Dilemă moldovenească

Se spune că Zeus, îndrăgostit rău de tot de frumoasa Europă, s-a transformat în taur, a luat-o pe spate şi înnotînd a adus-o aici unde-o știm de cînd lumea. Şi e clar că nu-i ea chiar fată din părţile noastre, Europa asta…, că fetele noastre sînt altfel, nu urcă ele la tot boul pe spate, iar dacă tot bou e, măcar Lamborginni să fie.

Citisem la timpul meu o cărţulie de analiză tranzacţională, de Erik Berne, în care şi domnul spunea că nu pare Europa iasta să fie fată de-a noăstră, e stranie. Că doar ce face o fată normală cînd vede cum se apropie de ea un taur? Normal – fuge de nu-şi vede umbra. Dar ea, a stat să vadă poate taurul are să-i propună ceva.

Și se vede că taurul făcea promisiuni generoase, dacă n-a rezistat şi i-a căzut la inimă – un fel de instinct zoofilic, de altfel. Cum să mai lămureşti gestul preafrumoasei? Erik Berne mai sugerează că Europa ar fi fost o fată din stradă, de-o ştia toată Grecia, iar ea, biata, nu a găsit o altă ieşire, decît să se încreadă boului.

Ok! Doar n-o să rescriu mitologia. E ziua Europei la 9 mai şi e normal să fie felicitată. Să i se pună flori la toate cele 12 stele, ş.a.m.d.

Dar nu pot să uit nici de cei 66 de ani de la victoria asupra fascismului. Nu pot rescrie nici istoria, fie ea victorie comunistă, liberală, conservatoare sau de oricare altă doctrină – n-o pot uita, fiindcă, fără ea avea să fim o parte a coloniilor germane. Iar eu înalt, blond, cu ochii albaştri, avea să am cele mai mari şanse de viaţă fericită. Aşa că ms sovieticilor de şansă.

Aici dilemă. Ce sărbătoresc? Ziua Europei, sau Ziua Victoriei? Şi ce face un cavaler atunci cînd are de ales între două bune? Le alege pe ambele!

Trăiască Europa Sovietică!!!

Hommo Sovieticus, fiu de-al Europei…

Un Euro-Asiat veritabil.

Etichete: , ,

Un răspuns to “Dilemă moldovenească”

  1. OM Says:

    Ai vorbit foarte puțin despre ziua de 9 mai drept Ziua Victoriei. Rușine să-ți fie!. Pe 9 mai eu sărbătoresc Ziua Victoriei și cu asta basta!. O caricaturică banală! Fii mai serios măcar cînd e vorba de așa evenimente care au marcat istoria omenirii.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: