Mulți ani, doamnă președintă Bacalu!

„Ai puțintică răbdare. Stai cumincior să treacă dușmanii. Și dacă scăpăm și din asta, o să trăim Vasilică amîndoi, o să trăim ca oamenii Vasilică. Că ce-am înțeles eu din viața asta. Acasă lucru, la lucru lucru. Ei, alergătură aiurea!”

(din filmul „Văleu, văleu nu turna”)

Cam așa își imaginează scena cu alegerea președintelui mulți din concetățenii noștri. „Iaca numai de-am avea președinte, că după asta…” Greșit bine-nțeles! La sigur, nu va veni primăvara mai repede odată cu alegerea președintelui, la fel cum n-o să fie nici soarele mai strălucitor deasupra capului. Tot așa cum n-o să vină nici pacea pe pămîntul moldovenesc, contrar așteptărilor lui Diacov.

Ar fi, de bună seamă, un pas înainte. Un mare compromis, la care nu trebuia să se ajungă, pentru că consensualismul este un pilon de bază al democrației și luarea deciziilor prin cedări reciproce n-ar trebui să fie o mare problemă.

Alegerea doamnei Bacalu în funcția de președinte, ar fi așa cum spuneam, un pas. Dar prin asta problemele nu se rezolvă de la sine. Ori acolo unde au fost înțelegeri, vor fi și frustrări. Le va avea încă interimarul și mereu prezidențiabilul Marian Lupu, care va rămîne în scaunul de speaker, și le va avea și Mihai Ghimpu, cel mai probabil, din jilțul său de vicespeakear.

Încă doi, oligarhi cu acte în regulă, unul din scaunul său de premier, iar altul din cel de prim-vicespeaker, ar putea să le aibă, odată ce Președintele (bun sau rău, dar la sigur un economist performant), va încerca să facă regulă și va scoate la suprafață schemele frauduloase de delapidări de fonduri, de business tenebru, de privatizări ilicite, atacuri raider și așa mai departe. Iată atunci cînd noul președinte va încerca să facă regulă, în jocul anti-șef vor intra și ei.

Această gașcă, la sigur îi va reproșa Veronicăi Bacalu că ei au fost aleși direct de popor, iar ea cine-i?

Comuniștii și socialiștii, atît timp cît nu se alimentează din treuca bugetului, ar putea sta deoparte, sau chiar să susțină șeful statului, ceea ce va cataliza un pic situația. Sau cel puțin va egala un pic forțele.

Acum însă mai mult ne interesează în ce măsură Veronica Bacalu este predispusă la sacrificiu, jertfire, dăruire de sine, filantropie în primul rînd, și de ce nu crucificare. Sau dacă dintr-un orgoliu propriu sau patriotism nesăbuit va accepta, întrebarea este cît timp va rezista să lupte cu morile de vînt?

Și totuși, merită să-ncercăm, zic eu. Păcat că a trebuit să treacă trei ani pentru asta.

Iar acum cînd și pe litoralul atlantic al continentului american s-a făcut 28 februarie, țin să o felicit pe doamna Bacalu cu ocazia zilei de naștere și să-i urez putere. La propriu și figurat. O să aibă nevoie de ambele ipostaze ale acesteia.

Mulți ani, doamnă președintă! Vă așteptăm acasă!

Și cum a devenit deja în popular la noi: Sus Bacalu, jos amaru!

Etichete: , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Mulți ani, doamnă președintă Bacalu!”

  1. Mulți ani, doamnă președintă Bacalu! « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

    […] Citește mai departe… […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: