Pamflet: „Ia naglioj, ia naglioj bl*a!”

Căldură şi înăbuşeală. Într-o sală mică, sau poate mai mare, dar mică din cauza îmbulzelii jurnaliştilor, pardon „turbăciunilor curioase”, toţi sînt în aşteptarea „chefliilor de decizie”.

Şi dacă tot magistraţii, pardon chefliii, sînt la un picnic în pădure, şi se lasă aşteptaţi, „turbăciuni” care mai de care, de diferite culori şi rase, obosiţi de grijile igienei personale, alergăturii pe la evenimente, a salariului „aşa cum este” şi a tuturor celorlalte griji, stau pe scaune de-şi mai scarpină limba despre modă, politică, inundaţii, reduceri la bijuterii, cele 90 de troleibuze promise de Dorin Chirtoacă care se mai lasă aşteptate şi… nu în ultimul rînd, despre proaspătul film „Sex and the City 2”, download-at recent de pe torrentsmd.com.

La fel, de cealaltă parte a sălii, înghesuiţi să nu-i prea audă turbăciunile de jurnalişti, stau la o masă trei unul mai actual și alții mai „foşti”, „oameni ai legii”. Plictisindu-se de aşteptare ce-i trei, VladBot, GhePap, şi GheAvor discută între ei ca să le mai treacă din timp.

Nu că nu i-ar şti lumea, dar de dragul adevărului, trebuie lămurită etimologia (aparent stranie) a numelor acestora:

– VladBot vine din Transilvania. „Legenda spune cică pe timpuri, cînd Vlad Ţepeş s-a săturat să tot tragă oamenii la ţeapă, a angajat un PR-ist, iar în urma unei lungi-delungi campanii de rebranding, acesta nu numai că s-a lăsat de băutul sîngelui, dar nici la ţeapă nu mai trăgea – aşa de uman s-a făcut. Şi dacă prindea vreun rău-făcător, Ţepeş le dădea la bot şi-i lăsa în paza Domnului. Atunci în urma „tragerii la ţeapă” a ultimei femei a lui Ţepeş, a apărut şi VladBot, numit în cinstea tatălui” . De-i drept, de-i minciună nu se ştie, cert e că VladBot a practicat mult timp metoda lui taică-su, iar acum, plictisit, s-a lăsat…

– GhePap e provenient din Turcia, dar e născut şi crescut la noi. „Cică părinţii băiatului s-au întîlnit într-un mod ciudat şi nu s-au ştiut decît o singură zi, pe timpurile cînd Ştefan cel Mare înfrunta cu dîrjenie armatele Imperiului Otoman. Taica lui GhePap era bucătar în armata turcă. El, evreu de naţionalitate, pregătea ospăţul trupelor mohamedane. Atunci, în timpul unei pauze dintre lupte, cînd ambele fronturi îşi mai trăgeau suflul, taică lui GhePap o luase spre Codri, unde a cules ciuperci şi a prins doi iepuri, iar cînd a revenit în tabără, a pregătit un tradiţional Kebab turcesc. Mama băiatului, era o moldoveancă simplă din părţile Orheiului şi fu luată prizonieră de turci. Se spune că după ospăţul ostăşesc, evreul bucătar îndrăgostit în taină de frumoasă moldoveancă, i-a dat pe ascuns o bucată, zicîndu-i în turcă „Yeme Kebab”, („mănîncă kebab”). El a fost ucis de ostaşi lui Ştefan de rînd cu ceilalţi pierzanţi, iar moldoveanca eliberată, crezînd că aşa-i era numele, la numit pe băiatul ei proaspăt zămislit în cinstea tatălui, aşa cum a auzit: GhePap”.

– Cît ţine de GheAvor, o mare dramă omenească îi urmăreşte soarta. Dădacele de la orfelinatul „Licurici”, din Duruitoarea Nouă, nu ştiu cum se numea băiatul pînă a ajunge la ele, și i-au dat numele pentru unicul cuvînt pe care îl rostea micuţul, atunci cînd a ajuns la ele. Din analele poliţiei am aflat cum s-a întîmplat tragedia în urma căreea GheAvor a rămas orfan de tot. „Minorul de trei ani se juca în nisip, în timp ce bunică-sa, cetățeană a Republicii Polone în vîrstă de 79 de ani, se poroia prin curte cu un ceaun mare, în care fierbea urdă. Minorul a încercat să facă cîțiva pași spre ușa șuicii, s-a împiedicat și a căzut jos, lovindu-se cu capul de un butoi gol de brînză, care se usca la soare. În urma impactului dintre capul minorului și butoi, acela pornit a se rostogoli la vale prin curte, a atins bolovanul de piatră, care deobicei apăsa brînza ca să stea în zer şi care era liber pentru că cetățeana nu mai avea brînză-n butoi, iar bolovanul luîndu-şi viteză a rupt stîlpul de la streşina casei. Streşina s-a prăvălit sub greutatea porumbului din pod, întrocînd ceaunul fierbinte şi opărind cetățeana din cap pînă-n picoare. În urma acestui accident bătrîna a decedat pe loc, iar casa în care locuiau ce-i doi, de rînd cu șuica, podnăvesul, veceul și o bucată din gard – s-au aprins de la acoperișul din stuf prăvălit și au ars pînă la cenușă. Minorul a fost dus la orfelinat, deoarece nu avea părinți sau alte rude, iar cenușa cetățenei a fost dusă de o rafală de vînt în direcție necunoscută. Din cîte au spus vecinii, deși mic, minorul era cam năstrușnic de felul lui, iar cetățeana polonă – o simplă femeie de religie catolică. În ziua aceia, ei au auzit un ţipăt al cetăţenei opărite, dar nu l-au luat în seamă, deoarece aceasta striga des la copil: „Măi ghiavole, măi”.”

Dar să revenim la berbecii noştri, şi la sala de aşteptare… ce-i trei duc o discuţie:

GheAvor: „Ieri ai fost vedetă, tare efect!”, se uită prin sală şi văzîndu-i pe cei care l-au vandalizat pe Muruianu, afirmă cu ură şi inimă rece: „Ia draci, blea, numai se întampla ceva şi…”

VladBot: „Numai eu am fost efect? Cum şeva cum eu. Mata nu?”, îl întreabă pe GhePap.

GhePap: „Îţi desjioc rîtu şi-ţi scot balcîjîi…”

GheAvor: „Nu te supăra, da matale, multstimate VladBot, ai fost cel mai mult, cînd te-o arătat la colţul uşii…tare ciotka, cu capu. Ţiii!”

VladBot: „Ghini c-nu la colţu străzii. Da şi, matale n-ai vorghit deloc?”

GheAvor: „Am zis la cîteva. Nu, cî n-am spus nic-aiurea! Le-am zis drept: cum se poate, băi, una şi aceeaşi fabulă, una şi aceeaşi învinuire, aceleaşi norme. Kak scucino mî jîviom. N-aveţi nikî sfînt în voi?!”.

În sală întră chefliii, ce-i trei se scoală în picioare, iar privind cu ochi rău vizavi, GheAvor continuă: „Şi-s di naglîie! Niş nu-s ridicî, blea!”

Într-un sfîrșit, cheflii au ajuns la masă, dar din cauza că nu era turnat, în scop de protest au părăsit sala anunțînd o pauză pînă pe 15 septembrie. Cică atunci, după referendum, cine o să cîștige și mai mult o să toarne, acela o să și fie drept.

Administraţia blogului menţionează că întîmplarea este un produs al imaginaţiei, iar toate asemănările sînt simple coincienţe… 🙂

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: