În apărarea SIS; un mesaj pentru Ghimpu…

Astăzi, liderul Liberal şi Preşedintele Interimar, Mihai Ghimpu, a adresat o scrisoare de felicitare lucrătorilor Serviciului de Informare şi Securitate cu ocazia sărbătoririi zilei profesionale. În mesajul unui alt Serviciu, cel dfe presă al Preşedinţiei se menţionează:

„Stimaţi colaboratori ai Serviciului de Informaţii şi Securitate,
   
Adresez tuturor colaboratorilor activi, precum şi veteranilor Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, sincere felicitări cu prilejul împlinirii a 19 ani de activitate – perioadă care are nu doar o simplă semnificaţie numerică, ci este şi un bun prilej de a analiza cele realizate şi de a trasa sarcini de viitor.

Ţin să menţionez că pe parcursul acestor ani, prin munca depusă de către colaboratorii activi şi prin cea a veteranilor, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a reuşit să înregistreze multiple realizări, şi să-mi exprim ferma convingere că şi pe viitor acest organ al securităţii statului va face faţă sarcinilor ce îi revin, manifestînd responsabilitate şi înalt profesionalism.

Pentru asigurarea independenţei şi integrităţii teritoriale, realizarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept şi integrarea europeană, Republica Moldova are nevoie de securitate durabilă pe multiple planuri. Dumneavoastră sînteţi cei care trebuie să contribuiţi constant şi eficient la asigurarea unei atare securităţi, pornind de la provocările, riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii statului. Iar acest obiectiv poate fi atins doar prin modernizarea Serviciului,  prin consolidarea şi eficientizarea capacităţilor de planificare, de analiză, de reacţie şi de acţiune. Cu alte cuvinte, ridicînd la un nivel net superior eficienţa activităţii Serviciului în ansamblu.

Consider că cel mai important mesaj pe care trebuie să-l transmiteţi societăţii este acela că Serviciul de Informaţii şi Securitate este un organ care protejează fiecare cetăţean, şi, totodată, unul de temut pentru cei care atentează la drepturile şi libertăţile cetăţenilor, la statalitatea şi la integritatea Republicii Moldova. În acest context, la baza activităţii Dumneavoastră trebuie să fie puse respectarea legii, a principiilor democratice, a drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţeanului, profesionalismul şi devotamentul faţă de popor şi stat. Toate acţiunile întreprinse trebuie să fie în strictă concordanţă cu  normele legale în vigoare.

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de fermitate în apărarea intereselor naţionale, deoarece asigurarea eficientă a securităţii statului şi a ordinii constituţionale este temelia stabilităţii sociale a Republicii Moldova, a dezvoltării ei democratice şi un factor important al progresului economic.

Doresc întregului efectiv al Serviciului de Informaţii şi Securitate multă sănătate, fericire, bunăstare şi noi realizări în activitatea desfăşurată spre binele şi prosperarea Republicii Moldova.”

Ştiu că nu Mihai Ghimpu a stat şi-a scris aceste rînduri, dar cel puţin el trebuie să fie la curent cu ele, sau cel puţin cu ocazia lor. Şi acum mă întreb: PI, Mihai Ghimpu crede în ceea ce se spune din numele lui?

Cum poţi adresa felicitări sincere activului şi veteranilor securităţii cînd încă nu s-au elucidat toate cauzele şi organizatorii protestelor din Aprilie 2009?

Cum poţi să menţionezi că „pe parcursul acestor ani, prin munca depusă de către colaboratorii activi şi prin cea a veteranilor, SIS al Republicii Moldova a reuşit să înregistreze multiple realizări”, cînd imediat după proteste (poate) cele mai importante informaţii au fost distruse la comanda Şefului securităţii Artur Reşetnicov. El, chiar nepot al lui Voronin fiind, nu e tot veteran?

Ce-s cu părerile că „cel mai important mesaj pe care trebuie să-l transmiteţi societăţii este acela că SIS este un organ care protejează fiecare cetăţean, şi, totodată, unul de temut pentru cei care atentează la drepturile şi libertăţile cetăţenilor, la statalitatea şi la integritatea Republicii Moldova”, cînd ce-i care atentau la drepturile şi libertăţile tinerilor care au ieşit în PMAN pe 7 aprilie erau însăşi colaboratorii SIS; cînd SIS a interzis unor tineri, care-şi făceau studiile în România şi veneau să protesteze alături de concetăţenii lor în PMAN, să traverseze frontiera şi să intre pe teritoriul casei lor; cînd SIS spunea că cei care au atentat la Statalitatea RM erau tinerii ce vandalizase clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, cei care au arborat Drapelul României şi cel al UE pe Preşedinţie, şi Domniile voastre, cei din opoziţia de atunci…

Şi nu în ultimul rînd, că „SIS trebuie să dea dovadă de fermitate în apărarea intereselor naţionale, deoarece asigurarea eficientă a securităţii statului şi a ordinii constituţionale este temelia stabilităţii sociale a Republicii Moldova, a dezvoltării ei democratice şi un factor important al progresului economic”.

„Domnule Ghimpu, dacă SIS ar asigura într-adevăr securitatea ordinii Constituţionale, atunci cred că acest referendum eşuat nu ar fi avut loc, pentru că a fost organizat la solicitarea Deputaţilor expiraţi, celor care trebuiau să fie acum în campanie electorală, sau deja realeşi, şi nu să mai stea în fotolii. De la 16 iunie a trecut deja o perioadă de timp, aşa că putea să şi avem un nou Legislativ, nu să ne coimănim cu referendumurile”.

Temelia stabilităţii sociale este respectarea prevederilor legislaţiei, iar ea revine aleşilor poporului nu SIS-ului, sau ca să fiu mai pe înţelesul Dvs.: pentru a asigura stabilitatea trebuia să credeţi în cioara din mîini, nu-n cocostîrcul din cer.”

„Şi nu mai cereţi SIS-ului să respecte ceea ce nu intră în atribuţii, e dependent şi el de politic, oricum n-o să mişte un deget, pînă nu va primi comanda, iar Dvs. n-o să transferaţi vina ce vă aparţine celor ce n-o poartă…”

Etichete: , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “În apărarea SIS; un mesaj pentru Ghimpu…”

  1. SIS la 20 de ani « Pulbermax's Blog Says:

    […] Aici un text din 2010, scris cu aceiași ocazie… Like this:LikeBe the first to like this post. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: