Imaginea ţării şi diferenţa de percepţie… (despre vizita lui Biden la Chişinău)

Foto: AFP

Zilele astea s-a vorbit mult despe imagine, imaginea internaţională a Republicii Moldova pe fonul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău. S-a vorbit despre creşterea interesului faţă de această ţară a investitorilor străini, propulsarea discuţiilor bilaterale moldo-europene, rezolvarea conflictului transnisrian şi multe alte chestiuni fie spuse, fie care doar se doreau a fi auzite. Oameni buni, să dăm vălul de pe faţă. Biden vine şi pleacă. Noi am rămas. Cum am fost moldoveni, aşa şi sîntem, chiar dacă am fluturat preţ de cîteva ore cu un flăguleţ american.

Poate că nu-s chiar expert în „imagine”, dar înţeleg şi în astea cîte ceva. Spre deosebire de unii, eu n-aş fi atît de optimist. Aş vorbi despre imagine din diferite raporturi, cum ar fi „plusul de imagine pe plan extern”, „gustul dulce-amar al plusului de imagine pe plan intern” sau „personalizarea (atribuirea) imaginii”. Sau poate că problema constă doar în „diferenţa de percepţie”? Să le luăm pe rînd.

Evident, este remarcabil plusul de imagine adus ţării în urma acestei vizite istorice pentru RM. Doar că sînt convins, începînd cu 12 martie, agenda politică internaţională este ocupată de cu totul alte chestiuni. Astfel, consecinţele pe care le aşteptăm în urma vizitei lui Moş Biden vor trebui să mai aştepte pînă la un nou an, cînd ne va mai vizita odată (aşa cum a promis). Asta dacă vom fi cuminţi.

Biden nu ne va trimite investitori în Moldova, nu ne va duce în Europa de mîinuţă, nu ne va ieftini gazul rusesc, nu ne va pune capăt traficului de fiinţe umane, şi nu ne va rezolva diferendul transnistrian, – totul depinde de noi înşine. Dar noi am rămas aceiaşi, şi nu ne va amăgi nici măcar asfaltul cîrpit, nici gurile de canalizare sudate şi nici chiar interzicerea protestelor pe timpul vizitei vicepreşedintelui american.

Galbenă gutuie…

Astfel, ne-am apropiat de cea de-a doua parte a „imaginii”, sau mai bine-zis de gustul acesteia. Chiar dacă în timpul aşteptării din Scuarul Teatrului de Operă şi Balet am fost serviţi cu ceai, cafea şi plăcinte (care apropo, încă nu se ştie cine le-a plătit), sînt convins că gustul dulce-amar al vizitei ni se trage de la altceva.

Cineva ne are de proşti! Cîrpeşte la repezeală un drum pe care va merge oficialul american, pune nişte copii să fluture din flăguleţe moldo-americane pe marginea drumului pe care merge acesta, ne interzice să protestăm (foarte democratic şi asta) ca să nu ofensăm oaspetele, îi duce consoarta în beciurile de la Cricova servind-o cu vin bun, îi spune nişte palavre gen „bla-bla-bla”, îl petrece spre casă, după care încearcă a ne face să credem că tot ce i-a zis lui e adevărat, şi mai că n-am împlinit visul american aici la noi, acasă. Păi, pe cine amăgim?!

Am mai spus, Biden vine şi pleacă (vin ai noştri, pleac-ai noştri!), noi rămînem. Unu, nu cred că Biden se aştepta să vadă drumuri de „cinci stele” şi doi, odată cu cîrpirea drumurilor am scos în evidenţă cea de-a doua mare problemă a Moldovei.

Ne prostiţi domnilor. Amăgindu-l pe Biden că în urma reformelor democratice în Moldova se trăieşte „mai bine”, nu ne convingeţi cu nimic pe noi, cetăţenii acestei ţări şi, totodată, şobolanii de laborator ai acestor reforme. Şi sînt foarte potrivite nemulţumirile bloggerilor că atunci cînd cerem drumuri noi, cetăţenii plătitori de impozite, ni se spune că nu sînt bani; şi e cu totul alta situaţia cînd vine vreun înalt oficial străin prin vizită. Sau propunerile zeflemitoare de „a înălţa nişte zgîrîe-nori butaforici să vadă Biden că avem şi din astea”, şi „de-a vopsi iarba într-un verde mai aprins pentru senzaţii mai tari”, tot nu-s mai rele. Reflectă ridicolul în care ne inundaţi.

Lanu-i mare… Cît se vede, înainte totu-i verde…

Apropo despre verde, şi aici trecem la cea de-a treia parte a subiectului. Presa internaţională a scris mai mult despre întîlnirea dintre Filat şi Biden, decît despre prima vizită a unui vicepreşedinte american în Republica Moldova. Mai mult chiar, această greşeală a făcut-o şi o parte din presa de la Chişinău.

Joe şi Vlad

Evident, Vlad Filat de la înălţimea postului pe care-l deţine a încercat, nu fără de succes, să scoată roade bune din această vizită. Întîmpinarea la Aeroport, întreţinerea bilaterală, briefingul, discursul în faţa poporului moldav, – toate acestea Biden le-a făcut împreună cu Filat, după care s-a văzut (ca printre altele) şi cu Preşedintele Interimar, Marian Lupu. Deşi în asemenea cazuri, de obicei discuţiile se duc între omologi, nu neg şi accept chiar explicaţia precum că „într-o republică parlamentară cea mai înaltă funcţie este cea de Premier, iar funcţia de Preşedinte este doar „reprezentativă””. S-o spunem pe şleau, Biden ar fi fost pus la degetul mic de către moldoveni dacă era să fie întîmpinat şi susţinut doar de un oarecare vice-preşedinte al ţării. Mai ales că la momentul actual nici nu avem om cu aşa funcţie.

Pe Prim-Ministrul Filat nu l-a împiedicat nimic să semneze tratatul cu privire la frontiera moldo-română împreună cu Ministrul de Externe al României, Teo Baconschi; şi noi vorbim de omologare pentru o simplă întîmpinare a unui oarecare vicepreşedinte al unei ţări. Să fim serioşi!

Indiscutabil, „cultul numelui” a fost la ordinea zilei, iar roadele le va culege mai întîi „partidul”, şi mai apoi „ţara”. Acestea cred că nu se vor lăsa prea mult aşteptate, le vom vedea la „locale”. Doar că au fost şi faze stupide pe care opoziţia a şi reuşit să le semnaleze. Una din acestea fiind, bunăoară, susţinerea discursului de la tribuna cu stema Statelor Unite ale Americii. Ori cel puţin deocamdată, cît de mult ne-am dori, Moldova nu al 52-lea Stat american, iar Filat nu e guvernatorul acestuia. Biden a vorbit de la tribuna cu pricina şi o zi mai înainte, atunci cînd a susţinut un discurs în Federaţia Rusă, dar nu l-am văzut pe Putin la ea. Ori Putin, spre deosebire de noi, se mîndreşte cu vulturul cu trei coroane pe două capete de pe Stema ţării sale.

Vulturul American

Vulturul Moldovean

Vulturul Rus

Spre final, vreau să vorbesc şi despre diferenţa de percepţie, ori s-ar putea ca cineva să spună că delirez, iar Filat e foarte bravo; altcineva – că pe alocuri am şi dreptate; iar un al treilea să zică că am interesul de a nu le spune pe toate chiar aşa cum sînt. Sîntem diferiţi, şi poate şi din acest motiv Filat nu a pus alături de tribuna americană o altă tribună, hand-made moldovenească, dar a vorbit de la cea de la care a vorbit mai tîrziu şi Biden. Pe lîngă vulturul lor, cel de pe Stema noastră avea să pară o cioară perită, iar Filat nu ne-a trădat, ne-a ferit de posibilitatea de a vedea diferenţele. Şi poate că bine-a făcut, pentru că  lipsa de alternativă simplifică viaţa poporului care nu tot timpul ştie ce vrea.

Vicepreşedintele american Joe Biden împreună cu soţia sa, Jill, şi nepoata Finnegan, au stat în Federaţia Rusă două zile, deci 48 de ore, iar la noi doar 6. E o diferenţă? În ore da, dar dacă calculăm diferenţa dintre mărimea teritoriului pe care îl are (şi poate fi exploatat) Rusia şi cel al Republicii Moldova, atunci Biden a stat la noi mult prea mult.

Pe durata vizitei soţului ei în cele două ţări, cea de-a doua doamnă americană a fost invitată în vizită la o şcoală de balet pentru copii şi la un institut axat pe problemele natalităţii – în Rusia; şi în beciurile de la Cricova – în Moldova. E o diferenţă? Este, de bună seamă.

Şcoala rusă de balet este cunoscută la nivel mondial, şi problemele natalităţii în Rusia la fel, probabil. Deci ruşii, i-au ocupat timpul cu ce au mai bun: balet rusesc şi institut ce încearcă să rezolve problemele existente în ţară. Noi i-am arătat beciul. Cred că în primul şi primul rînd, Moldova e cunoscută ca ţară cu exod de creier, şi abia pe al doilea loc – se situiază exportul de vinuri. Argument pentru aceasta servesc şi sutele de studenţi plecaţi vară de vară în America, mulţi dintre care nu se mai întorc; şi miile de moldoveni care lucrează oriunde în lume pentru a-şi menţine existenţa; şi chiar subiecţii traficului de fiinţe umane, pus în discuţie de Biden la Chişinău; soţia sa Jill însă a fost „distrată” cu vinuri din cele mai bune de la Cricova.

Ce, nu putea fi dusă la o grădiniţă, orfelinat, sau măcar la colegiul muzical „Ştefan Neaga”, pentru a ne vedea talentele? O să ziceţi că a venit la Chişinău taman cînd copiii sînt în vacanţa de primăvară? Copii se găseau, aşa cum s-au găsit şi din cei care să fluture flăguleţe americane pe marginea drumului. Problema e în altceva. În opinia oficialilor noştri, pentru ca Jill să fi putut vizita o grădiniţă, orfelinat, colegiu, era necesar ca în acesta să fie făcută reparaţie euro, instalate termopane, linoleum pe jos, încălzire centralizată etc., dar la ce bun, dacă la Cricova totul e de-a gata?! Mai mult chiar, vizita lui Jill necesita şi repararea a încă unei porţiuni de drum, care duce pînă la acea grădiniţă, şcoală, liceu. 

Închei cu o întîmplare care mi-a povestit-o cineva din cunoscuţii mei. Poate paradoxal, dar e legată şi de americani, şi de drumurile din Moldova. Acum cîţiva ani, nişte americani au finanţat repararea unui obiect de importanţă socială (nu ţin minte şi nu contează ce anume, şcoală pare-mi-se). Cum e normal să fie, aceştia au fost invitaţi la deschidere, ceea ce necesita şi deplasarea spre obiectul dat. Astfel, mergînd într-o maşină cu ei, nişte „oficiali” de-ai noştri, care-i însoţeau, au început discuţia. „În general, la noi în Moldova e bine de trăit. Doar că sîntem cam săraci şi drumurile-s cam rele”, spune oficialul nostru tocmai fiind hurducat prin nişte gropi. „După standardele noastre, voi în Moldova în genere nu prea aveţi drumuri”, le-a răspuns unul dintre americani.

Aşa că, totul constă în percepţie, domnilor. Privind una şi aceiaşi, vedem lucruri diferite.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Imaginea ţării şi diferenţa de percepţie… (despre vizita lui Biden la Chişinău)”

 1. Sefu' Says:

  Faza cu steguletele m-a dat jos 😀
  http://de-motivare.blogspot.com/2011/03/stegulete.html

  Apreciază

 2. nativozian Says:

  eu cred, ca vizita asta a fost un PR f. bun pentru unii… si asta tot

  Apreciază

 3. Ultima oră: Veronica Bacalu vine în Moldova pe 11 martie « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

  […] de eveniment poate fi comparată doar cu vizita vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care a vizitat ţara noastră pe 11 martie […]

  Apreciază

 4. Ultima oră: Veronica Bacalu vine în Moldova pe 11 martie « Pulbermax's Blog Says:

  […] de eveniment poate fi comparată doar cu vizita vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care a vizitat ţara noastră pe 11 martie […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: