SIS la 20 de ani

Sărbătoare cu flori, medalii şi spatele întors presei la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Deşi reprezentanţilor mass-media li s-a permis accesul la ceremonia festivă dedicată împlinirii a 20 de ani de la crearea SIS, aceştia au avut permisiunea de a filma liber doar oficialităţile, în timp ce restul sărbătoriţilor puteau fi filmaţi doar din spate. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, măsurile au fost necesare pentru a nu dezvălui identitatea lucrătorilor operativi. Totodată, în cazul apariţiei feţelor acestora în materialele jurnalistice, SIS a avertizat cu „penalizări conform legilor în vigoare”.

Vorbind de pe scena Teatrului de Operă şi Balet, unde a avut loc ceremonia, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a menţionat că „timpurile cînd s-a încercat transformarea SIS-ului în poliţie politică, ireversibil au trecut”. Totodată, „pe plan politic, felicitările pe care vi le aduc, vin din partea întregii conduceri democratice”, a menţionat Lupu.

Cu ocazia împlinirii a celor 20 de ani de existenţă a serviciilor secrete din Republica Moldova, preşedintele interimar a semnat un decret prin care mai mulţi foşti şi actuali conducători ai diviziunilor SIS, au fost decoraţi cu Ordinul „Credinţă Patriei” de gradul I, II şi III, medalia „Meritul Militar”, precum şi „Grad Special Suprem”. Nici conducerea SIS nu a rămas în datorie privind decernarea medaliilor. Astfel, prin ordinul Directorului SIS, Gheorghe Mihai, s-au ales cu Medalia Departamentală SIS, ex-preşedinţii Republicii Moldova, Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin, ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar Marian Lupu, precum şi premierul Vlad Filat.

După ce şi-a luat Ordinul „Credinţă Patriei” de gradul I, colonelul în rezervă Anatol Plugaru, primul ministrul al Securităţii Naţionale, i-a mulţumit lui Marian Lupu pentru apreciere, şi i-a cerut totodată „dezalgoritmizarea organelor de apărare a Republicii Moldova”. „Nu de alta, dar ţara are atîtea securităţi, cîte partide politice la guvernare”, a mai spus ex-ministrul. La ieşire, Lupu a refuzat să vorbească în faţa presei, motivînd că se grăbeşte. Cu toate acestea, de la Teatrul de Operă şi Balet şi pînă la reşedinţa din strada Sfatul Ţării Lupu a mers pe jos.

Serviciul de Informare şi Securitate, cu denumirea de minister al Securităţii Naţionale a fost creat prin decret prezidenţial la data de 9 septembrie 1991.

Sursa știrii, inclusiv video, aici;

Aici un text din 2010, scris cu aceiași ocazie…

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: