Piaţa Centrală 2025: science-fiction reuşit!!!

Primăria capitalei şi-a pus drept scop reconstrucţia Pieţei agroalimentare centrale din Chişinău, pînă în anul 2025. Aceasta prevede mai multe centre comerciale, parcări auto supraetajate, amenajarea unei intrări din strada Bulgară şi cîteva blocuri de locuinţe. Pentru a începe lucrările de implementare a proiectului, el urmează a fi aprobat de către CMC.

Planul urbanistic de detaliu al pieţei a fost prezentat în cadrul şedinţei operative a primăriei de astăzi, de către viceprimarul Nistor Grozavu. După cum a menţionat el, proiectul va fi realizat în trei etape, pînă în anul 2025, fără a afecta activitatea pieţei. Astfel, în prima etapă, între 2010-2015, vor fi realizate lucrările de construcţie a unui centru comercial în partea pieţei dintre strada Mitropolit Varlaam, în partea pieţei din spatele blocurilor de locuinţe din bulevardul Ştefan cel Mare, între str. Tighina şi pînă în drept cu str. Bulgară. Tot în această perioadă, pe teritoriul Gării auto centrale va fi construită o parcare supraetajată cu circa 850 de locuri.

În a doua etapă, 2015-2020, primăria îşi propune drept scop construcţia unui al doilea obiectiv de utilitate publică şi social-culturală, care e prevăzut cu o parcare subterană pentru comercianţi şi cumpărători. Tot aici vor apărea două blocuri de locuinţe între piaţă şi blocurile din Ştefan cel Mare şi o intrare în piaţă, printr-o continuare a străzii Bulgare, sub blocul de locuinţe din bd. Ştefan cel Mare.

Etapa finală, care se prevede a fi finalizată în 2025, prevede reconstrucţia întregului teritoriu aferent pieţei. Potrivit proiectului, Gara auto va fi strămutată, iar în locul ei va mai fi construită o parcare supraetajată cu peste 1400 de locuri. Astfel, în Chişinău nu va mai exista o Gară auto centrală, ci mai multe autogări la principalele intrări în oraş, dinspre Ungheni, Orhei, Anenii Noi şi Vadul lui Vodă.

Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, după prezentarea proiectului, „ar fi bine ca toate acestea să devină realitate, dar nu m-aş grăbi să dau termene de implementare”. El a mai menţionat că într-o lună proiectul ar putea ajunge în discuţia consilierilor municipali.

Din cauza volumului enorm al lucrărilor, proiectul nu prevede cheltuielile necesare. Acestea nu pot fi făcute nici estimativ. Planul reconstrucţiei pieţei a fost elaborat timp de un an.

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: