Scandalul „Franzeluţa” nu va destabiliza piața de panificație (video)

Scandalul iscat în jurul întreprinderii de Stat „Franzeluţa” şi demiterii directorului acestuia nu va aduce după sine şi o majorare a preţurilor produselor de panificaţie, acesta însă trebuie să pună în gardă guvernarea cu privire la politica şi eficienţa economică a acesteia. De această părere este analistul politic, Adrian Lupuşor, care consideră că scandalul „Franzeluţa” este unul episodic şi reflectă o serie de deficienţe structurale ce ţin de managementul întreprinderilor de stat.

„Eu nu cred că trebuie să ne aşteptăm la explozii la preţul pîinii, pentru că, totuşi, compania respectivă este o companie de stat. Nu cred că Guvernul a pierdut controlul asupra acestei întreprinderi şi sînt sigur că impact asupra preţurilor nu va fi”, este de părere analistul Adrian Lupuşor. Totuşi, acesta menţionează că obiectivul de protecţie socială şi eficienţa economică nu pot fi combinate. „Dacă dorim o eficienţă economică a acestor întreprinderi de stat şi ca asemenea situaţii triste să nu se mai repete, este absolut necesară revizuirea politicii de stat ce ţine de numirea în funcţii a acestor directori şi managementul companiilor de stat”, spune Lupuşor.

Potrivit lui, conducerea trebuie să se determine dacă doreşte ca întreprinderile de stat să fie eficiente pe piaţă, să concureze cu companiile private şi, în acelaşi timp, ca preţurile să reflecte pe deplin costurile sau ca aceste companii să facă parte din politica de protecţie socială, care presupune o eficienţă mai scăzută şi o calitate mai proastă a produselor. În plus, în opinia analistului economic, politica de subvenţionare a S.A. „Franzeluţa” creează un şir de bariere protecţioniste pentru noi agenţi economici pe piaţă.

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: