Arderea unei biserici ca business şi PR

Sînt cetăţean al Republicii Moldova şi adept al Bisericii Creştin-Ortodoxe,

şi rog să nu fiu „anatemizat” nici de una nici de alta din cauza celor scrise mai jos.

(Autorul)

 
 

Biserica-memorial „Fericita Maică Matrona” construită timp de cîţiva ani şi încă nefinisată, are 10.000 (zece mii) de ctitori, iar fiecare ctitor a donat suma a cel puţin 100 de lei. Astfel, la un simplu calcul aflăm că suma „donată” pentru ridicarea acesteia este de nici mai mult nici mai puţin decît 1.000.000 (un milion) de lei (ceva peste 60 de mii de Euro).

Nu sînt membru al Asociaţiei şi nu ştiu cîţi bani au fost donaţi într-adevăr (pentru că doritorii puteau contribui şi cu sume mai mari de 100 de lei/ctitor), dar o ştie, probabil, Larisa Burcă (preşedintele „de jure” al asociaţiei), părintele Anatolie Cibric („conducătorul” de facto al ACOM), contabilul, membrii etc. Nu sînt nici zidar/lemnar şi nu pot cunoaşte cît costă să ridici o biserică din bîrne cu înălţimea de circa 30 de metri. Şi nuştiu nici cîţi bani au fost cheltuiţi pînă acum, deoarece cum am mai menţionat biserica nu era finisată. Deci nu voi vorbi despre ceea ce nuştiu, sau cred că ştiu.

Ştiu doar că bani s-au dat, şi mai ales mulţi bani. Mai ştiu încă că sînt în pierdere 10.000 de enoriaşi (cetăţeni sau nu, ai Republicii Moldova), ctitorii bisericii. Ştiu că biserica „Fericita Maică Matrona” va fi reconstruită (pentru că s-a şi declarat deja că Primăria municipiului Chişinău şi personal edilul acesteia Dorin Chirtoacă, îşi asumă patronajul asupra reconstrucţiei bisericii). Şi ştiu că, paradoxal poate, în urma acestui prăpăd cineva va avea de cîştigat. Dar să le luăm pe rînd.

În general, deşi Biserica este separată de Stat, religia şi politica au multe puncte de tangenţă.

În primul rînd, şi una şi alta reprezintă noţiuni abstracte, care se fac sesizabile doar graţie reprezentanţilor şi adepţilor lor, sau mai simplu: de oameni prin oameni. Ambele se alimentează şi trăiesc datorită „credinţei” (uneori oarbe), una în ideologii şi platforme, iar alta în minuni şi sfinţi. Şi nu în ultimul rînd, amîndouă depind de susţinători şi necesită a fi alimentate permanent cu noi credinţe/argumente/fapte, pentru a menţine şi chiar spori adepţii.

Dar aşa cum din una „credinţă” sătul nu rămîi, ambele sînt şi afaceri/business (ca schimb dintre „credinţă” şi un alt bun material sau spiritual) administrate de şefi. În susţinerea acestei teze fiind şi sloganul unuia din cei despre care vorbesc: „Ne daţi Parlamentul – vă dăm Europa”, dar care poate fi atribuit şi celui de-al doilea: „Ne daţi Credinţa – vă dăm Raiul” (dar repet, numai din Credinţă sătul nu rămîi, astfel pe lîngă asta – bani/bunuri/etc.).

Nu mă mai ascund după deget, vorbesc bine-nţeles de Dorin Chirtoacă ca lider (cel puţin la alegerile locale) al Partidului Liberal, şi de Anatolie Cibric – ca lider al ACOM „Fericita Maică Matrona”, şi cred că ambilor le vine bine că această biserică a ars. Nu, nici într-un caz nu zic că ei au incendiat-o. Cine a făcut-o sau din ce cauză s-a aprins aceasta, va stabili expertiza. Zic doar că le convine ambilor şi ambii vor transforma incidentul în business şi PR.

Business biserica dată a fost din ziua din care s-a decis construcţia ei. Şi numai din milionul acumulat de la ctitori cineva şi-a îngroşat bine chimirul. Vorbesc evindent de părintele Cibric, care (o ştiu din surse care-l cunosc mai bine) face bani buni prin asta. Tot ce-i care-l cunosc, mai spun că părintele Anatolie, deţine o casă cu două etajele aproape de porţile oraşului şi un Volkswagen Transporter, iar fiică-sa învaţă la liceul de elită „Mircea Eliade”, din cetrul capitalei. Acum însă, cînd biserica era pe sfîrşite, businessul trebuia alimentat – altfel izvorul seca. Acum ACOM, pe lîngă banii colectaţi de Primărie, va aduna şi alţi bani (tot pentru reconstrucţie), iar din aceştia şi lui Cibric şi Asociaţiei le vor mai reveni ceva dividente. Că doar n-or lucra la stupi, fără să-şi lîngă degetele.

Cît ţine de PR, acesta Asociaţia şi-l face zi de zi, prin diferitele manifestări cu caracter public: dezinstalarea menorei evreieşti, lupta anti-gay, cererea paşapoartelor fără cod, împortrivirea vaccinurilor etc., dar şi ziarul „Toaca”, tipărit lunar într-un tiraj de 3000 de exemplare a cîte 6 lei bucata. Îmi vine foarte greu să cred că va fi găsit cel sau cei care au dat foc la această biserică, iar prin acesta ACOM va mai reaminti odată că luptă doar pentru adevăr, iar acesta încurcă cuiva (evreilor, gay-ilor, paşaportiştilor, producătorilor de vaccinuri etc.). 

Celălalt lider, neimplicat, dar care se implică de bună voie şi nesilit de nimeni, tot face business, doar că unul electoral. Zic business, pentru că va avea şi el de cîştigat, ce-i drept indirect. „Îmi daţi Primăria – vă dau lăcaşul sfînt”, chiar în detriment ideologic, pentru că din cîte ştiu biserica operează cu „persoane şi sufletele acestora”, iar ideologia liberală – cu „indivizii care n-au duh”.

Campania de PR „să întoarcem enoriaşilor lăcaşul sfînt”, prin care Chirtoacă îşi asumă patronarea reconstrucţiei bisericii date, îi va aduce actualului edil şi viitorului candidat la alegerile locale din partea Partidului Liberal, multe voturi la preţ redus. Citez din comunicatul remis de Direcţia Relaţii Publice a Primăriei: „Pentru aceasta vor fi alocaţi bani din fondul de rezervă, vor fi acumulate mijloacele financiare şi materialele de construcţie necesare. De asemenea, va fi deschis un cont bancar pentru acumularea donaţiilor din partea tuturor celor care vor dori să ajute”. Mă întreb cu ce contribuie Primarul?, cu nimic. Doar vorbe. Banii sînt din fondul de rezervă, donaţiile se vor face către cetăţeni pe un cont bancar, dar patronajul e al Primarului. Asta fără a lua în calcul argumentul că Biserica e în afara Statului, iar Statul nu se implică în treburile ei.

Nu zic că cetăţeanul Dorin Chirtoacă nu trebuie (sau nu are dreptul) să contribuie din cont propriu (pentru că am înţeles şi-a oferit deja salariul) la (re)construcţia unei bisercii/mănăstiri/răstigniri, dar zic: că Primarul Dorin Chirtoacă nu are drept să dea bani publici pentru proiecte bisericeşti.

Sînt de acord Ion Croitor şi Oleg Brega care au scris pe situl Primăriei (www.chisinau.md) că banii publici sînt destinaţi proiectelor laice, cum ar fi repararea unui drum, construirea unui spital, amenajarea unui parc, îmbunătăţirea calităţii vieţii unor copii orfani… Şi chiar dacă sînt adept al creştin-ortodoxiei, consider că banii publici trebuie cheltuiţi pentru proiecte de care să se bucure şi evreii, şi gay-ii şi toţi ceilalţi. Că doar asta e esenţa democraţiei, nu?!

 
 
 
 
 

PS: preluarea integrală sau parţială a acestui material de către mass-media, se va face doar cu acordul (în scris) al autorului. Cereri în acest sens pot fi expediate prin comentariu pe www.pulbermax.wordpress.com, sau prin e-mail: pulbermax@yahoo.com.

A ars un lăcaş sfînt, şi e păcat. E păcat pentru că orice flacără scăpată de sub control, nu poate face altceva decît prăpăd. Acum la bine nu ne mai putem aştepta, indiferent de motivul din care a ars biserica „Fericita Maică Matrona”, construită la iniţiativa Asociaţiei Creştinilor Ortodocşi din Moldova (ACOM) cu acelaşi nume, şi ctitorită inclusiv de mine.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: