Arestul lui Baghirov – o glumă nereușită

Gluma se îngroașă fraților.

Nu prea am urmărit trista experiență a arestului bloggerului și scriitorului rus, Eduard Baghirov, pe meleagurile Moldovei însorite (Солнечная Молдавия). Nu că nu m-a interesat, pur și simplu în contextul tuturor celorlalte petrecute pe acest petic de pămînt, soarta unui copămîntean (la fel ca sorțile a multor altor copămînteni din Libia, Irak sau Somalia) contează mai puțin.

Gluma însă se îngroașă, iar angajamentul luat de Ambasadorul rus în Republica Moldova, de Bașcanul Găgăuziei, alți oameni văzuți, care-l scot în evidență, fac doar să confirme regula lui Stalin: moartea unui om e o tragedie, moartea a o mie de oameni este statistică.

După ce ieri, preacinstita justiție moldavă, din neavînd ce face și fără a prezenta probe concludente, i-a prelungit lui Baghirov mandatul de arest pentru încă o lună, adăugată la cele trei deja șezute, apare întrebarea logică „А нафига?”, sau cel puțin „За что?”. Aici e logic și factorul iritant al „întreg poporului rus”, înaintat de către ambasadorul Kuzimin.

Mai puțin însă logică mi se pare reacția Bașcanului Formuzal. Critica prin declarații de presă a prelungirii mandatului arestului de către un membru din oficiu al Guvernului, mi se pare cel puțin stranie. Ori, în cadrul ședințelor Guvernului, nu are decît să ceară lămuriri ministrului de interne, ministrului afacerilor externe, premierului – la urma urmei.

Formuzal însă nu dorește acest lucru, ori toate funcțiile susmenționate sînt ocupate de către reprezentanți ai PLDM, partid, care i-a dat bacalaureat repetat, atunci cînd poporul găgăuz și l-a dorit. Un pic de gudurat și schelăit pe lîngă ruși, în ajunul lansării propriului partid – nu strică. Cred că asta a fost pornirea bașcanului atunci cînd a cerut „arestul la domiciliu”, ceea ce de facto presupune eliberarea necondiționată a lui Baghirov.

Logic, în toată pledoaria lui Mihail Formuzal, văd doar ceea că „după doi ani de cercetări a evenimentelor din aprilie 2009, n-ar fi cazul ca un cetățean rus să devină țapul ispășitor”.

Personal văd situația drept un șantaj fără de precedent al autorităților moldovene față de Federația Rusă, adică cea care vrea nimicirea prin divizare a Republicii Moldova din ziua întemeierii acesteia ca stat „suveran și independent” (deși aș considera mai propice formularea „subteran și indiferent”). Rusia susține Transnistria, Transnistria îl ține în captivitate pe cetățeanul Moldovei Ilie Cazac, Moldova are închisori, dar n-avea deținuți politici. Acum are. Atît.

Moldova cere Transnistriei și, indirect, Rusiei, eliberarea lui Cazac, Rusia în cel mai direct mod cere eliberarea lui Baghirov. Toate acestea în ajunul discuțiilor în formatul „5+2” de la Moscova. Găgăuzia, o altă potențială republică autoproclamată, indirect susținută de Rusia, se lingușește față de susținătorul străin. Rusia acceptă lingușeala și-o alimentează cu-n os, iar Moldova mai pierde controlul asupra cîtorva kilometri pătrați de teritoriu. Cam ăsta-i scenariul pe care-l văd.

Deja ne imaginăm cam la ce rezultate și concesii vor merge ruso-transnistrenii la Moscova. Cam cît de uniți putem fi. Și cam spre unde ne ținem calea. Cel mai interesant este că, din cele scrise pe blogul său, Baghirov înțelege unde se află și ce se întîmplă. Se alimentează cu noi cunoștințe, de română bunăoară. Își va îndeplini misia de „factor iritant” al Rusiei. Se va întoarce acasă cu noi experiențe pe care la va înșira într-un nou roman de-al său.

Cei care din nou vor rămîne cu buza umflată, vor fi statul independent Republic of Moldova și cetățenii ei. Însă, așa cum spunea și Stalin: 3,5 milioane de cetățeni (chiar și cu buzele umflate) e doar o statistică, la fel de tristă pe cît de adevărată.

Mai pun odată aceiași întrebare care mi se pare logică: „А нафига?!”

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: