Top trei „Cele mai tari plecări din PCRM” de la 7 aprilie încoace

Faptul că PCRM e pe ducă și că oamenii de-acolo pleacă nu cred că mai e o noutate pentru cineva. Și totuși, de fiecare dată, fiecare plecare, ne miră cu ceva nou. Ne-am mirat atunci cînd a plecat Igor Dodon, deși era un lucru oarecum așteptat după cazul „Tofan” în listele PCRM, ne-am mirat cînd a plecat Vadim Mișin ca unul din mastodonții formațiunii, și chiar, ne-am mirat atunci cînd a plecat Ion Ceban, pentru că încă ne mai amintim cu ce voce striga la mitingurile comuniste.

Am decis să fac un top trei al celor mai „tari” (nu vreau să utilizeze „șocante”) plecări din PCRM din „era modernă” a politicului moldovenesc, adică din aprilie 2009 încoace. Topul este unul subiectiv. Puteți să-l aprobați sau contestați lăsînd un comentariu la această postare. Așadar:

Locul I: Marian Lupu.

Placarea lui Lupu este apreciabilă atît pentru personalitatea lui Marian Lupu, cît și pentru faptul că a fost prima. Anunțul acestuia, făcut la 10 iunie 2009, a șocat opinia publică cel puțin și pentru faptul că Vladimir Voronin și PCRM era încă la putere, chiar dacă în cîteva luni urmau să aibă loc alegeri anticipate. Mai mult, nu uitasem încă comportamentul lui Lupu din timpul evenimentelor din aprilie.

Plecarea lui Lupu și-a adeverit în timp importanța. Dacă în urma alegerilor din 5 aprilie 2009, PCRM a obținut 60 de mandate, atunci în urma celor (anticipate) din miercurea lui 29 iulie – doar 48. În schimb, PD-ul pe care l-a preluat, din extra-parlamentar între 5 aprilie și 29 iulie, a obținut 13 mandate.

Locul II: Igor Dodon.

Deși oarecum așteptată, a șocat și plecarea „grupului Dodon”. Aceasta nu a avut încă posibilitatea de a fi verificată printr-un scrutin ca în cazul lui Marian Lupu, însă anunțul făcut la 4 noiembrie 2011 a fost o lovitură la fel de importantă partidului comuniștilor. Igor Dodon a fost unul din cei care a aderat la formațiune cînd aceasta era în opoziție. Acesta a fost candidatul PCRM pentru primăria capitalei, și pierdut în fața liberalului Dorin Chirtoacă la limită, cu o diferență de 4 424 de voturi din totalul celor 369 412 valabil exprimate. Tot cu aportul lui Dodon, PCRM a obținut majoritatea în Consiliul Municipal Chișinău, 26 din 51 de mandate.

Odată cu el au părăsit partidul alți doi deputați comuniști, care n-aveau să se decidă de sine-stătător. Zinaida Greceanîi era candidatul PCRM pentru funcția de președinte al țării, iar Veronica Abramciuc era o persoană mai puțin cunoscută și n-avea nici un rost s-o facă. Cei trei au declarat atunci că vor „să ofere o soluție alegerii președintelui țării”, fapt împlinit la data de 16 martie 2012, inclusiv cu aportul lor.

Locul III: Sergiu Sîrbu.

Plecarea lui Sîrbu este la fel de neașteptată ca zăpada care a acoperit țara în ziua de 12.12.12. Nu o zic în zeflemea, pentru că fulgii au fost de-a dreptul spectaculoși. Cunoscut poate mai mult ca „juristul PCRM” decît în calitatea sa de deputat, Sîrbu a apărat demn interesele PCRM, iar în ultima perioadă acesta a cîștigat cîteva procese importante, contestate de comuniști la Curtea Constituțională. Era pus la bătaie în diverse talk-show-uri politice și le ținea piept tuturor.

Pe aceiași treaptă cu Sîrbu, în topul celor mai tari plecări din PCRM, l-aș fi pus și pe Vadim Mișin, unul din fondatorii formațiunii care, împreună cu alți doi deputați, și-a anunțat plecarea la 7 iunie 2012. Chiar dacă bănuiesc că pentru Voronin plecarea lui Mișin a fost o lovitură mult mai puternică decît cea a lui Sîrbu, n-o să-i egalez pe cei doi din cauza vîrstei. Ori Sergiu Sîrbu este considerat drept un profesionist de perspectivă chiar și de excentricul Mihai Ghimpu.

***

Așa arată în viziunea mea, top trei „Cele mai tari plecări din PCRM” la ziua de astăzi. PCRM aproape că nu mai are oameni plecarea cărora să fie de-a dreptul senzațională și care-ar modifica topul pe care l-am realizat astăzi. Poate doar dacă Iurie Muntean i-ar lăsa pe comuniști în favoarea liberalilor, iar Mark Tkaciuk ar prelua șefia Partidului Național Liberal.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri to “Top trei „Cele mai tari plecări din PCRM” de la 7 aprilie încoace”

 1. Victor Gurau Says:

  Pot sa fac unele precizări. Sunt de acord cu primul din listă, însă al doilea nu costă nici două parale chioare. Plecarea lui Sîrbu este mult mai importantă. Igor Dodon este doar un „comsomolist” în șorți roz și cu cravată de piuoner.

  Apreciază

 2. pulbermax Says:

  E o opinie. Dar să nu uităm că e opinia unei persoane implicate.

  Și încă domnule Gurău, nu grație plecării lui Dodon ați devenit consilier muncipal? Ar trebui să fiți mulțămit de această plecare.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: