Alegerea celui numit „candidat la funcţia de…”

pentru www.noi.md

Campania electorală pentru alegerile locale generale e în toi. În două săptămîni cetăţenii Republicii Moldova, de la mic la mare, vorba CEC-ului, vor da totul, prin votul oferit celui numit azi simbolic „candidat la funcţia de…”. La Chişinău, campania a ajuns la punctul de fierbere, iar dezvăluirile şi promisiunile curg rîu. Alegătorul e zăpăcit rău. Nu ştie pe cine să aleagă, nu ştie în cine şi ce să creadă şi nu mai ştie dacă o acţiune sau alta este „politică” sau „obişnuită”. De cealaltă parte, la ţară lucrurile sînt mai limpezi. Alegătorul îşi va alege în continuare vecinul sau ruda, cu argumentul principal „îl cunosc şi e om gospodăros”, sau „ăsta deja şi-a umplut buzunarele”, în cazul în care mizează pe candidatura fostului primar.

În preajma alegerilor locale generale, dimensiunea politică este împărţită în două. Două Moldove diferite. Una la Chişinău, şi cea de-a doua în tot restul ţării. Analistul politic Nicolae Chirtoacă este de părerea că „alegerile locale în Moldova vor fi unele, dacă nu obişnuite, cel puţin ordinare. Iar alegerile primarului şi consiliului la Chişinău, fără îndoială, au un specific politic bine-pronunţat”. „Specificul ei constă în faptul că noi ne aflăm încă în situaţia de criză politică, generată de anumite elemente de incertitudine şi anumite elemente de echilibru existent între opoziţie şi alianţa de guvernare. Criză care se manifestă în primul rînd şi în mod pregnant prin nealegerea preşedintelui. Dacă cîştigă candidatul partidului opoziţiei, atunci este o încurajare pentru Partidul Comuniştilor care va merge mult mai hotărît şi sigur spre alegerile parlamentare anticipate. Dacă nu cîştigă candidatul opoziţiei, atunci situaţia aceasta de raport de forţe între opoziţie şi guvernare rămîne aceeaşi, cu o posibilitate de a ieşi din criza politică, fiindcă această victorie în Chişinău îi va încuraja pe liderii partidelor din Alianţă”, consideră analistul.

Şi deputatul în Parlament din partea PCRM, Zurab Todua, susţine că este foarte probabil ca rezultatele alegerilor locale să acţioneze asupra situaţiei generale din ţară, iar clasa politică, în sfîrşit, să meargă spre alegerea preşedintelui ţării. „Deocamdată Alianţa de guvernare prin diferite moduri se eschivează de la aceasta. Şi e de înţeles acest lucru: ei nu au unitate în interiorul Alianţei şi nu au încrederea în rezultatul bun al alegerilor”, spune Todua.

Potrivit deputatului comunist, această campanie electorală, la fel ca şi cea din 28 noiembrie 2010, se desfăşoară la un pas de fault. „Noi fixăm numeroase situaţii în care guvernarea foloseşte resursele administrative: presiune, ameninţări, şantaj, încercări de intimidare a candidaţilor pentru funcţia de primari şi consilieri, precum şi a alegătorilor. Reprezentanţii Partidului Comuniştilor se confruntă constant cu aceste cazuri, ceea ce mărturiseşte incertitudinea conducerii”, consideră Todua. Acesta menţionează faptul că de obicei se recurge la metode interzise sau chiar ilegale, atunci cînd nu sînt suficiente argumentele verbale, iar normele etice sînt respectate doar la nivel declarativ.

De cealaltă parte, analistul Nicolae Chirtoacă menţionează că în Republica Moldova la acest capitol în genere nu poate fi vorba despre respectarea unor norme etice. El găseşte explicaţia în faptul că lupta pentru putere devine tot mai crîncenă, inclusiv pentru puterea locală. „Politica şi businessul se suprapun, deja este vorba despre oligarhizarea politicului, tocmai de asta tehnicile PR-ului negru şi folosirea abuzivă a marketingului electoral devin tot mai frecvente în campaniile electorale. Deci, este un trend ce îi favorizează pe cei populişti şi cinici care vin la putere să-şi rezolve problemele economico-financiare, iar poporul rămîne „cu buza umflată” şi în aşteptarea marilor lideri care le vor rezolva problemele”, punctează Nicolae Chirtoacă.

În tehnicile PR-ului negativ, folosite în această campanie cu scopul de a manipula opinia publică, analistul include atît falsificarea ziarelor „ZdG” şi „Timpul”, cît şi apariţia pretinsului „Partid Comunist din Moldova”. „Toate activităţile acestea sînt făcute pentru a incita spiritele şi pleacă de la ideea că la moldoveni imaginaţia este mult mai bogată decît gîndirea logică şi atunci toate bîrfele sînt alimentate de această imaginaţie”, spune Chirtoacă. Atît el, cît şi deputatul comunist Todua menţionează că aceste subiecte nu vor mai interesa pe nimeni după alegeri.

„Musca asta va bîzîi pînă la alegeri, după care va dispărea. Este un fenomen care se înscrie în noţiunea „partide satelit”. Dumneavoastră lansaţi o formaţiune care nu are nicio şansă la alegeri, dar începe să bombardeze concurenţii, chiar acum, fără a participa. Ei din start bat în Partidul Comuniştilor, considerînd că vor să ciupească un pic de cîmp electoral al acestei formaţiuni. Dar nu cred că apariţia unor oameni cam amărîţi, sincer vorbind, care au creat un grup de iniţiativă, merită atîta efort. Este un mic epizod trecător, care nu va influenţa nici într-un fel rezultatele campaniei electorale din Chişinău”, opinează analistul politic.

La rîndul său, deputatul în Parlament din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, consideră că apariţia PCM, în calitate de clonă a PCRM, anume acum, demonstrează că autorii lucrează în disperare de cauză. Pentru Todua este evident că acest proiect are scopul de a dezorienta susţinătorii PCRM. „E logic să presupunem că în spatele lui stă Alianţa pentru Integrare Europeană. Pot doar să-i compătimesc pe acei oameni care se dau ridiculizării publice”, mai spune Zurab Todua.

În ceea ce priveşte falsificarea celor două ziare, deputatul comunist Zurab Todua crede că poliţiei nu-i va fi foarte dificil să descopere realitatea, însă a vorbi acum despre cel care stă în spatele lor, pînă la finalizarea anchetei, consideră că este prematur. Nicolae Chirtoacă spune că apariţia ziarelor false a avut scopul de a băga zîzanie în partidele din Alianţă, ceea ce ar fi în interesul mai multor contracandidaţi care aspiră la Primăria capitalei.

Totuşi, „pînă cînd organele de anchetă nu ne vor prezenta detalii – spune Nicolae Chirtoacă – toate sînt nişte speculaţii, care au menirea de a manipula şi nu sînt demne de atenţia analiştilor politici”. Cînd însă va fi finalizată ancheta şi cînd vor fi dezvăluite rezultatele, nu poate şti nimeni. Cel puţin, consideră intervievaţii, nu înaintea alegerii celui numit astăzi simbolic „candidat la funcţia de…”.

Textul a fost publicat aici.

Читайте на русском здесь.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Alegerea celui numit „candidat la funcţia de…””

  1. VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

    […] Continuare… […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: