Cine stă în spatele lui Mocanu și Plahotniuc???

Scriu aceste rînduri fiind încă incert asupra concluziilor la care voi ajunge, le scriu însă, pentru că le consider de rezonanță. Ieri și, în general, în ultimele zile, în presă tot mai văzut se face „omul de afaceri” Vlad Plahotniuc. Cine e această „stafie” a businessului moldovenesc, cu cine colaborează sau a colaborat, pentru cine lucrează și cui îi stă în cale; acestea sînt doar cîteva din problemele ce ne macină.

Pînă mai ieri, despre Vlad Plahotniuc se știa cam tot atît cît se știa despre un alt controversat om de afaceri, Oleg Voronin. Nimeni nu știa ce conturi bancare are, care îi este sfera de influiență sau alte detalii aparent „publice” despre businessul privat al acestuia. Mai mult chiar, nici o televiziune autohtonă nu deținea vreo filmare sau poză a acestuia. Acum însă, mai întîi fiul fostului președinte, și mai apoi Plahotniuc, apar peste tot (chemări la Procuratură și CCCEC, ședințe de judecată, conferințe de presă etc.).

Unul din cele două zvonuri pe care le-am auzit eu, fiind mai mult sau mai puțin aproape de presă, este că pe timpul guvernării comuniste, Plahotniuc „l-a rugat” pe Vladimir Molojen (în acele timpuri Ministru al Dezvoltării Informaționale) să șteargă toate pozele și înregistrările (audio sau video) în care este prezent el. E un zvon, dar după cum spuneam, pînă mai ieri nici una din televiziuni, agenții, portaluri, nu dețineau nici o poză (filmare) cu el. Deci, zvonul poate corespunde adevărului.

Cel de-al doilea zvon este că anume lui Plahotniuc i-ar apține postul de televiziune cu acoperire (cvasi)națională „Prime”, sau mai bine-zis, anume lui Plahotniuc i se datorează rebrandingul efectuat de Prime în primăvara aceasta și apariția buletinului de știri la acest post. Aceleași guri rele mai spun că o parte din acest (post tv) business i-ar aparține lui Marian Lupu. Nu se au probe nici în acest caz, dar ținînd cont că „omul de afaceri” a apărut într-o știre exclusivă a Prime-ului (în care oferea case unor familii de sinistrați din Nemțeni, Cotul Morii sau nu mai știu ce sat) cu două zile înainte de apariția la toate celelalte instituții mass-media, pare cel puțin straniu, dacă nu induce de-a dreptul la ideea servilității partonului de către Prime. Mai mult ca atît, în urma declarațiilor reciproce a liderului PD, Marian Lupu și a lui Plahotniuc (că dînt prieteni, că unul e „băiat bun”, iar altul ar fi  „cel mai bun Președinte pentru Moldova”) circumscriu cam aceiași idee de amiciție și parteneriat dintre cei doi.

Bun, să trecem mai departe. Pînă acum am vorbit de „afaceri” și „afaceriști”, amintind doar de două partide politice: PCRM (misitrul Molojen) și PD (Marian Lupu), ambele reprezentante a stîngii. Acum, Sergiu Mocanu, care – deși  a fost consilierul președintelui Voronin – a fost constîns în mai multe feluri de guvernarea comunistă (cei doi fii ai acestuia au fost nevoiți să se ascundă timp de un an la Ambasada română de la Chișinău, pentru a nu fi arestați în baza unui „dosar” la comandă politică). Deci, acuzațiile aduse lui Mocanu nu aparțin unui proiect comunist, darămite PD-ist.

Deci, Sergiu Mocanu fie că activeză din cont propriu, colectînd din aceste acuzații dividente politice pentru referendum și anticipate, fiind politician și el; fie că face jocul cuiva, joc care nu aparține stîngii politice. Nu vom putea ști cu siguranță pînă la 14 noiembrie, dar Mișcarea Acțiunea Populară este un partid șubred și fără mari șanse de a accede în Parlament sau de a-și vota direct un Președinte al RM. Astfel se conturează ideea că Sergiu Mocanu face jocul partidelor de drepata, mai ales fiind și  „dator” în fața acestora pentru încetarea urmării feciorilor săi, și revenirea acasă a acestora. Datorie indirectă, dar totuși evidentă, pentru că dacă nu era detronat PCRM la 7 aprilie 2009 de către partidele de drepta consolidate, nu avea să-și revadă libertatea feciorilor.

Pentru a considera că Mocanu face niște servicii pentru AIE (fără PD) și anume pentru PLDM, sînt tocmai cîteva premise:

–         Însăși Sergiu Mocanu, la o conferință de presă susținută ieri, a declarat că „în niciun caz acțiunile noastre nu sînt îndreptate împotriva AIE, dar nu sîntem atît de naivi să facem din ea o „vacă sfîntă” și să mai credem că înțelegerea de atunci mai este în vigoare (n.a. de al desemna pe Lupu la funcția de președinte al statului)”.  

–         „Cearta” dintre liderii PLDM și PD (cele mai puternice partide din AIE) ar fi putut genera jocuri de culise cu actori de culise. Mocanu e politician de culise pentru că nu e în Parlament, dar ar putea primi promisiunea de a intra în legislativ prin „unirea forțelor” la următoarele anticipate. Evident, pentru a-și căpăta un loc cît mai de frunte în lista PLDM, liderul MAP trebuie să-și depună tot efortul,

–         Filat însăși e „om de afaceri”, iar afacerile acestuia nu se știu nici pînă în ziua de azi, afară de venitul din clădirea IPTEH, compania moldo-româno-engleză etc., care au fost spuse. Deci nu putem exclude faptul că business-urile lui cu cele al lui Plahotniuc s-ar putea întîlni undeva și că nu i-ar conveni „lichidarea” unui alt om de afaceri moldovean.

–         Anume Filat are de cîștigat în cazul descalificării totale a liderului PD, iar potrivit acelorași guri rele nu e pentru prima dată cînd Filat e implicat în asemenea joc. Cică atunci cînd încă deputatulAMN-ist, Veaceslav Untilă s-a exprimat că dorește să devină lider al partidului său pentru că în interiorul partidului e cenzură,dictatură etc., el a primit promisiunea lui Filat de a fi susținutde PLDM și deodată de toată Alianța. Totodată se mai spune că Filat l-a informat pe Serafim Urecheanu că în interiorul partidului său se pregătește un complot de proporții, așa că „să se pregătească”. Rezultatul î-l cunoaștem cu toții, și de ce am exclude că Filat n-ar putea compromite și alți politicieni precum pe Veaceslav Untilă!?

Ultima premisă pare a fi cu atît mai verosimilă, cu cît avocatul lui Plahotniuc a devenit nu nimeni altul decît Vitalie Nagacevschi, care are să-l apere împotriva acuzațiilor lui Mocanu. Deci, nu vorbim aici, cît e de logic sau corect ca un deputat (chiar dacă are ceva timp de cînd nu mai e) și activ promotor al PLDM-ului (deși de două zile nu mai e nici membru), avocat de profesie să-l apere pe un afacerist cu afaceri dubioase, dar vorbim despre logica lui Nagacevschi de a se implica în apărarea unui „mafiot” și logica lui Filat de a-l elibera din rîndurile partidului său pe unul din capii PLDM.

Deci vrînd nevrînd sau volens-nolens, ne vine ideea că acțiunea este derulată la comanda lui Filat și va fi controlată din interior de către Vitalie Nagacevschi. Filat are în acest dosar persoană de încredere, pentru a putea fi pus la curent cu toate evoluțiile acestui, dar și altor dosare, ale lui și contra lui Plahotniuc. Pentru că e alogic ca unul din cei mai buni membri ai partidului să fie lăsat în voia sorții în ajun de anticipate. Că doar n-o să credem că în interiorul PLDM a avut loc o scindare..?

E clar că acest dosar fiind și unul foarte lights va fi în defavoarea lui Mocanu, care va culege aceleași roade precum și Veaceslav Untilă, dar e și mai clar că în alte dosare, care nu mă îndoiesc vor fi scoase la iveală în cel mai scurt timp, vor fi pierdute, deși apărate de același brav avocat Vitalie Nagacevschi…

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: