Grija Premierului de Apoi (sau „Cum s-au întors moldovenii acasă”)

„– Maktub, spuse Negustorul în cele din urmă. – Ce înseamnă asta? – Trebuia să te naşti arab ca să înţelegi, răspunse el. Dar traducerea ar fi ceva precum: „Aşa stă scris”.” (Fragment din „Alchimistul” de Paulo Coelho)

Scena cu reîntoarcerea celor unsprezece „gastarbaiteri” moldoveni din Egipt în noaptea zilei de astăzi şi primirea lor caldă de către Premierul Filat, volens-nolens mă duce cu gîndul la Cartea Sfîntă… Nu sînt nici mare religios şi nici, Doamne fereşte, nu trag jăratec la plăcinta lui Pasat, dar toată „parada de întîmpinare la ora trei de noapte” îmi aminteşte şi de una şi de alta, ce-a dea doua fiind campania electorală.

,,(…) Moise a ieşit la fiii lui Israel, fraţii săi, şi a văzut muncile lor cele grele. Cu prilejul acesta a văzut el pe un egiptean că bătea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fraţii săi; Şi căutînd încoace şi încolo şi nevăzînd pe nimeni, el a ucis pe egiptean şi l-a ascuns în nisip“ (Ieşirea 2, 11-12).

Acum vreo două săptămîni am aflat din mass-media că mai mulţi moldoveni: – cică 16 persoane, printre care şi moldoveni; zece moldoveni; 11 şi nu 10, cum a concretizat, abia la două săptămîni după incident, MAEIE; – au fost arestaţi în Egipt pentru omuciderea unui beduin.

Nu a trecut mult, de fapt cam mult pentru un Minister de Externe, şi acesta din urmă a luat legătura cu autorităţile egiptene pentru concretizarea motivului reţinerii compatrioţilor noştri şi eliberarea acestora din temniţa faraonilor.

Mai mult chiar, după ce la data de 27 septembrie Iurie Leancă a avut o convorbire telefonică cu omologul său, Ahmed Aboul Gheit; la data de 28 (senzaţional) a aceleiaşi luni, MAEIE a delegat şi „un trimis special, împuternicit să conlucreze cu autorităţile egiptene pe marginea cazului respectiv şi să acorde asistenţă juridică şi consulară cetăţenilor moldoveni”.

„Mergi dar de vorbeşte fiilor lui Israel şi le spune: Eu sînt Domnul şi am venit să vă scot de la munca cea grea a egiptenilor şi am să vă izbăvesc din robia lor; am să vă izbăvesc cu braţ înalt şi cu pedepse mari…“ (Ieşirea 6, 2-6)

Mai nou, astăzi am aflat că cei 11 (iarăşi într-un fel senzaţional) moldoveni arestaţi (nu fotbalişti bronzaţi pe plaja Mării Roşii, înainte de meciul important cu Olanda), au revenit astă noapte în ţară.

Chiar dacă avionul cu moldovenii la bord a aterizat pe aeroportul din Chişinău la ora 3 dimineaţa, aceştia au fost întîmpinaţi, pe lîngă rude, şi de premierul Vlad Filat cu ministrul de Externe, Iurie Leancă (care nu s-au sfiit să-şi lase soţiile şi copiii singure în miez de noapte, şi să se petreacă pe la Aeropoarte, alături de nişte tipi suspecţi).

„Vom ajuta aceşti oameni pentru ca ei să simtă în continuare grija statutului”, a accentuat Prim-ministrul în faţa camerelor de luat vederi, iar pagina oficială a Guvenrnului neuitînd să menţioneze şi faptul că: „cheltuielile pentru repatrierea celor 11 au fost asigurate de către Executiv”.

Una doar a uitat premierul s-o spună, sau nu a uitat, dar s-a sfiit, lăsînd doar să se-nţeleagă: „Eu sînt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din robia Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine!” (Ieşirea 20, 2- 17).

Etichete: , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Grija Premierului de Apoi (sau „Cum s-au întors moldovenii acasă”)”

 1. Grija Premierului de Apoi (sau “Cum s-au întors moldovenii acasă”) - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

  […] Grija Premierului de Apoi (sau “Cum s-au întors moldovenii acasă”) Mon Oct 04, 2010 20:55 pm „– Maktub, spuse Negustorul în cele din urmă. – Ce înseamnă asta? – Trebuia să te naşti arab ca să înţelegi, răspunse el. Dar traducerea ar fi ceva precum: „Aşa stă scris”.” (Fragment din „Alchimistul” de Paulo Coelho) Scena cu reîntoarcerea celor unsprezece „gastarbaiteri” moldoveni din Egipt în noaptea zilei de astăzi şi primirea lor […] […]

  Apreciază

 2. andrei Says:

  Imi place comparatia, este foarte potrivita.
  La drept vorbind acum imi sta o suspiciune in minte, cum naiba egiptenii iau lasat sa plece? Ca doar aia sunt foarte crunti. Iti sare o idee, da poate aia nici n-au omorit pe nimeni si a fost o simpla inscenare?

  Astept sa vad atitudinea Ministerului de Externe si eviden a lui FIlat in privinta „hakerilor” nostri din SUA.

  Apreciază

 3. pulbermax Says:

  Vezi tu ca, asa cum s-a adeverit mai tirziu, din grupul celor 16, printre care 11 moldoveni, 5 erau georgieni.

  Toti moldovenii erau de genul masculin, iar printre georgieni erau si femei (vreo 2-3) care au fost violate de un beduin, care si a fost omorit de unul din barbatii georgieni.

  E o „Santa-Barbara” intrreaga, o epopee.

  Cit tine de hekeritele moldovence am inteles ca e mai sluta treaba. Chiar daca RM are un diplomat la Washington, nu scapa ele cu una cu doua… Din stiri am aflat ca risca pina la 30 de ani de detentie si 1 000 000 $ amenda si sa restutuie banii furati.

  Asa ca nici macar Plahotniuc nu o sa se incumete sa le scoata, darami-te FIlat…

  Apreciază

 4. andrei Says:

  pai si eu am inteles ca e sluta, dar din cazurile precedente (un rus deja a fost judecat pentru aceasta si altul urmeaza sa fie judecat saptaminile acestea) unul a primit in final 10 luni de puscarie si 38k amenda. Probabil o fi fost eliberat direct din sala de judecata, la ora sentintei o fi stat toate cele 10 luni. Prin urmare, moldovencele noastre risca o sentinta similara, luind in consideratie principiul juridic in SUA.
  Chiar si asa, nu vad un sau cel putin nu se afiseaza in presa, un interes din partea autoritatilor pentru aceste cazuri.
  Da’ poate cine stie mai e nevoie de 2-3 saptamini ca MAE, sa desemneze pe cineva pentru un ajutor juridic cetatenilor nostri? Of si alegerile acestea, cred ca asistenta juridica o sa vina la pastele calului…

  Apreciază

 5. falvorotarybids Says:

  Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: