19 copii din Penitenciarul nr. 13

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a efectuat în dimineaţa zilei de astăzi, o vizită la Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, unde au fost renovate cinci celule de detenţie preventivă pentru minori, inclusiv sala de forţă. Costurile lucrărilor se estimează la circa 386 mii de lei (24,4 mii Euro) alocaţi din bugetul Ministerului Justiţiei.

La moment în Penitenciarul nr. 13 se află în detenţie preventivă 19 minori cu vîrsta cuprinsă între 14 şi 17 ani, care şi sînt deţinuţi în celulele renovate. În cadrul lucrărilor de reparaţie a fost instalat un sistem nou de canalizare şi grup sanitar, un sistem modern de ventilaţie forţată, precum şi au fost montate uşi şi geamuri noi. De asemenea, celulele au fost echipate cu mobilier nou, cîte un televizor şi antenă prin cablu.

Solicitaţi de presă, Vasile şi Alexandru, de 15 şi 16 ani, condamnaţi pentru 5 şi respectiv 10 ani de detenţie, au menţionat că în celulele renovate e mult mai bine, deoarece „e mai curat, aerul e mai proaspăt şi mirosul e altul”, dar totuşi, spun că acasă e mai bine. La rîndul său, Ministrul Justiţiei a remarcat că Penitenciarul nr. 13 va fi transferat într-o altă instituţia nouă, dar pînă atunci s-a intervenit pentru a schimba condiţiile de detenţie a minorilor. „După cum am văzut, chiar dacă au comis anumite infracţiuni, în fond ei sînt copii. Statul i-a lipit doar de libertate, dar nu i-a condamnat să stea în condiţii inumane şi degradante”, a spus ministrul.

„Chiar şi în condiţiile de totală austeritate bugetară, am făcut un  efort substanţial pentru a putea renova celulele în care sînt deţinuţi minorii şi sperăm că în acest mod, după ce îşi vor ispăşi termenul de pedeapsă aceşti copii să se poată reintegra în societate şi mai mult să nu ajungă în locurile de privaţiune a libertăţii”, a mai adăugat Tănase.

După cum a mai remarcat Alexandru Tănase, penitenciarul care se preconizează a fi construit la periferia capitalei, cu o capacitate de circa o mie de persoane, va fi construit într-un termen ce nu va depăşi doi ani şi ar costa bugetul de stat peste 20 de milioane de Euro. Atunci cînd noul proiect va fi realizat, o parte a Penitenciarului nr. 13 construită în anii de după războiul doi mondial, va fi demolată, iar partea istorică, construită în anul 1846 se va transforma într-un muzeu sau galerie de artă.

În prezent în penitenciarul nr. 13 îşi ispăşesc pedeapsa 879 persoane, dintre care 72 de femei şi 19 minori. Anual prin izolatorul de urmărire penală tranzitează în jur de 12 mii de persoane.

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: