a şefului statului, cu grave încălcări ale legislaţiei. Această declaraţie a fost făcută astăzi de către Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul unei întrevederi cu studenţii Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM.

Ghimpu a menţionat că fiind preocupat de iniţiativa actuală de modificare a Constituţiei a ridicat proiectul de lege, privind modificarea Constituţiei din anul 2000, în care a depistat că „cei care au iniţiat modificarea Constituţiei nu au cerut de la Curtea Constituţională /CC/ avizul privind modul de alegere a preşedintelui cu 3/5 din votul deputaţilor, ci cu 50+1. Urmează să ne clarificăm cum şi cînd a apărut aceasta”, a spus Ghimpu.

Ulterior, întrebat cine se face vinovat de această încălcare, spicherul Parlamentului a menţionat că potrivit stenogramei, propunerea a venit din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. „Este sigur că ei au schimbat. Iar asta înseamnă că modificarea s-a făcut fără avizul CC, şi este o problemă”, a mai adăugat Ghimpu.

Solicitat juristul PCRM, Sergiu Sîrbu, a declarat că deoarece în anul 2000, cînd a fost modificat articolul 78 al Constituţiei, PCRM avea doar 40 de mandate, de aceea la votare au participat şi alte partide. „Eu nu am studiat proiectul din 2000, dar Curtea Constituţională doar verifică limitele revizuirii unui sau altui articol, ea nu se expune asupra modului de votare a acestuia”.

Sîrbu a mai precizat că „în cazul în care o modificare în primă etapă este într-o redacţie normală, dar ulterior Parlamentul adoptă o altă redacţie prin care se depăşeşte limitele prevederii Constituţiei, atunci aceasta prezintă o încălcare flagrantă a Legii Supreme”.

„Sînt doar nişte declaraţii pur politice, eu tot pot să citesc studenţilor o lecţie de două ore despre această temă”, a adăugat Sîrbu.

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: