De ce Chirtoacă va lua Primăria din turul II?

Scîrbit de naţiuni, mă-ntorc spre Mongolia, unde trebuie să fie bine, unde există mai mulţi cai decît oameni, unde yahoo-ul n-a biruit încă. (Emil Cioran)

Am ajuns în a doua „zi a tăcerii” din acest an. Ziua din ajunul turului II al alegerilor locale generale. Acum orice mişcare a partidelor, staff-urilor, candidaţilor poate (şi chiar trebuie) sancţionată. Plus că, vorba moldovenilor, „porcul în ajun.., nu prinde la kilograme”. Ce s-a făcut – s-a făcut, ce nu – nu. Eu însă, mă pot exprima în acest sens. Asta pentru că în calitate de cetăţean al Republicii Moldova şi locuitor cu acte în regulă a urbei Chişinău, nu risc să fiu sancţionat cu nimic, sînt protejat de Constituţie.

Azi vreau să zic de ce în opinia mea fostul Primar al capitalei, va fi şi actual Primar. Şi răspund din start – graţie conjuncturilor. Are noroc, şi atîta-i tot. Oricare altă conjunctură, l-ar fi plasat pe locul doi, sau chiar un loc mai jos (care nici să nu-l fi înaintat spre bătălia finală).

Ceea ce am să spun mai jos nu reprezintă idei populare, şi în viziunea multora n-ar trebui să corespundă viziunii unui tînăr. Nici nu insist să fie privite ca atare, pentru că în viziunea celor mulţi tinerii ar trebui să fie nişte „zombaţi” traşi la indigo, „români” cu viziuni liberale şi anti-ruşi cu viziuni stîngiste. Pro – cei vesto-democraţi şi anti – esto-comunişti. Pro-români rusofobi şi anti-ruşi românofili. Pro ai noştri, anti-ai voştri. Pro-dreapta şi anti-stînga. Pro-mîine, anti-ieri. Iar aici lista poate continua. Pentru că paradigme de acest gen sînt multe, şi mult mai multe sînt create artificial, de ce-i care au nevoie de ele.

Mă întreb doar, cei mulţi şi… vorba lui Lăpuşneanu, s-au întrebat vreodată de ce într-un război, omorînd aceiaşi oameni, pe unii îi numim „jertfe”, iar pe alţii „duşmani”, „terorişti”, „cadavre”, „hoituri”. De ce pe unii îi înhumăm cu onoruri militare, iar pe alţii în gropi comune „doar să nu ne împută ţara şi să nu pornească ciuma”? Pentru că atunci cînd are nevoie de oameni, Statul î-şi spune Patrie. Iar dacă lupta e în interiorul unui singur stat, atunci împărţim „în ai noştri” susţinători ai noilor idei: „revoluţionare”, „democrate”, „de viitor” etc., şi „ai lor” nostagici „boşorogi”, „conservatori”, „depăşiţi de timp”. Dar nu vreau să mă opresc prea mult aici. Am început a zice de ce Chirtoacă totuşi va învinge, şi am trei argumente în acest sens:

–         Votăm doar „pro”

„Fiecare popor are guvernarea pe care o merită!”, spune o vorbă mai veche, iar după doi ani de instabilitate politică, eu, cetăţeanul Republicii Moldova, mă întreb: „Cu ce şi în faţa cui e vinovat acest popor pentru că are aşa o guvernare?”. Merită acest popor o aşa guvernare? Vreau votul „contra tuturor”. Pentru că nu am pe cine vota, dar vreau să fiu cetăţean responsabil. De ce sînt limitat în exercitarea dreptului garantat de Consituţie.

–         Votăm „răul cel mai mic”

Dorind să-şi exercite datoria morală de cetăţean responsabil, dar neavînd un candidat care să corespundă cerinţelor, mare amjoritate votează „răul cel mai mic”. Iar aici, nu fără lipsa dihotomiei „noi-noi”, evident Chirtoacă reprezintă acest rău, mai mic ca „răul mare”.

–         Votăm „popular”

Ştim cu toţii ce înseamnă „votul popular”, e migrena sociologilor. „Votul popular” este atunci cînd răspunzi instituţiilor de sondare că votezi cu „C” (pentru că de „A” nu prea ştii, „B” din partea PDM nu are şanse, şi pentru că e cool să-l susţii pe „C”), dar intrînd în cabina de vot votezi cu „D”, pentru că-ţi place indiferent de partidul din care face parte şi vorbele ce s-ar spune. Iar mai apoi tot tu te întrebi, de ce în Moldova sondorii nu pot realiza sondaje tot atît de bune ca în Marea Britanie sau SUA?

Ei bine, sondajele sînt una, iar votul e altul. Sondajul e un fel de a spune în limita (sau peste ea) marjei de eroare ce va fi şi cum va fi, dar rezultatele votării marje de eroare nu are. Mă întreb oare cîţi Chişinăueni mergîng mîine la vot, vor pune ştampila pe „X”, doar din frica de a nu fi văzut fără perdică şi pentru că „Z” nu e prea popular.

Şi dacă în viziunea tuturor politicienilor noştri (conducători sau ex-conducători) aceasta este democraţia, atunci nu-s eu cetăţeanul responsabil. Din vot „universal, direct, secret şi liber exprimat”, mi-aţi transformat votul în „pro răul cel mai mic, popular şi cu perdica trasă”.

Stau mîine toată ziua cu privirea-n pod, dar nici în hora voastră nu mă încing. Şi nu de-a Domnul să vină şi mîine Ion Bargan (sau oricare altul) să mă invite la vot, aşa cum a făut-o şi pe 5 iunie, că nu ştiu ce fac cu toată „dragostea pe care o am”. O zi bună mîine şi ne vedem Luni, mult-stimată democraţie.

Etichete: , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “De ce Chirtoacă va lua Primăria din turul II?”

 1. razv Says:

  Va castiga Chirtoaca pentru ca majoritatea sunt moldoveni.
  La noi in tara este o lupta intre CSI si Romania si vestul lumii.

  Apreciază

 2. olesea Says:

  buna,
  nu prea am timp sa citesc multe articole aparute pe microbloguri, dar pe al tau l-am citit.
  Vreau sa-ti zic ca la moment locuiesc in Irlanda si pe 5 aprilie am mers si am votat la Ambasada RM din Londra, iar tu scrii ca vei sedea si vei privi in pod, iata de ce avem ce avem in tara. pacat ca nu-ti ajunge rationament sa faci distinctie intre alianta si PL si sa apreciezi ceea ce a facut Chirtoaca pentru oras. ti-as mai scrie dar nu am timp te pierdut. succes

  Apreciază

 3. pulbermax Says:

  Olesea, ms ca ai citit articolul meu si ms ca ai gasit timp.

  Felicitari ca ai votat la 5 aprilie (nu stiu daca ai facut acelasi lucru la 29 iulie 2009 si la 28 noiembrie 2010). Plus ca ai cheltuit o groaza de bani (cel putin pentru zborul efectuat pina la Londra). Democratia costa, asta e.

  Dar eu stau. Azi nu fac nimic, nici macar stirile nu le privesc azi pina-n seara. Stii de ce? Pentru ca m-am saturat de alegeri, votari, revotari, voturi anulate, voturi renumarate etc. etc.

  Chirtoaca a facut cite ceva si nu neg asta, dar nu a facut tot ce a promis. Si sa nu-mi zica nimeni de comunisti care i-au pus bete in roate, de uscaciuni, ploi, si alte intemperii. Dodon inca n-a facut nimic (nimic pentru municipiu). Va face sau nu, depinde de votul celor care vor merge azi la urne. Eu vreau votul „impotriva tuturor”, ma respect si nu cred ca „merit o astfel de conducere”. O zi buna.

  Apreciază

 4. Violetik Says:

  Ce sa spun… imi pare rau ca mi-am pierdut aceste clipe citind aceste randuri. Din cauza unora ca tine suntem acolo unde suntem acum. Ti-ai lasat soarta in maini straine. Daca asta iti doresti…. Numai bine!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: