Despre „Adevărul”, Plahotniuc şi presă, la general…

Ieri s-a făcut exact o săptămînă din ziua în care cotidianul „Adevărul” a dat, vorba lui Sabin Orcan, ora exactă în Republica Moldova, lansînd astfel şi „prima bombă de presă a anului 2011”. Trăind în „evul media”, vorba altui membru al echipei Adevărului, rareori se întîmplă ca unui ziar/instituţii de presă să-i reuşescă a scrie agenda discuţiilor pentru următoarea săptămînă sau chiar lună.

Prin dezvăluirea „şocantă” despre dubla identitate a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, tot el Ulinici, „Adevărul Moldova” nu numai că a reuşit să pună într-o lumină rea imaginea vice-spicherului Plahotniuc, ci şi (1) să demonstreze cititorului moldovean calitatea produsului media nou-lansat pe piaţa autohtonă, şi (2) să-şi arate incisivii concurenţilor săi direcţi şi indirecţi.

Partea cu ştirbirea imaginii lui Plahotniuc/Ulinici este mai cunoscută, reacţia şi îndreptăţirile acestuia ocupînd spaţiul şi timpul de emisie a tuturor instituţiilor de presă din valea Bîcului toată săptămîna. Site-ul ProTV, bunăoară, la căutarea tag-ului „Plahotniuc”, numai pentru perioada 27 ianuarie-3 februarie, oferă 13 rezultate, şi 5 ştiri la căutarea tag-ului „Ulinici” pentru aceiaşi perioadă.

Se pare că fostului businessman şi actualului politician, i-a reuşit tocmai ceea ce dorea, doar nu în zadar începînd cu vara anului trecut fundaţia care îi aparţine a făcut o mulţime de donaţii, iar mai apoi, tot ea, plătea o mulţime de articole şi reportaje comerciale, pentru-a-l face cunoscut. Nu pot cunoaşte a cui a fost eroarea, dar fiind la început de cale în ţara noastră, PR-iştii şi polittehnologii care l-au „tutelat” au dat-o puţin în bară. Peste ocean, cei care se iau de promovarea unui politician, întîi de toate îi caută prin rufele murdare, tocmai pentru a nu le lăsa pradă presei şi concurenţilor. Ce-i drept, şi acolo politicienii afirmă sus şi tare că nu au nimic de ascuns, dar „experţii” cunosc că nu este aşa. A-i noştri se pare că l-au crezut pe cuvînt.

Trebuie să mai spunem că de-acum înainte, în speranţa că poate dau de vreun „schelet” ascuns, jurnaliştii vor scotoci toate dulapurile de prin Parlament, Guvern sau Preşedinţie. În internet a şi fost deja postată o poezioară ce-i aparţine adolescentului Vladimir Plahotniuc, şi nu-i exclus să mai apară şi alte „exclusivităţi” din viaţa sa şi-a altor politicieni. Orice explozie are şi efecte adverse, iar acum, datorită „Adevărului”, presa vă căuta să afle cîte moaşe a avut Plahontiuc la naştere, cine i-a tăiat cordonul ombelical lui Mihai Ghimpu, în ce împrejurări a fost zămislit Vlad Filat şi cîte kilograme avea la naştere Marian Lupu, astfel îndepărtîndu-se tot mai mult de problemele reale. De fapt, un efect de „cancanizare”, dacă vreţi, sau mai bine-zis – o îngălbenire (apolitică) a presei.

Dacă e să vorbim concret de cotidianul „Adevărul”, atunci trebuie să recunoaştem că el chiar avea nevoie de această „explozie”. Avea din necesitatea obiectivă de a capta atenţia cititorului asupra produsului nou-lansat, de a demonstra că (scuze!) conţinutul corespunde ambalajului viu-colorat, că va spune mereu adevărul aşa cum îi este numele etc., dar şi de ce nu, să dea în obrazul presei de-aici (gen „trebuia să venim noi de la Bucureşti să vă descoperim călăii”).

Zilele trecute cineva menţiona că un alt cotidian, „Timpul”, a luat apă-n gură în legătură cu Plahotniuc/Ulinici, acuzîndu-l pe Constantin Tănase de „cîrdăşie”. Sincer să fiu, nu cred că tatăl Ministrului Justiţiei s-ar teme de puterea vice-spicherului. Şi nici nu cred ca tatăl secundului PLDM să fie în cîrdăşie sau să se fi vîndut secundului PD. Cred însă că este vorba despre o concurenţă normală, şi-l cred pe Tănase cînd scrie că  Subiectul despre „dubla identitate” a lui Plahotniuc a fost pus pe tapet de o altă publicaţie, nu este meritul nostru de a-l fi identificat şi e normal să nu râvnim la „glorie străină”, ci să-i lăsăm pe colegii noştri să-l investigheze până la capăt. Mai cred că este şi o supărare la mijloc, pentru că chiar şi după două luni de la lansarea Adevărului, „Timpul” mai are tupeul să se numească Unicul cotidian naţional.

Astăzi trebuie să mă dezic de ideea mea mai veche că „Adevărul Moldova” va supraveţui timp cît va fi finanţat de mogulul român Dinu Patriciu. Evident, fără colegii din România „Adevărul” n-ar fi reuşit să ne impresioneze prea tare, dar e cert că prinde rădăcini şi la noi. Nu mă dezic însă în a mai puncta odată că în mănăstirea străină nu se merge cu regulamentul său, şi „prietenii” ştiu de ce.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Despre „Adevărul”, Plahotniuc şi presă, la general…”

 1. Despre “Adevărul”, Plahotniuc şi presă, la general… - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

  […] Despre “Adevărul”, Plahotniuc şi presă, la general… Fri Feb 04, 2011 0:43 am Ieri s-a făcut exact o săptămînă din ziua în care cotidianul “Adevărul” a dat, vorba lui Sabin Orcan, ora exactă în Republica Moldova, lansînd astfel şi “prima bombă de presă a anului 2011″. Trăind în “evul media”, vorba altui membru al echipei Adevărului, rareori se întîmplă ca unui ziar/instituţii de presă să-i reuşescă a scrie agenda discuţiilor pentru următoarea săptămînă sau chiar lună. Prin […] […]

  Apreciază

 2. kushter Says:

  Pe lângă ambalajul viu-colorat, „Adevărul” mai are şi materiale serioase şi utile. Dar nu cred că „Timpul are avea de pierdut din public.

  Apreciază

 3. pulbermax Says:

  Bine Veaceslav, dar crezi ca cititorul se dubleaza la aparitia fiecarei publicatii? Nu crezi ca consumatorul/cumparatorul ziarului e acelasi, iar fiecare ziar aparut (mai ales apropiat ca politica editoriala) il disperseaza? Sau crezi ca moldoveanul se cheltuie cumparindu-le pe ambele, mai ales ca are o gloata de canale tv absolut gratuite?

  Apreciază

 4. kushter Says:

  Exact, apare o dispersare, dar până la urmă cititorul decide ce să facă: să rămână fidel unei publicaţii să cumpere ziarul nou sau să ia pe ambele 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: