Moldova nu va avea o constituţie „ghimpistă”

colaj: pulbermax

Unii analişti politici sînt sceptici în privinţa proiectului constituţiei, propus de liberalul Mihai Ghimpu, şi consideră că acesta nu va fi acceptat de colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană, şi, cu atît mai mult, de către comunişti. Mai mult, nu se ştie nici care va fi reacţia societăţii faţă de proiect, asta deoarece constituţia elaborată de comisia lui Mihai Ghimpu nu a fost discutată cu societatea civilă. Vedeţi mai jos comentariile experţilor.

Dionis Cenuşă, analist politic: „Varianta constituţiei propusă de liderul liberal Mihai Ghimpu nu va fi acceptată de celelalte partide în versiunea sa iniţială şi integrală. Cel puţin, două entităţi politice – PCRM şi PDM – vor avea obiecţii cu privire la denumirea limbii oficiale revendicate de liberali – limba română. Anumite „inovaţii”, observate în exemplarul constituţiei promovate de Ghimpu, sînt acceptabile pentru PLDM, dar acesta le va respinge din cauza competiţiei politice. Pentru a face iniţiativa liberalilor cît mai invizibilă şi lipsită de impact public, PLDM va încerca să preia aspecte particulare avantajoase, dar să le modifice forma originală.”

Alexandru Solcan, politolog: „O nouă Constituţie este o soluţie, doar că nu poţi adopta o constituţie timp de trei luni de zile, ea trebuie pregătită şi discutată mai mult timp. Membrii Comisiei sînt foarte buni jurişti, dar problema este una politică, iar astfel constituţia lui Mihai Ghimpu nu poate fi acceptată de toţi. Nu există constituţii bune sau rele, există constituţii adecvate sau nu, iar noi avem nevoie de un sistem adecvat. Şi sună foarte frumos „preşedintele ales de popor”, dar poporul acesta este în stare să aleagă conştient sau îl va alege pe cel care îi va promite mai mult? Sistemul parlamentar este unul mai echilibrat, dar un sistem prezidenţial uşor ne va duce spre totalitarism.”

Roman Mihăieş, comentator politic: „Indiferent de faptul dacă se alege sau nu preşedintele ţării în Parlament, este nevoie de redactarea actualei Constituţii sau adoptarea unei noi legi supreme. Se ştie că PCRM blochează orice iniţiativă de modificare a Constituţiei şi, în aceste condiţii, unica soluţie este organizarea unui referendum constituţional în primăvara anului 2012, de exemplu la sfîrşitul lunii mai. În acest răstimp, trebuie creată o comisie parlamentară, pentru a discuta proiectul textului constituţiei, cu atragerea experţilor internaţionali, discutat şi de către societate şi apoi votat în Parlament în calitate de proiect de lege.”

Cornel Ciurea, politolog: „Sînt puţine şanse ca acest proiect să fie acceptat pentru că, în primul rînd, clasa politică nu doreşte o durere de cap în plus. Aici o să apară foarte multe întrebări şi dezbateri pe subiecte extrem de sensibile, cum ar fi cel cu privire la limbă sau regimul politic dorit: unul parlamentar, prezidenţial sau semi-prezidenţial şi un şir de alte discuţii. Modificarea Constituţiei este o idee fixă a Partidului Liberal şi a constituţionaliştilor din acest partid, dar cred că putem vorbi şi despre altceva: PL propune un proiect de Constituţie şi pretinde că oferă soluţia pentru depăşirea crizei politice, această soluţie nu este acceptată de către celelalte partide politice, iar PL culege dividendele electorale. Din acest punct de vedere, putem privi constituţia lui Ghimpu şi ca pe un început al campaniei electorale.”

Vitalie Andrievschi, analist politic: „Avem o Constituţie normală şi politicieni anormali, pentru că avem probleme cu un articol, dar încă nimeni nu ne-a demonstrat că problema este în Constituţie. Trebuie să trăim după legi. Nu să încercăm a modifica legile după noi, dar noi să ne modificăm după ele. Ghimpu ne propune un hibrid. Să zicem, dacă noi îl votăm pe Mihai Ghimpu preşedinte, iar majoritatea parlamentară o să fie comunistă, n-o să fie probleme? Sau dacă Filat va fi preşedinte, iar Plahotniuc – spicherul Parlamentului? Şi asemenea combinaţii pot exista o mie. Cert este că Moldova nu va avea o constituţie „ghimpistă”.”

material colectat de

Maxim Pulber pentru noi

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: