Despre sondaj, reacţia presei (cazul ProTV) şi altele

– Sondajul IMAS-inc. Chişinău, realizat la comnada IDIS-Viitorul, ca orice sondaj apărut la o distanţă destul de mare de la alte sondaje trezeşte o reacţie. Bună sau rea, depinde de cel ce reacţionează.

– Sondajul nuanţează nişte dispoziţii într-o perioadă „relativ paşnică”, iar respondenţii au răspuns la întrebarea „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova cu ce partid (sau alianţă de partide) intenţionaţi să votaţi?” ştiind foarte bine că nu vor fi chemaţi la urnă pînă la 5 iunie – în genere, şi cel puţin pînă la 28 noiembrie (curent) – pentru eventuale Parlamentare.

Altfel spus, ştiind că nu există războaie cu siguranţă s-ar declara potenţiali ostaşi benevoli mulţi mai mulţi decît cei care într-adevăr vor pune mîina pe armă. Concret, procentul partid(ului/elor) din vina căr(uia/ora) vor fi organizate anticipate, va fi mult mai scăzut decît cel care e declarat în sondaj. Astfel, la alegerile de după 28 noiembrie 2011, în situaţia în care PCRM şi PLDM pot vota un Preşedinte, cu siguranţă vor fi sancţionate de alegători pentru că nu s-au putut înelege.

– Observaţie: Cetăţenii Republicii Moldova iubesc literele (abrevierile lungi). Pentru partidele cu abrevierea formată din 4 litere (PLDM şi PCRM), ar vota 28,6% şi respectiv 26,7% din respondenţi. Pentru partidul cu abrevierea formată din 3 litere (PDM) ar vota 12,5%. Şi doar 6,2% ar vota pentru partidul cu abrevierea formată din 2 litere (PL). Riscăm ca Paridul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova cu abrevierea oficială „PEMAVE” să ia cele mai multe voturi deja la următoarele alegeri.

– „Stelismul minimizează vigilenţa” sau „ProTV mai pune de la sine”. În ştirea de la Pro despre rezultatele sondajului şi cum ar fi repartizate mandatele în Parlamentul legislaturii a XX-a, Angela Gonţa a băgat de la sine încă 4 deputaţi. Vedeta Pro (care a realizat ştirea) scrie: „Un calcul bazat pe prevederile codului electoral arata ca in viitorul parlament  PLDM ar detine 38 de mandate, PCRM – 36, PD – 19 si PL – 12”, iar un calcul bazat pe legile matematicii (realizat de mine) arată că „38+36+19+12=105”.

Să fi fost eu reporter la ProTV Chişinău şi să realizat ieri această ştire, cred că acum avea să fiu şomer cu toate actele în regulă; dar sînt convins că şi astăzi la 20.00 voi vedea-o pe aceiaşi Angela Gonţa, iar Pro nu va da nici măcar o erată. Asta-i tot, vedeţi mai jos şi Print Screen-ul cu această ştire.

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: