Grigorii Alhazov: cel mai deştept moldovean al momentului

Concetăţeanul nostru, Grigorii Alhazov, debutantul acestui an în cadrul jocului intelectual „Ce? Unde? Cînd?” („Что? Где? Когда?”, abrevierea în română CUC) de la postul federal de televiziune „Pervîi Canal” („Первый Канал”) din Rusia, a fost desemnat „cel mai bun jucător al sezonului de vară CUC” şi decorat cutradiţionalul premiu al jocului – la care mulţi speră, dar puţini î-l obţin – „bufniţa de cristal” (хрустальная сова). Pe lîngă popularitatea pe care sper să o obţină cel care ne duce faima în lume (chiar dacă numai estul lumii), Alhazov a primit şi un premiu bănesc de 300 de mii de ruble ruseşti (circa 124 140 lei moldoveneşti).

Alhazov este al doilea moldovean care participă la cel mai puternic şi popular joc intelectual de la televiziunea rusească, şi primul care obţine acest titlu onorific. Pînă şi moderatorul emisiunii, Boris Kriuk, renumit prin comportamentul său foarte aspru în relaţia cu jucătorii, pe parcursul emisiunii l-a numit de cîteva ori pe concetăţeanul nostru „erou al naţiunii”. Asta deoarece, chiar din primul joc la care a participat, Alhazov a fost desemnat „cel mai bun jucător al echipei”. Şi dacă pentru un rus moldoveanul Grigorii Alhazov este demn de a fi numit erou al naţiunii, atunci pentru noi, moldovenii, aceasta cu-atît mai mult este demn de această titulatură. Nu putem decît să-i mulţumim „eroului naţiunii noastre” pentru capacităţile sale intelectuale şi bunul nume pe care ni-l face în lume.

Totuşi trebuie să menţionez că cîştigul nu i s-a dat uşor concetăţeanului nostru, la acest titlu fiind desemnat unul din cei mai buni jucători ai momentului din cadrul tuturor echipelor „Ce? Unde? Cînd?”, Ilya Novikov. Majoritatea veteranilor clubului au susţinut candidatura lui Novikov. În mod surprinzător, magistrul Alexandr Druzi, l-a considerat însă mai bun pe căpitanul echipei Olesi Muhin. În uma acestui fapt, nominalizatul Ilya Novikov a anunţat că- şi retrage candidatura în favoarea intelectualului moldovean. El şi-a motivat retragerea prin faptul că atunci cînd a fost sunat de către moderatorul emisiunii Boris Kriuk şi întrebat pe cine-ar recomanda în calitate de jucător în echipa lui Muhin (echipă în care joacă şi Novikov), el l-a recomandat pe concetăţeanul nostru, şi că-l consideră demn de a purta acest titlu.

Vădit emoţionat stînd un pic la dubii, Alhazov a acceptat premiul, astfel ajungîndu-l pe Novikov la numărul de bufniţe primite (Ca paranteză, Novikov joacă în CUC din 2002, doar în toamna anului 2004 fiind desemnat cu o bufniţă de cristal, iar pentru Alhazov aceasta este doar a doua ieşire, el debutînd în sezonul de toamnă a anului trecut). Chiar în jocul său de debut acesta s-a remarcat prin mintea sa ageră, fiind desemnat „cel mai bun jucător” al acelei emisiuni. Acum a fost desemnat „cel mai bun jucător al sezonului”, şi sînt sigur că este demn de a fi numit nu numai „cel mai bun jucător al anului”, dar şi să devină „magistru al jocului”, la fel ca Alexandr Druzi, care, deşi nu l-a considerat mai bun pe moldovean, a făcut ruptura în urma căreia anume moldoveanul a primit titlul. Cu lacrimi în ochi, Grigorii Alhazov a promis să recupereze avansul de încredere primit, şi să demonstreze că este demn de a fi purtător al tilului, lucru de care eu personal nu mă-ndoiesc. 

Cît ţine de Ilya Novikov, cu siguranţă acesta este unul din cei mai buni jucători ai momentului, însă la fel cum a spus un alt magistru al CUC, Mihail Barşcevskii, atunci cînd a fost întrebat cine din jucători a fost cel mai bun în cadrul jocului, „Novikov joacă bine mereu, aceasta nu este o descoperire. Astăzi pentru mine este o descoperire Grigorii Alhazov”.

Pentru mine ca moldovean, care privesc mereu acest joc, Alhazov este bun de două ori: pentru că este moldovean, şi pentru că demonstrează că Moldova înseamnă nu numai consructori şi măturători, dar şi un mare potenţial intelectual. Trăiască moldoveanul momentului. Mulţi ani, noroc, şi  noi Olimpuri! Cele mai sincere felicitări!

PS: Cu această ocazie chiar şi soră-mea, care acum se află la Moscova şi cu care vorbisem cu vreo oră pînă la finisarea emisiunii, m-a sunat să-mi spună noutatea neştiind că am urmărit şi eu jocul. Personal consider că este un fapt demn de toată mîndria noastră. Încă odată felicitări!

Etichete: , , , ,

3 răspunsuri to “Grigorii Alhazov: cel mai deştept moldovean al momentului”

 1. Grigorii Alhazov: cel mai deştept moldovean al momentului (video) « Pulbermax's Blog Says:

  […] Pulbermax's Blog sunt doar un Cine?, venit de Unde? « Grigorii Alhazov: cel mai deştept moldovean al momentului […]

  Apreciază

 2. vitalie Says:

  cine a spus ca avem numai constructori si maturatori noi suntem un popor cu capacitati intelectuale foarte mari vom esi in curind, eu sper ca vom esi, din hibernare si atunci vom arata tuturor ce inseamna itradivar poporul moldoenesc

  Apreciază

 3. m. vklvsk Says:

  interviu ceva mai vechi cu Grigorie:
  http://www.tiuk.reea.net/17/vklvsk-alhazov.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: