Dezideratul Alianței sau un alt unghi de vedere al morții lui Vadim Pisari

„Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui  Republicii Moldova […] şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război”.

Articolul 85 (punct 4), Constituția Republicii Moldova

După trei ani de muncă și chin, după ce n-au mai putut alege președintele țării, și după ce le-am tot arătat din deget, atît noi – societatea civilă, cît și ei – prietenii europeni, că nu e prea bine ca Legea Supremă să fie modificată la doleanța și bunul plac al politicienilor, se pare că clasa politică conducătoare a prins la minte. S-a gîndit să mai guverneze un an-doi, dar în așa fel încît să încapă în limitele actualei Constituții.

Nu pretind la adevăr absolut sau raționamente exclusiviste, dar tragicul incident de pe podul dintre Pîrîta și Vadul lui Vodă, produs în chiar prima zi a anului, poate avea și un alt unghi de vedere. Unul de natură conspirativă.

Editorialistul, Petru Bogatu de la „Jurnal de Chișinău” nu are dubii că incidentul dintre „pacificatorul” rus și tînărul Vadim Pisari a fost o provocare. Nici eu nu le am. Mă gîndesc doar cine a fost provocatorul: cel care a tras sau cel care a încălcat?! Care a fost imperativul de a trece Nistrul evitînd toate barajele, pentru acel tînăr?

O singură dată am trecut Nistrul prin regiunea Transnistreană. Sînt și eu patriot, și la drept vorbind pînă atunci aveam idei că „sînt cetățean al Republicii Moldova și vreau să intru în țara mea, liber și nestingherit”, dar cînd am văzut Kalașnikov-urile din mîinile transnistrenilor, mi-a pierit entuziasmul. Totuși viața-i mai scumpă.

Dară-mi-te aceste riscuri trebuia să le știe Vadim Pisari, care a locuit o viață între Kalașnikov-uri. De ce nu a oprit regulamentar la semnalele „oamenilor înarmați”? De ce s-a întors, pe aceiași cale, dacă a tocmai trecu-se podul? Cine avea să plătească daunele cauzate de acesta? Care avea să fie sancțiunea pentru soldatul sau comandantul care a admis cauzarea daunelor materiale postului de pacificatori și nu a făcut nimic pentru a opri făptașul?

Toate astea sînt întrebări care ar fi putut să apară, dar au fost umbrite de moartea tragică a tînărului. Pentru că, evident, orice omucidere fie ea în Somalia, China sau Arabia Saudită este o tragedie. Vorba lui Stalin, moartea unui om este o tragedie, iar moartea a o mie de oameni – doar o statistică, pe cît de tristă, pe atît de adevărată.

De bună seamă a fost o provocare. O provocare din partea cui? Din partea unui tînăr liberal-democrat somat de partidul său să facă un pic de gălăgie? S-ar putea.

Trăind în Republica Moldova, și nu undeva în Afganistan sau Cecenia, de bună seamă că premiza era doar de a face tam-tam, nu de a se dărui în numele țării. Moartea provocatorului a fost o doar agravare tragică, neprevăzut de scenariu.

Scenariul a fost probabil de a face răscoală în deșert. Un vid de evenimente ce separa prima zi a anului și ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, tot atunci a cîta alegere a șefului statului Republicii Moldova, trebuia umplut cu ceva. Plus la toate „o altercație între populația băștinașă și forțele pacificatoare”, n-ar fi stricat prea mult imaginii patriotice a actualei guvernări. Asta în contextul în care provocatorul trebuia doar să provoace, nu să moară.

Trezește suspiciuni și mobilitatea cu care sătenii au ieșit în avangardă. Aproape 20 de ani au stat în asediu, și a fost bine, iar acum și-au dat seama că sînt încercuiți. De unde o atîta noimă peste noapte? Protestele plătite se organizează doar la Chișinău, sau și în periferii?

Ajungînd la proteste. Cineva sugera concurenților politici să nu folosească moartea unui cetățean în scopuri politice, ci să lase ancheta să-și facă meseria. E o sugestie bună. Dar cum rămîne, domnule Filat, cu moartea lui Valeriu Boboc? El tot pentru libertate a murit, dar moartea lui a fost folosită cum și unde vrei. Unde e ancheta? Cine a fost sancționat?

Doar cicatricele tragicului incident mai țin Federație Rusă pentru ca, împreună cu Transnistria, să înceapă acțiunile de opunere a rezistenței. Să nu uităm că Rusia e în an electoral, iar proaspătul lider transnistrean trebuie să-și legitimeze scaunul. Smirnov și l-a legitimat prin sîngele vărsat în Nistru între 1991-1992, o va face 20 de ani mai tîrziu și cel de-al doilea președinte nerecunoscut? Nu prea ne-am dori acest lucru.

„Parlamentul nu poate fi dizolvat […] în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război”, spune Constituția Republicii Moldova. Oare chiar ăsta e unicul mijloc pentru menținerea puterii, mult-stimabilă Alianță pentru Integrare Europeană?

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Dezideratul Alianței sau un alt unghi de vedere al morții lui Vadim Pisari”

 1. Dezideratul Alianței sau un alt unghi de vedere al morții lui Vadim Pisari « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

  […] Click pentru a citi continuarea […]

  Apreciază

 2. traian vasilcau Says:

  FELICITARI!

  f.INTERESANT SI BINE SCRIS MATERIAL.

  SCRIE-MI, TE ROG, LA ADRESA ACEASTA.
  LASA-MI, DE VREI, UN TELEFON. NUMAI BINE ITI DORESC.

  Apreciază

 3. pulbermax Says:

  Merci de apreciere domnule Vasilcau. Mai intrati pe la noi! :))

  Apreciază

 4. svetlana gheorghelas(virschi) Says:

  o da ,Maxim,e chiar foarte bine scris si ce e mult important e ca adevarul ce se varsa din cuvintele tale,ar trebui sa trezeasca ,,mintea” politicienilor nostri ,fapt ce-mi pare ca n-o sa se mai intimple nicicind…spre parere de rau 😦 …..insa tu (Y)

  Apreciază

 5. pulbermax Says:

  Opa, iaca si fostii mei colegi de clasa o dat de blogu meu 🙂 Deam Welcome!

  PS: Ms de cuvintele placute.

  Apreciază

 6. svetlana gheorghelas(virschi) Says:

  thanks Maxim,,,,cum sa nu dai de tine ?! e ceva ireal..si apropo ,nu demult am avut ocazia sa privesk la TV ,pot sa spun ca o ,,batalie” (la Jurnal TV ).Sincer sa spun ,ma mindresc mult ,ca am avut un astfel coleg de clasa ,a carui gind ,parere este citita si apreciata de toata lumea.BRAVOOOOOOO 🙂

  Apreciază

 7. pulbermax Says:

  Poate cu unica corectare ca m-ai fi vazut la Publika, ca la jurnal nu ma invita (nici nustiu care din smile-uri sa pun 🙂 sau 😦 )

  Apreciază

 8. svetlana gheorghelas(virschi) Says:

  probabil gresesc,sorry,,,,,,eiiii ,lasa oricum vei fi invitat ,la sigur ….asa ca, sa pui mereu numai 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: