AIE o fac de oAIE!!!

Deşi nu chiar cu mult timp în urmă membrii Alianţei pentru Integrarea Europeană ne mai asigurau că „Alianţa este beton”, totuşi observăm că cu cît mai aproape sînt alegerile, cu atît mai mare devine şi „fisura” din betonul Alianţei. Astăzi AIE o fac, într-adevăr, „de oAIE”.

Şi nu că ceilalţi ar fi mai breji, dar după ce liderul PD, Marian Lupu, a lăsat să se înţeleagă că în cazul în care va fi propus spre funcţia de şef al statului, ar fi dispus să se alăture foştilor colegi de partid, spunînd că „poarta este deschisă pentru toate partidele”, iar mai apoi că „problema nu este: Cu cine PD va face alianţă, ci Cine va face alianţă cu PD!?”, lucrurile au cam ieşit de sub control. Totodată, şi miza cea mare a electoratului de dreapta (PL şi PLDM), în urma semnării tratatului de frontieră, dar şi a vizitei Preşedintelui Interimar la MAI, au demonstrat că, totuşi, „fiecare este pe cont propriu”, ca să nu mai vorbim de AMN, căreia i-au şi cîntat osanalele de adio. Dar să le luăm pe toate la rînd.

La data de 8 noiembrie, Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a semnat la Bucureşti „tratatul privind regimul de frontieră dintre Moldova şi România”, lucru ce i-a nemulţumit atît pe membrii Partidului Comuniştilor, cît şi pe colegii de Alianţă. Mai mult, la o săptămînă şi o zi (16 noiembrie) de la semnarea acestuia, Preşedintele Interimar, Mihai Ghimpu, a denclarat că tratatul este anticonstituţional, din motiv că „Filat nu avea mandatul necesar pentru semnarea acestuia”. Şi, în fond, a spus-o bine, pentru că asemenea acte de obicei se semnează între omologi (Preşedinţi, Premieri, Miniştri de Externe etc. şi nu între „un Premier şi un Ministru (de Externe)”). La rîndul său, Filat i-a sugerat colegului Ghimpu să se adreseze Curţii Constituţionale „în cazul în care i-au apărut suspiciuni”, iar cel din urmă replicînd că „nu se poate adresa Curţii, deoarece tratatul nu este ratificat de către Parlament, şi Parlamentul nu-l poate ratifica deoarece este anticonstituţional”. Cercul vicios, însă, nu se termină aici.

La 12 noiembrie curent, în plină desfăşurare a campaniei electorale, liderul PL, Mihai Ghimpu, din jilţul de Preşedinte Interimar s-a adresat către NATO cerîndu-i intervenţia „pentru retragerea trupelor militare ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova” (vedem că nu se înşela cel care, mai în glumă mai în serios, spunea că „Ghimpu va fi cel care va declanşa cel de-al treilea Război Mondial”). Evident, scrisoarea lui Ghimpu nu putea fi trecută cu vederea de colegii, dar oponenţii, electorali. Mai ales de PD, care a calificat-o drept „potenţial periculoasă de a crea impedimente viitoarei guvernări, inclusiv pe dimensiunea reglementării transnistriene” şi care „poate duce la deteriorarea relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”.

Un alt scandal din interiorul Alianţei a apărut şi între PD şi PLDM. Astfel, la 15 noiembrie, una din intituţiile media apropiate Guvernului Filat, anunţa cu titlu „exclusiv” că „surse din interiorul PD” ar fi declarat că „controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc va fi inclus în lista candidaţilor la funcţia de deputat a Partidului Democrat” şi „se vrea Premier”. Instituţia mai face şi o trimitere la liderul PLDM, Vlad Filat, care a sugerat acest lucru la o întîlnire cu alegătorii spunînd că în opinia sa „s-a ajuns prea departe şi nu este Marian Lupu cel care ia decizii în partid. O să vedem în zilele următoare probabil şi noi-veniţi pe listă”. Încă nu vedem această venire, iar democraţii nu au avut nicio reacţie oficială la această ştire, dar s-ar prea putea să fie doar o provocare. Zic provocare, lansată de portalul respectiv la comanda premierului, pentru că şi în zilele noastre „cea mai bună metodă de apărare”, a rămas a fi „atacul”, mai cu seamă că Plahotniuc s-ar vrea Premier.

Încă o neînţelegere dintre două partide constituante a Alianţei pentru Integrarea Europeană, PL şi PLDM, s-a văzut ieri, 16 noiembrie. De data scandalul s-a iscat în urma vizitei lui Mihai Ghimpu la Ministerul Afacerilor Interne, unde trebuiau să fie predate Arhivei Naţionale primele peste 3 500 de dosare ale victimelor repercusiunilor politice. Preşedintele Interimar a cerut să fie permis şi accesul presei în arhivele MAI, lucru refuzat de ministrul Catan pe motiv că „acolo se află şi alte dosare, strict secrete”. Acest lucru l-a supărat pe Mihai Ghimpu, care l-a acuzat pe ministrul internelor de faptul că „execută comanda premierului care l-a investit în funcţie”. Ulterior, Ghimpu şi-a exprimat bănuiala că „tot ceea ce face alcineva, nu e pe placul lui (n.a. Filat). Fiindcă el trebuie să facă tot în republică”, iar premierul replicîndu-i că „ministrul Catan are mandatul Parlamentului” şi că „pe mine nu m-aţi văzut niciodată umblînd prin arhive, sau făcînd pe alocuri acţiuni de PR”.

Acuzaţiile ar putea continua, dar ne-am convins deja că din cele trei partide cu şanse reale de a accede în Parlamentul legislaturii (jubiliare) a XX-a, de cel puţin cîte o dată partidele au disensionat între ele. Ceea ce este important acum, pentru ca mai tîrziu să nu regretăm de un rezultat nefast, este de a concetra forţele asupra scopului, nu şi mijlocului. Ori potrivit teoriei politice, raportate asupra rezultatelor Barometrului Opiniei Publice, cea mai mare şansă de coalizare pentru alegerea preşedintelui o au, de la dreapta la stînga, PL-PLDM-PD (formînd o coaliţie „minimal cîştigătoare conectată”) care ar avea împreună 66 de mandate.

E adevărat că, potrivit aceleiaşi teorii, o coaliţie „minimal cîştigătoare” ar putea fi formată şi de partidele PLDM-PD-PCRM (cu 84 de mandate), sau coaliţia „de interval minimal” PL-PD- PCRM (cu exact 71 de mandate). Doar că realitatea politică, în acest caz, mai repede ar pronostica coaliţia cu „interval minimal” PLDM-PCRM (cu 65 de mandate), în primul caz din cauza partenerului superfluu, PD, iar în al doilea – din cauza neviabilităţii politice al acesteia.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri to “AIE o fac de oAIE!!!”

  1. AIE o fac de oAIE!!! - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

    […] AIE o fac de oAIE!!! Wed Nov 17, 2010 0:34 am Deşi nu chiar cu mult timp în urmă membrii Alianţei pentru Integrarea Europeană ne mai asigurau că “Alianţa este beton”, totuşi observăm că cu cît mai aproape sînt alegerile, cu atît mai mare devine şi “fisura” din betonul Alianţei. Astăzi AIE o fac, într-adevăr, ”de oAIE”. Şi nu că ceilalţi sînt mai breji, dar după ce liderul PD, Marian […] […]

    Apreciază

  2. Sergiu Cazacu Says:

    acuma suntem in prezenta campaniiei electorale si e si normal sa apara care distorsiuni in cadrul aliantei, insa sunt sigur ca Filat , Lupu, Ghimpu cit si Urecheanu daca va accede in Parlament vor reface Alianta dupa alegeri daca aceasta din urma ii va mentine la putere, vor face pact si cu Diavolul sau cu Plahotniuc, Voronin daca va fi nevoie . Sa nu uitam aici merge vorba de bani si nu mici.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: