Încălcarea legii a ajuns la culmea absurdului. Protestăm?

Nu mai e noutate pentru nimeni că atunci cînd nu încap în norma legală, puterea și-o modelează așa încît să-i fie numai bine. De la o vreme aceasta se repeta cam des, dar astăzi a ajuns la culmea absurdului. Unde-i logica? Adică deputatul nu poate fi obligat să vină la ședințele în plen a Parlamentului, dar a putut fi obligat să arate pentru cine a votat. În opinia Curții Constituționale, e legal ca cetățenii să voteze la alegeri fără perdea, dar e ilegal ca cei aleși (cu perdeaua trasă) să-și arate opțiunea, fapt pentru care nu riscă nimic. 

Grație muncii pe care o am, am participat personal astăzi la ședința de pronunțare a verdictului de către Curtea Constituțională. Deși eram sigur că CC nu va merge la o pactizare politică atît de deschisă, atunci cînd am auzit vestea îmi venea să strig „jos!”, „uuuuuuuuuu” etc. Nu găseam vorbele potrivite pentru a-mi exprima dezamăgirea, dar m-am abținut, pentru că scandînd de unul singur nu o să reușesc nimic.

Social Media e o putere. Social Media a creat revoluții, ei i-a reușit mobilizarea maselor. A demonstrat-o o domniță de doar 17 ani din Stockholm (Suedia), care nici măcar nu avea dreptul de a vota. La alegerile din 2010, cînd Democrații Suedezi pentru prima dată au depășit pragul electoral, intrînd în Parlament, ea a mobilizat prin intermediul facebook circa 10 mii de oameni care au protestat împotriva rezultalor alegerilor. De ce n-am reuși și noi? Nu contra unui sau altui. Contra tuturor laolaltă, că vina (nealegerea preşedintelui şi perpetuarea crizei politice) e comună.

Un Parlament numit prin revoluție, nu poate pleca decît pe aceiași cale. Am creat un eveniment pe facebook și am propus organizarea unui protest cu „pietre”. Pietre care să nu fie aruncate, ci pietre care – adunate la grămadă – să formeze o temelie, o bază pentru un nou început, a unei noi clase politice.

Prietenii mi-au spus că pietrele nu-s chiar bune, pentru că orice provocator va putea pune capăt protestelor pașnice și va dezlănțui un dezmăț. Ok. Hai să protestăm cu hîrtie igienică, sau cu chiloți. E ideea lui Oleg Brega, care spune că ar trebui să ne arătăm şi noi intimitățile, așa cum și-au arătat opțiunea de vot (intim) deputații. O să ne declare în afara legii?

Problema e că noi putem fi sancționați. Nu poate fi, însă sancționată fracțiunea sau deputatul care a primit dreptul de veto de a anula orice tentativă de alegere a președintelui, arătîndu-ne pentru cine și-a dat votul. Ei iaca, şi ce că şaizeci şi… au votat pentru un candidat anume, a ieşit unul din urnă şi a scăpat buletinul din mîini. De emoţii. Jurnaliştii vor fi vinovaţi. Ei au anulat alegerile, pentru că au văzut opţiunea de vot a deputatului, iar legea prevede expres că aşa nu se poate. Deputații sînt inviolabili, iar noi muritori de rînd. Și chiar dacă ne cred „proști”, cel puțin sîntem „mulți”.

Hai să ne arătăm puterea de a nu mai tolera ilegalitățile de orice fel, și mușamalizarea lor prin decizii angajate politic!

Să ieșim în Piața Marii Adunări Naționale pentru a fi auziți de cei din turnul de fildeș.

PS: am fost sunat de la PublikaTV, care s-au interesat de această acțiune.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Încălcarea legii a ajuns la culmea absurdului. Protestăm?”

  1. kushter Says:

    Sunt anti-protest.

    Apreciază

  2. Încălcarea legii a ajuns la culmea absurdului. Protestăm? « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

    […] Sursa articol aici […]

    Apreciază

  3. serhio Says:

    Nu veti fi sanctionati, deoarece astfel a decis Curtea constitutionala. Parlamentarii tre sa fie pedepsiti de alegatori. Detalii: http://moldovean.eu/1286/cc-parlamentarii-vor-fi-pedepsiti

    Apreciază

  4. Daţi-mi un preşedinte, să pot muri liniştit « Îhî! Says:

    […] de ţară. Şi Maxim Pulber, ca un personaj caragelian sadea, e gata să iasă în stradă, să arunce cu pietre Suferă, sărmanul, că nu are un tătuc al pseudonaţiunii. Nu mai vorbesc de fripturiştii care […]

    Apreciază

Lasă un comentariu