În atenţia CEC, CCCEC şi FISC sau „Despre veniturile PD” (partea 1)

Ieri, 2 noiembrie 2010, partidele politice care s-au înscris în campania electorală acum cel puţin două săptămîni, au prezentat la CEC rapoartele financiare privind veniturile parvenite şi cheltuielile efectuate din fondul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Şi nu ar fi fost nimic, pentru că conform legii aceste raporte sînt prezentate în fiece an electoral, la fiecare două săptămînii ale campaniei. Doar că anul acesta, presa şi-a arătat într-adevăr rolul de „putere a patra”, atenţionînd asupra faptului că unii simpatizanţi, de doar 23 de ani, au donat partidelor cîte o pătrime de milion de lei. De unde?!

Semnalizarea alarmei de către presă a făcut ca CEC să se autosesizeze, iar CCCEC şi FISC – să verifice legalitatea rapoartelor. Umil, dar instituţiile de resort nu au descoperit „mari abateri de la lege”, chiar dacă ProTV a reuşit să vorbescă cu unul din „donatorii” Partidului Democrat, care a recunoscut că nu a dat nici un ban pentru că „n-are de unde”, ci doar a semnat o cerere oarecare.

Scuze domnii mei, dar oare aceasta nu este o dovadă clară că partidele politice s-au abătut de la lege? Oare faptul că, conform actelor, unii au donat mai mulţi bani decît au adunat pe parcursul întregului an 2009, nu este un semnal clar că partidele au finanţatori clandestini, care nu vor să apară la rampă? Oare aceasta nu înseamnă adevăraţii finanţatori, cei din umbră, vor fi în drept să ceară şi să obţină pîrghii legislative şi business-uri la fel de clandestine? Şi întrebările ar putea continua. Să vorbim însă despre veniturile şi cheltuielile fiecăruia.

În primul rînd, niciun raport al niciunuia din partide nu conţine informaţii cu privire la sumele achitate PR-iştilor, polittehnologilor, strategilor, oratorilor şi speachwriter-ilor încadraţi în staff-urile electorale ale candidaţilor. Stimaţi domni de la CEC, CCCEC şi FISC, să fim atît de naivi să credem că strategiile electorale se desfăşoară după cum bate vîntul? Sau platformele şi discursurile rostite sînt compuse de însăşi Gimpu, Filat, Voronin, sau Lupu? Nu cred…

Acum despre veniturile (şi cheltuielile) acumulate (şi suportate) de Partidul Democrat din Moldova, în perioada 11-21 octombrie curent.

* Potrivit raportului, în această perioadă a acumulat donaţii de 1 832 000 lei şi a „consumat” 1 831 690,16 lei din aceştia. Ţinînd cont de faptul că la începutul perioadei de colactare a surselor PD avea un sold de 372,27 lei, la data de 22 octombrie a ajuns să aibă un sold de 682,11 lei. Două obiecţii:

– Trebuie să cred că PD şi-a gestionat venitul de 1,8 mln. lei atît de eficace, că rămîne la sfîrşitul perioadei de două săptămîni cu caznaua goală?

– Să cred eu că PD îşi face campania electorală la limita a doar 309,84 lei (1 832 000,00 lei venit – 1 831 690,16 lei cheltuieli = 309,84)?

* Tot într-un mod oarecum straniu, timp de 10 zile (11-21 octombrie) PD a acumulat donaţii de 1,832 mln. lei şi a efectuat cheltuieli (pentru publicitate, afişe electorale etc.) în mărime de 770 060,16 lei, pentru ca în ziua a unsprezecea, 22 octombrie, cînd nu a avut nicio donaţie, să facă cheltuieli destinate aceleiaşi publicităţi, afişe etc. în mărime de 1 061 895,5 lei, ceea ce depăşeşte cheltuielile efectuate pînă la 22 octombrie cu 137%. Impresionant, nu?

* Conform „aşezării geografice” donaţiile făcute către PD sînt foarte centralizate, adică venite din satele şi oraşele a doar şase raione: Ocniţa, Edineţ, Glodeni, Făleşti, Străşeni şi Leova.

– Niciun chişinăuian sau bălţean (oraşul de baştină a liderului PD Marian Lupu) nu susţine financiar Partidul Democrat?

* Niciun deputat sau candidat de pe lista electorală a PD (cu şanse de a accede în Parlamentul legislaturii a XIX-a), în perioada raportată nu au făcut nicio donaţie. Excepţie: deputatul Oleg Sîrbu, cu o donaţie de 50 mii lei făcută la 12 octombrie.

* Sumele donate de fiecare cetăţean (simplu) în parte trezesc suspiciuni prin faptul că se repetă. De exemplu, conform actelor prezentate la CEC, 4 persoane au donat sume a cîte 25 mii lei; alte 6 – sume a cîte 50 mii lei; 7 persoane au donat sume în valoare de 20 mii lei fiecare; 8 cetăţeni – cîte 30 mii lei; 12 persoane – cîte 15 mii; 17 persoane – cîte 10 mii lei; şi tocmai 18 donatori – cîte 5 mii lei fiecare. 

* Totodată, donaţii mult mai reale, în condiţiile „calităţii vieţii” din Republica Moldova, a cîte 8 mii de lei, de exemplu, au făcut doar 3 cetăţeni; cîte 2 persoane au donat sume în valoare de 7 şi, respectiv, 4 mii lei; 3 persoane au donat sume a cîte 3 mii lei; şi doar cîte o persoană a donat sume de 2 şi respectiv 1 mie de lei.   

– Nu sînt paranoic, dar nu prea cred în coincidenţe de acest fel, pentru că oamenii donează cît pot – o mie, două, trei; nu cît „trebuie” – 10, 20, 30 sau tocmai 50 mii lei.

* Cei care au făcut donaţii sînt colegi de muncă. De exemplu, donaţii considerabile au făcut colectivele de muncă ale Societăţii pe Acţiuni „Rediul-Mare ICC”, SA „RED Nord-Vest”, SRL „Edineţ-Gaz” şi SRL „Edineţ-Gaz, filiala Ocniţa”, SA „Moldtelecom”, persoane angajate la „şcoala auxiliară Străşeni” etc.

– Se cer bani de la muncitorii de rînd? Se fac donaţii „organizate” din contul salariilor? Sau cineva din colectiv le propune colegilor să semneze „cereri de donare” contra unei sume simbolice de bani? De ce nu s-ar cumpăra semnături „de donare”, dacă se cumpără voturi cu duiumul?!

* Într-o instituţie sau raion, donaţiile au fost făcute într-o zi anumită, şi nu colectate pe parcursul a mai multor zile. De exemplu, 9 din cei 10 angajaţi ai SA „Rediul-Mare ICC” (care au donat cîte 10 mii de lei fiecare), au făcut donaţia la data de 12 octombrie, şi doar o singură persoană, într-o altă zi – 18 octombrie.  Totodată, toate donaţiile locuitorilor raionului Glodeni (415 mii lei) au fost colectate în ultima zi raportată – 21 octombrie.

* Potrivit raportului, în perioada 11-22 octombrie PD nu a avut nicio întîlnire în niciunul din cele şase raioane în care a primit donaţii. În schimb democraţii, raportează cheltuieli de 31 950 lei pentru „arenda sălii” Moldova Concert OCI şi cheltuieli de alte 900 lei pentru arendarea sălii Secţiei de Cultură a CRN Nisporeni.

– Deci, la Nisporeni a avut loc o întrunire cu alegătorii, dar nu s-au prea găsit susţinători, printre băştinaşi?

* Deşi în tot raionul Ocniţa, tocmai 42 de simpatizanţi ai PD au făcut donaţii de diferite sume, valoarea totală a acestora este de doar 367 de mii de lei. Ceea ce este desul de straniu, pentru că în Glodeni, de exemplu, cu 15 donatori la activ, şi Leova cu 10 donatori, au fost colectate cele mai impunătoare sume, adică 415 mii, şi respectiv 500 mii lei la Leova. Locurile 4, 5, şi 6 la clasamentul „donaţii pe raion” au fost ocupate de  Făleşti, Edineţ şi Străşeni cu cîte 261, 193 şi respectiv 96 mii de lei donaţi.

* Încă un lucru straniu este că susţinerea financiară a partidului de către locuitorii din raioanele sus-menţionate este în disonanţă cu susţinerea „cu voturi”. Astfel, la ultimele alegeri parlamentare desfăşurate (29 iulie 2009), PD a fost susţinut de doar 14,25% din locatarii raionului Leova, 13,44% la Glodeni şi 14,72% la Ocniţa; în timp ce cei care acum au donat mai puţini bani pentru PD, l-au susţinut la alegeri mai aprig: 17,14% la Făleşti şi tocmai 18,34% la Edineţ (fiind cel de-al doilea rezultat în republică, după raionul Sîngerei).

Atîtea fiind spuse, poate chiar prea multe, las lucrurile pe seama instituţiilor competente în soluţionarea neregulilor semnalate.

PS: Nu sînt membru sau simpatizant al niciunuia din partidele politice din Republica Moldova, ci mai degrabă fac parte din categoria persoanelor indecise.

PPS: Nu susţin că fiecare din subpunctele date, reprezintă un adevăr absolut sau chiar aproximativ. Se prea poate să fie simple coincidenţe de timp, loc sau situaţie.

Vedeţi aici, raportul Partidului Democrat prezentat la CEC la data de 2 noimbrie 2010:

Etichete: , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “În atenţia CEC, CCCEC şi FISC sau „Despre veniturile PD” (partea 1)”

 1. În atenţia CEC, CCCEC şi FISC sau “Despre veniturile PD” (partea 1) - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

  […] În atenţia CEC, CCCEC şi FISC sau “Despre veniturile PD” (partea 1) Wed Nov 03, 2010 3:06 am Ieri, 2 noiembrie 2010, partidele politice care s-au înscris în campania electorală acum cel puţin două săptămîni, au prezentat la CEC rapoartele financiare privind veniturile parvenite şi cheltuielile efectuate din fondul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Şi nu ar fi fost nimic, pentru că conform legii aceste raporte sînt prezentate în fiece an […] […]

  Apreciază

 2. Valentin Says:

  Sa ii dam o sansa si lui Gabriel Stati. El poate deveni un element crucial in viata tinerilor. Cu forte noi si resurse, cu suport din partea tinerilor, el poate fi si un ajutor al fortelor liberale si democratice.

  Apreciază

 3. pulbermax Says:

  Am sa am o replica si lui Gabi Stati, doar ca nu chiar astazi… In rest, electoratul decide.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: