PCRM 43,4 =vs= 25,5+13,4+7,6+(3,2) AIE

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Legislativul ar fi format din patru partide politice, conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 15 aprilie-3 mai curent de către Institutul de Marketing şi Sondaje. Astfel, din cei 64,5% de cetăţeni care au declarat că vor participa la scrutin, 43,4% vor vota pentru PCRM, 25,5% pentru PLDM, 13,4% – PD şi 7,6% – PL. AMN ar rămîne sub pragul electoral cu 3,2%.

La sondaj au participat 1054 de persoane, dintre care 9,5% au menţionat că nu vor participa la alegeri, iar alte 26% sînt indecişi.

Conform sondajului, 28% din totalul respondenţilor au opinat că vor susţine PCRM, 16,5% – PLDM, 8,6% – PDM, PL – 4,9%, PSD – 2,5%, AMN – 2,1%. Pentru PPCD, MAE şi Partidul „Moldova Unită” ar vota cîte un procent şi mai puţin din alegători. Astfel, Partidul Comuniştilor se menţine la un plafon de 28% intenţie netă de vot, cu un trend descendent privind credibilitatea partidului (35%) şi a liderului Vladimir Voronin (36%). PLDM devine a doua forţă politică, cu o intenţie netă de vot a 17% din alegători, cota credibilităţii căreia este la fel ca şi cea a PRCM, de 35% şi încrederea în liderul ei de 39%. În acelaşi timp, PL pierde jumătate din electorat şi ajunge la o intenţie netă de vot de 5%.

Dacă va fi modificată Constituţia şi cetăţenii ar putea alege preşedintele direct, atunci 36% din alegători nu ştiu pentru cine ar vota sau nu au dat vreun răspuns, pentru liderul PD, Marian Lupu ar vota 21% din alegători, pentru Vladimir Voronin 17%, 14% pentru liderul PLDM, Vlad Filat, 3% pentru Zinaida Greceanîi, şi cîte 2% din alegători pentru liberalii Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Patru la sută din respondenţi ar vota pentru alţi candidaţi, iar 1% pentru nici unul.

Totodată, 31 la sută din respondenţi au menţionat că cea mai apropiată orientare politică este cea comunistă, 23% – cea liberală, 12% – cea social-democrată, 2% pentru cea creştin-democrată şi un procent pentru cea naţionalistă. La aceiaşi întrebare 19% au răspuns că nu le este aproape nici una din orientări şi alte 13% fie că nu cunosc sau nu au răspuns, în general.

În comparaţie cu sondajul din luna octombrie anul trecut încrederea populaţiei în majoritatea instituţiilor scade. Astfel, doar 14 la sută au încredere în justiţie, 6 în Parlament, 5 în Guvern, 7 în Primărie, 10 în partidele politice şi cîte 8% în armată şi biserică.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: