Badea Ion din Cucuruzenii Vechi și „politica europeană”…

Patru partide politice, parlamentare la marigini (extreme) , cu umplutură neparlamentară, intră în vizorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) al Republicii Moldova. Nu, nu e vorba de un complot politic sau eveniment de mare trădare a SHS, față de ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, membru al Partidului Liberal. Este vorba de „substituirea sistemului de avertizare a hazardurilor naturale de origine hidrometeorologică”, realizat prin „ajustarea actualului sistem la normele europene, asigurînd în aşa mod standardul internaţional de calitate a informaţiei”. Adică, SHS, prin introducerea unor coduri de diferite culori, are obiectivul de a spori gradul de „conştientizare a factorilor de decizie din ţară faţă de pericolul declanşării unor hazarduri hidrometeorologice, prin obţinerea informaţiei adecvate privind intensitatea şi riscul potenţial al hazardurilor naturale”.

Astfel, începînd cu 16 august curent, ploile, furtunile, canicula, seceta, oricare altă intemperie, sau vremea bună, capătă „tentă politică”. Cică se trezește (începînd cu lunea viitoare) badea Ion, din Cucuruzenii Vechi, la cinci dimineața, privește la cerul fără nici un nor, iar soarele deasupra tocmai roșu, și zice, scuipînd din toată amărăciunea sufletului: „Da bl*a, iaca azi tuhma ni tochim di tăt. Voronin aista cu tătu vre-s-ni mîntui!”

Atenție, Cod ROŞU: condiţiile vremii sînt foarte periculoase, sînt prognozate fenomene hidrometeorologice de o intensitate extremă (furtună, ploi abundente, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii majore etc.), sînt posibile daune materiale de proporţie şi numeroase victime omeneşti. Există probabilitatea instituirii situaţiei excepţionale pentru regiuni extinse.

A doua zi (începînd de Marți, 17 august), același badea Ion, din același Cucuruzeni, se trezește la aceiași oră, încalță caloșeii de gumă, iese la poartă și privește-ndelung deasupra satului. Vede același soare torid, doar că puțin mai portocaliu, scuipă batjocoritor în manera-i proprie unui sătean amărît de viața lui și zice: Da bl*a, iar vre-s s-întoarcă. În pi*da măsii de „român” comunist. Luate-ar dracu de potlogar Creștin-Ortodox, și trădător „roșcat” cu intemperiile tălea!”, mai scuipă odată, mirîndu-se în același timp la ce post tv sau radio a auzit acest cuvînt „greu” pentr-un sătean veritabil, ”intemperie”.  

Atenție, cod PORTOCALIU: condiţiile hidrometeorologice prezintă pericol real, sînt prognozate fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti.

În ziua a treia (al calendarului SHS, post 16 august 2010), adică pe 18 august, același badea Ion și, paradoxal poate, din același Cucuruzeni, se trezește la 4.45, în urma unui vis rău (în care Mișa „combaineoru”, vecinul de la deal, își arase grădina cu tot cu haragii lui badea Ion, lăsați din anul trecut pentru roșii). Vădit impresionat de visul care încă i se părea real, bade Ion se vaicără un pic de reumatismul care nu-l mai lasă în pace de ceva zile, suspină un pic, îi vine în gît scuipătura, dar nu scuipă pentru că mai e în pat, și încă nu știe ce e afară. Își trage dezolat, încălțările de gumă, iese pe prag și parcă se mai luminează un pic. De peste deal, exact din partea hotarului cu vecinu-său Mișa răsare soarele. Își vede haragii întregi și exclamă, cu o oarecare nostalgie în suflet: „Încă de nic copchil, cînd mă lua lata la stînă, îni plășe sî văd cum răsare soarili. Sî-i văd mai întîi o razî, după care mai mult, așă pînî apăre pe jiumate”. Se mai gîndește un pic, își aduce aminte de fînul încă necosi, dar pîrjolit de soare și spune într-un fel nepăsător: „Aista macar n-o trădat. Niș bun nică n-o făcut și-i drept, da macar o rezistat pîn-amu. Da deamu…”, și adaogă, făcînd un semn deznădejduit cu mîina: „facă și vre…”

Atenție, cod GALBEN: condiţiile vremii sînt potenţial periculoase, fenomenele hidrometeorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vîntului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în rîuri şi rîuleţe etc.) sînt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Joi, pe 19 august, după ploaia de astă-seară, aborigenul Cucuruzenilor Vechi, badea Ion, s-a trezit mai repede ca oricînd. Încă nici măcar 4 nu era. Nu avea nici amărăciunea zilelor trecute și nici reumatismul (deoarece trecuse ploaia și se vestea vreme bună) parcă nu-l mai măcina. Azi are de cosit, badea Ion sare vioi din pat, se spală pe față, bea o ceașcă de chefir proaspăt de casă (pe care badea Ion, din dragoste îl numește „chișleac”), mai caută cîte ceva din care să muște cu poftă, își ia un măr în buzunar, iese afară, ia coasa pe spate și pleacă la deal. Azi nu scuipă amărît, scuipă în palme că are mult de lucru și se grăbește – la ora 10.00 vine Vladimir Filat, la deschiderea cantinei grădiniței de copii, reparată niște credite asiate. Și chiar dacă badea Ion nu-l consideră mare eveniment și nici nepoți de grădiniță nu mai are, totuși e grăbit, pentru că azi e „cod VERDE: nu sînt prognozate fenomene hidrometeorologice periculoase” și totuși „roua n-așteaptă!”

PS: Subsemnatul în calitate de autor al acestei postări declară cu mîina pe inimă că nu este membru nici a unui partid politic. Istorioara lui badea Ion din Cucuruzenii Vechi este un produs al imaginației, iar toate asemănările cu oameni s-au evenimente – sînt pure coincidențe. 🙂

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: