Un alt Plahotniuc (despre offline)

Am fost ieri la offline-ul cu prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. M-am întors cu o groază de impresii, pe care o să încerc să le înșir mai jos. Înainte de asta, aș vrea însă să știe toți cum am ajuns acolo și să nu mai speculeze aiurea.

Cu bloggerul nr.1 din Moldova, sau treaba lui ce număr e pe listă, nu sînt și nu am fost în cele mai bune relații. Ne vedem, dăm mîina, schimbăm o vorbă. Atît. Și mai mult ne-am stricat relațiile atunci cînd l-am rugat personal să-mi găsească un loc la ultimul offline cu premierul Vlad Filat. A zis că locuri nu-s. Știam că pentru mine nici la Plahotniuc nu va fi loc și tocmai de asta am căutat altă cale să ajung acolo. Mai ales cînd am aflat că pe la 12 noaptea a organizat eveniment pe facebook, iar primii 25 care s-au înscris întîmplător sau nu, au fost toți prietenii lui. Eu evenimentul acela așa și nu l-am văzut, că cică l-a șters în 5 minute. Oricum. Nu mai contează.

Am încercat să dau de Iulian Bercu și am vorbit cu el. După asta am mai văzut ce se scrie pe facebook. Așa am dat de Katya Gamurar, blogger și membră de partid (PD). Era supărată că nu are acces la unul din liderii partidului său. Cu cine a vorbit și cum, nu știu, dar ieri pe la amiază mi-a zis că a răzbătut și m-a înscris și pe mine în listă. Cu partidul, cum ar insinua unii, n-am absolut nimic. Nici măcar nu l-am votat. Acum povestea.

Plahotniuc familistul

S-a născut într-o familie cu șase copii, în Grozești, Nisporeni. Mama victimă a regimului comunist, fusese exilată în Siberia împreună cu părinții. În familie toate erau împărțite egal, chiar dacă vîrstele erau diferite. Așa ajungea să sape cel mai mult din grădină, pentru că fratele mai mare săpa parcela repartizată lui în ultima zi, iar surorile săpau un pic într-o zi, apoi în alta, după care se plîngeau că nu reușesc.

Cînd s-a ridicat și a devenit cine este, a făcut tot posibilul ca familia să-i fie alături. Astfel, toți frații și surorile lui locuiesc în același bloc, alături de el. Toate astea doar pentru ca, atunci cînd părinții vin de la Grozești la Chișinău, să nu aibă de călătorit tot orașul. Le-a luat și părinților un apartament în același bloc. Acum, nu ei merg la nepoți, ci nepoții la bunei.

Cît ține de familia lui, inclusiv cazul „Ulinici”, ne-a spus cîte ceva, dar ne-a rugat să nu spunem. Deci, nu spun. Pot remarca doar că familia este familie și niciodată nu se intersectează cu business-ul sau politica.

Plahotniuc haiducul

Vlad Plahotniuc se consideră un haiduc. Mai mult chiar, se vede că prin cîte a avut de trecut în viața sa, îi provoacă o satisfacție masochistă, faptul demonizării sale. Cînd a intrat, ne-a zis că ne-a cumpărat pe toți. A zis că a organizat off-ul la Drive, pentru că oricum i l-am atribuit și oriunde în altă parte avea să-l organizeze, avea să se spună că-i aparține. Cînd ne-a spus cîte ceva despre familie, rugîndu-ne să rămînă între noi, iar cineva a replicat că mai sînt și alte persoane în sală (personalul clubului, asistentă etc.), care ar putea spune cîte ceva, a zis că-i împușcă.

Ne-a spus și cum a pornit haiducia. Fiind mic, bunelul, care practic l-a crescut, îi spunea că casa în care era școala, le aparținuse pînă la deportare. La fel și punctul medical. Atunci bunelul i-a zis: la-s c-o să crești mare și-o să ți le reîntorci pe toate. „De atunci, nu mă mai pot opri”, recunoaște chiar el.

Plahotniuc omul studios

Vlad Plahotniuc zice că a citit cam tot ce avea prin casă. A citit „Război și Pace”, încă neînțelegîndu-l, la fel cum multe altele. Școala din Grozești a absolvit-o cu medalie de aur. La Chișinău a vrut să facă „Istorie și Drept” (mă refer la Facultate), dar ca să ajungi acolo fie trebuia să ai armata făcută, fie un an în cîmpul muncii, fie bani și relații. Așa cum nu le avea nici pe una, iar în sat n-aveau să-l înțeleagă dacă se întorcea, a decis să facă „Alimentație publică”, la Institutul Politehnic pînă-l vor lua la armată, după care avea să facă drept.

Armata a făcut-o la Liepaja, apoi fiind transferat la Riga (Exact ca tatăl meu, doar că tatăl meu o făcuse mai înainte. N-am întrebat ce a făcut, tatăl meu fiind radist acolo). După armată, făcută în URSS și știind rusa, s-a întors. Tot la Politehnică. Doar că l-au transferat în grupa rusă. Spune că a absolvit cu brio, chiar dacă prin presă apăruse că ar fi fost aproape corigent.

Scriitorii preferați: Voinici, Beleaev, alții pe care-i citise prin copilărie. A citit și din Pleșu, la fel din Liiceanu, minunîndu-se cîte mai are de învățat. Acum citește mai mult despre tendințe în management, business.

Sfîrșitul primei părți

Urmează: Plahotniuc businessmanul, Plahotniuc politicianul, Plahotniuc media magnatul, și încă ceva. Vezi partea a doua.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Un alt Plahotniuc (despre offline)”

 1. Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua) « Pulbermax's Blog Says:

  […] Pulbermax's Blog sunt doar un Cine?, venit de Unde? « Un alt Plahotniuc (despre offline) […]

  Apreciază

 2. Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua) « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

  […] articolele de Maxim Pulber azi la 14:41 comenteaza acum 0 vizualizari. În prima parte am scirs despre: Plahotniuc familistul, Plahotniuc haiducul și Plahotniuc omul […]

  Apreciază

 3. Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a treia) « Pulbermax's Blog Says:

  […] prima parte am scirs despre: Plahotniuc familistul, Plahotniuc haiducul și Plahotniuc omul studios. Partea a […]

  Apreciază

 4. Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a treia) « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

  […] articolele de Maxim Pulber azi la 15:31 comenteaza acum 4 vizualizari. În prima parte am scirs despre: Plahotniuc familistul, Plahotniuc haiducul și Plahotniuc omul studios. Partea a […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: