Trei deputați care-l vor compromite pe Godea

Cei trei deputați, despre care liderul Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, a anunțat că ar fi gata să voteze pentru candidatura AIE la funcția de președinte al țării sînt „Blaf-blaf”, „Blef-blef” și „Bluf-bluf”. Nu vă pară suspecte numele lor atît de asemănătoare, deoarece acestea sînt doar nume conspirative. Pe cele reale nu le pot deocamdată spune, asta pentru a-i proteja pe cei „patru apostoli, care erau trei, Luca și Matei” de pericolul care i-ar paște și presiunilor asupra cărora ar putea fi supuși. Să vorbim însă despre cele care pot fi spuse.

În cadrul unui briefing de presă (și e de înțeles de ce briefing) cu titlul „PAD are voturile necesare pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova”, Mihai Godea a anunțat că „există 3 deputaţi PCRM gata să voteze preşedintele Republicii Moldova!”. Personal văd o diferență între formulările: „PAD are voturile necesare” și „există 3 deputați PCRM gata să voteze”, iar lămurirea o văd atît într-o condiționare, cît și într-un calcul matematic.

Condiționarea lui Mihai Godea că cei deputații comuniști își vor da voturile în urma negocierilor dintre ei trei și cei trei lideri ai AIE care să aibă loc în sediul PAD este stupidă și lipsită de orice sens. Ar fi ideal pentru betonarea temeliei construcției politice PAD, dacă soluția de alegere a președintelui țării ar fi găsită anume între pereții sediului de partid, însă mă întreb de cînd sediul unui partid politic neînregistrat servește drept acoperiș al tuturor moldovenilor?

Nu vreau să vorbesc despre disponibilitatea lui Marian Lupu de a intra în sediul Partidului Acțiunea Democratică în scopul făptuirii orgoliului personal. Deși mă îndoiesc că și Lupu ar face-o. Vorbim acum de Mihai Ghimpu, care nu vrea altceva decît realizarea propriei făpturi „Noua Constituție” și despre Vlad Filat, care la sigur nu bea apă din fîntîna în care a scuipat. Vlad Filat a mers la București în ziua în care trebuia să se întrunească în Consiliul Alianței, și sînt sigur că va găsi o destinație pe măsură decît să meargă la Godea.

Însă cum nici măcar Mihai Godea nu crede că condiționarea pusă de el este realizabilă, Filat o să-și caute de tăierea lenților, Ghimpu o să-și perfecționeze modelul Constituției, și Lupu o să-și decoreze veteranii, eroii, sau pe cine l-a mai ajuns la moment rîndul. Iar Godea, așa cum i-a fost și scopul, o să mai organizeze o conferință-briefing, în care să spună că „liderii partidelor din AIE au pus mai presus scopul îngust de partid, decît scopul (nobil) de alegere a șefului statului și depășire a crizei politice, și din cauza că nu au dorit să se prezinte la sediul partidului nostru, și deputații PCRM au refuzat orice colaborare cu AIE”. Evident formularea poate fi alta, nu eu îi scriu discursurile, dar că briefingul va fi și sensul acesteia va fi acesta – nu mă îndoiesc.

Lămurirea matematică. Sîntem deprinși de a vorbi despre necesitatea pentru AIE, de a găsi două voturi de la PCRM, pentru a alege șeful statului. Uităm însă a spune că „58 deputați AIE+42 deputați PCRM=100 deputați în Parlament”, și uităm încă că „58 voturi AIE plus 2 voturi PCRM este egal cu 60 de voturi”, în timp de președintele se alege cu 61. Ceea ce a făcut Godea, care evident nu poate spune că nu va vota pentru candidatura identificată încă atunci cînd era membru al PLDM și Alianței pentru Integrarea Europeană, este că a adus aminte comunității că AIE are nevoie nu de două, ci de trei voturi, iar un vot deputatul neafiliat Mihai Godea îl are cu siguranță.

Această idee, și intenționalitate, o găsesc și în anunțul inițial făcut de serviciul de presă al PAD. De ce însă pe parcurs, sau chiar în timpul susținerii briefingului, formularea „PAD are voturile necesare” a fost înlocuită cu „există 3 deputați PCRM gata să voteze”, rămîne un mister. Ori asta nu face altceva decît să-i înguste politicianului Mihai Godea spațiul de manevră, ceea ce nu e în interesul nici unuia dintre politicieni. Că doar nu s-o mai identifica Godea ca deputat comunist…

O singură întrebare vreau să-i adresez politicianului Mihai Godea (întrebarea nu e retorică, și chiar aș fi bucuros să primesc răspunsul la ea), dacă liderii AIE nu se vor prezenta la negocieri în sediul PAD, ci vor solicita negocierile în plenul Parlamentului, Piața Marii Adunări Naționale, Catedrala Maicii Domnului, Ambasada SUA, sau oricare alt teritoriu neutru din punct de vedere partiinic, orgoliul PAD va fi atît de îngust ca să refuze discuția în scopul depășirii crizei politice?

Dacă toate premizele de la care am pornit sînt adevărate, iar liderii AIE vor solicita discuțiile în altă parte decît sediul PAD, un alt rezultat decît compromiterea lui Mihai Godea nu văd.

Etichete: , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Trei deputați care-l vor compromite pe Godea”

  1. felicitari si pupici Says:

    De ziua mea nu ma intereseaza care deputați il vor compromite pe Godea. Pupici dulci din partea GenderDoc si la multi ani!

    Apreciază

  2. felicitari si pupici Says:

    Ce-i reule n-ai curaj!

    Apreciază

  3. Maxim Pulber Says:

    Pentru ce sa am curaj? Fericit ca nu fac parte din „echipa” GenderDoc, convetuiesc alaturi de ei fara ai ataca atit timp cit nu ma ataca.

    Daca Ion Vieru, care m-a felicitat, face parte din echipa lor, n-are decit. Am primit felicitarile si o zi buna.

    Apreciază

  4. serhio Says:

    prikol’nii inceput de articol ))))

    Bravo. Godea a facut, desigur, publicitate PAD, insa strategic a gresit, deoarece asa fel de publicitate „pe baloane de sapun” nu aduce nici intr-un caz soliditate si credibilitate formatiunii sale.

    Apreciază

Lasă un comentariu