Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua)

În prima parte am scirs despre: Plahotniuc familistul, Plahotniuc haiducul și Plahotniuc omul studios.

Plahotniuc businessmanul

Susține că în business este liberal, iar omul bogat nu este neapărat mafiozi. Bloggerii au observat că în business, mai e și tiran (cel puțin, personalul se teme de el și stă strună în fața lui).

Primul business, actualul prim-vicepreședinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, l-a deschis fiind încă student. Era un bar, în care șeful era și barman și tot ce mai trebuia. După ce a cîștigat ceva bani, a mai angajat oameni. Ulterior, a fost președintele detașamentului de studenți, care-și făceau practica la Koblevo. Cîștigînd niște bani, dar și încrederea superiorilor universitari, a tipărit biletele de odihnă pentru bazele de la Koblevo, bilete pe care le-a vîndut sindicatelor. (Nimeni nu l-a întrebat dacă deține vreo bază de acolo. La Koblevo bazele moldovenești sînt dintre cele mai luxoase. Dacă e proprietar al vreuneia, poate organizează următorul offline acolo?).

În 1998-99, deținea o mică tipografie („Rom-Prim”) din București. Era coacționar, de rînd cu mai mulți români, care-l numeau „basarabeanul disperat”. O simplă povestioară: într-o zi de vineri, au venit din Ungaria șapte camioane să ia marfa – etichete pentru conserve, țigări etc. Vineri, contabila avea zi scurtă, conform contractului muncea pînă la 14.00. A încuiat și a plecat. Camioanele stau, fără contabilă nu puteau fi încărcate, cauzînd în acest timp pierderi mii de euro. După o ceartă cu coacționarii, a mers la contabilă acasă. A întrebat-o ce salariu are și dacă e de acord ca atunci cînd sînt camioane de încărcat, să muncească vinerea pînă în seară contra a 200 euro suplimentar salariului. A fost de acord. Au încărcat camioanele, economisind astfel mii bune.

Tot la „Rom-Prim” a tipărit niște lucrări a autorului Ion Iliescu, tot el președinte al României. „De ce voi basarabenii vă lăsați casa?”, l-a întrebat Iliescu, propunîndu-i să se întoarcă pe un an să ridice „Petrom”-ul. S-a întors, dar găsindu-l cu datorii de peste 3 milioane de dolari, era cît pe ce să se dezică. Iliescu a insistat. A continuat, l-a scos din datorii, și nu s-a mai întors în România.

A avut și afaceri în Italia, dar n-a vrut să povestească, lăsînd istorioara pentru următorul offline.

Plahotniuc Media Magnatul

Pornind de la faptul că offline-ul s-a desfășurat pe 3 mai, zi în care sărbătoream Ziua Internațională a Libertății Presei și Libertății de Exprimare, l-am întrebat personal cîte instituții media deține. A recunoscut că-i aparțin trei televiziuni și două posturi de radio. Întrebat despre online, amintind despre „24h”, a zis că „este ceva”.

În TV, ceea ce nu este secret, deține „Prime TV”, „2 Plus”, urmînd să deschidă „Kanal 3” (Cred că următoarea televiziune care îi va aparține va fi „ForTV”, sau ceva care să aibă un „4”. Asta ca să nu le încurce: 1, 2, 3, 4. Părerea mea.). Din radio, e cert că-i „Prime FM”, al doilea nu știu, iar el n-a zis. (Unul din cititorii mei, pe nume Ion, scrie într-un comentariu că-i vorba despre Maestro FM, 97.7).

Prime l-a luat cu datorii față de „Pervîi Kanal” pentru doi ani. Cică între proprietarul Lucinschi și dînsul, a mai fost un proprietar care nu a plătit o para Moscovei. Mai sînt și din ăștia. Fabrica de Staruri, a deschis-o nu pentru că aduce bani sau audiență, ci pentru că dorea să facă ceva pentru tineri.

„Kanal 3”, nu a luat și nu urmează să ia licențele NIT (Între altele zice că regretă închiderea NIT, chiar dacă era un post de propagandă). Spune că acesta deja deține 17 frecvențe, în condițiile în care pentru a fi post național, ai nevoie de 13 licențe. Postul va fi unul gen „Acasă TV”, axat pe divertisment.

Între altele a spus că a primit oferte de a cumpăra „Publika TV”, dar n-a vrut. Da, anume „am primit oferte”, nu „am încercat”. Acum zice că nu mai știe al cui este postul de televiziune.

Plahotniuc politicianul  

Partea asta am lăsat-o ultima, pentru că Plahotniuc numai politician nu este. E businessmanul pragmatic intrat în politică. De altfel, recunoaște că „spre deosebire de politică, business-ul e mult mai onest”, ceea ce îi displace. În politică însă a intrat pentru că „nu poți face eficiență prin corespondență”. A spus și de ce a ales PD. „În PD îi știu pe toți de prin 1998. L-am ajutat (n.r. partidul) și mai înainte, dar nu în măsura în care am făcut-o în 2007-2010”. Plus, un șir de democrați, miniștrii Răducan și Filip, i-au fost colegi de facultate. Totuși nu a zis, de ce a intrat în partid pe ușa din spate, în ultima zi în care listele candidaților puteau suferi modificări.

Ambiția politică personală este reformarea partidului timp de un an, astfel ca acesta să fie un partid al liderilor care să nu depinde de o singură persoană (cu referire la PLDM și PCRM) și să fie „nr. 1” în următorul scrutin. PD-ul va merge spre stînga, iarăși din pragmatism, pentru că acolo este cel mai larg bazin electoral indecis sau pe cale de a deveni indecis.

Votul uninominal nu are nimic cu federalizarea, iar în caz că-i reușește va merge în raionul în care are cele mai puțin șanse, ca de exemplu: Hîncești, raionul de baștină a premierului Vlad Filat.

Întrebat dacă s-a împăcat cu premierul, a zis „da voi cum vreți?”. Cînd mai mulți au zis că era mai interesant atunci cînd se certau, a zis „și cu țara ce facem?”, ceea ce personal mi-a plăcut. „Cu Filat ne sunăm, colaborăm, cu aportul nostru s-a ales președintele…”

Tkaciuk este un concurent pe măsură. Cu Dodon n-are treabă. Pe Godea nu-l cunoaște prea bine și nu știe ce are de gînd. Zice că nu s-au întîlnit la Viena, și la ce bun ar face-o dacă înainte de asta s-au întîlnit de cîteva ori la Parlament, la el în birou.

Tot la compartimentul politică, își atribuie o parte din merit pentru debarcarea comuniștilor de la putere (Cum anume, a rugat să nu spunem. Deci nu spun). Cel puțin, nealegerea președintelui din 2009 e tot un fel de merit de-al lui (așa a zis), pentru că avea o persoană în AIE (1), căreia dacă-i zicea, vota pentru candidatura comuniștilor. Cine nu ține minte, Greceanîi era candidatul de atunci. Comuniștii știau despre acest lucru, iar Vladimir Țurcanu (comunistul nr.2 în listă, pe atunci), i-a făcut cîteva vizite, cu rugămintea. A zis nu.

Sfîrșitul părții a doua. Va fi încă ceva.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua)”

 1. Un alt Plahotniuc (despre offline) « Pulbermax's Blog Says:

  […] Blog sunt doar un Cine?, venit de Unde? « Roşca is coming back Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua) […]

  Apreciază

 2. Pagina nu a fost găsită « Pulbermax's Blog Says:

  […] Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua) […]

  Apreciază

 3. Ion Says:

  Maestro FM 97.7

  Apreciază

 4. Leonid Garcea Says:

  Bravo lui că a putut să ajungă unde a ajuns. Personal, am început să-l simpatizez pe dînsul şi anume că în ultmul timp dumnealui se arată destul de bine pe plna politic. Deasemenea iniţiativele şi proiectele pe care le-a proprus în ultmul timp întradevăr sunt bune: votul uninominal, anularea achitării impozitului pentru agricultori pînă în toamnă etc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: