Viitorul premier va fi liberal-democrat sau nu va fi deloc

Judecînd după ședința de azi a Legislativului, cineva și-ar putea imagina că „în sfîrșit, a venit pacea și în Moldova”, lucru, de la sine înțeles, fals. Totuși, votarea de azi, inclusiv unele cu vot unanim, arată că deputații/fracțiunile/liderii sînt indeciși și au nevoie de o pauză pentru viitoarele acțiuni.

Liniștea însă, nu este altceva decît o acalmie înainte de furtună, pentru a lovi din nou, poate chiar luni, 11 martie, la fel cum a lovit un tsunami litoralul japonez acum doi ani (atunci cînd Moldova era vizitată de vice-președintele SUA, Joe Biden).

*****

În condițiile deciziei de marți (5 martie) a Parlamentului, atunci cînd cu votul a 54 de deputați democrați, comuniști și neafiliați a fost demis Guvernul, era de la sine înțeles că:

Viitorul premier va fi liberal-democrat sau nu va fi deloc…

Și nu trebuie să ghicești în zaț de cafea pentru a înțelege asta. Motive sînt destule.

foto: Andrei Mardari

foto: Andrei Mardari

Teoretic vorbind, democrații și comuniștii ar putea forma o nouă Alianță care, cu voturile a cel puțin doi neafiliați, să numească un nou Guvern. Liberalii, comuniștii și neafiliații să găsească candidatura potrivită pe care s-o voteze în comun. Sau liberal-democrații să ajungă la o decizie cu PCRM. La modul practic însă, acestea nu au nici o aplicabilitate.

Pentru prima dată în 2,5 ani (după alegerile din 28 noiembrie 2010, dar și înainte de asta) o inițiativă a PCRM a fost dusă pînă la capăt și, cel mai important, a avut un rezultat concret.

În urma adoptării diverselor „reforme” adoptate de Alianța pentru Integrare Europeană și a „progreselor” acestora, comuniștii (de fapt partidele de factură socialistă) sînt pe val. Așa vor fi și la anticipate. Calculul matematic arată că: 101-34=67.

Dintre partidele rămase, cele mai multe mandate de deputat le are Partidul Liberal Democrat din Moldova. Ori, fără voturile lor, oricare-ar fi conjunctura, nici teoretic, nici practic, un nou Guvern nu poate fi numit. 101-34-31=36.

Nimeni nu-și taie craca de sub picioare, iar deputații democrați, membri ai AIE cu miniștri în Guvernul Filat-2, au făcut-o. De ce? Pentru că, vorba lui Marian Lupu, diavolul se ascunde în detalii, iar detaliul e unul simplu. Detaliul este în candidat.

Pe de-o parte, cei 54 de deputați care-au votat moțiunea de cenzură contra Guvernului, n-au nici un drept (moral) de a vota același candidat pe care l-au demis, ori așa a fost pusă problema: votul nu este contra Guvernului, ci contra premierului Vlad Filat. De altă parte, fără participarea liberal-democraților, votul este imposibil.

Fie sub presiunea Occidentului, fie sub cea a dosarelor Centrului Național Anticorupțe, PLDM putea, în principiu, accepta votarea pe principii tehnocrate a candidaturii vice-premierului și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, al doilea cel mai cotat „politician” din Moldova și primul diplomat din istoria acestui plai, Iurie Leancă.

Nu în zadar numele lui Leancă ca potențial viitor premier, a sunat atît din gura unor experți și analiști politici, cît și a unor politicieni din fosta AIE. Numirea în funcție de premier a lui Leancă ar fi plăcut tuturor, atît în țară, cît și peste hotare. Ar fi plăcut europenilor, acesta fiind un diplomat distins și unul dintre cei mai „iubiți moldoveni” în țările UE, dar și foștilor colegi AIE, care și-ar fi înaintat probabil aceleași candidaturi, doar că pe nu pe criterii „politice” (algoritmizate), ci unele „tehnocrate”. Pînă la urmă, nimeni nu interzice unui profesionist să fie membru de partid, și viceversa.

*****

Briefingul susținut la amiaza zilei de ieri (6 martie) de către vice-președintele liberal-democrat, aflat la Chișinău și nu la Haga, așa cum și-a dorit-o el însăși, a pus problema altfel.

Acum nu ne mai întrebăm dacă viitorul premier va fi liberal-democrat. Pur și simplu știm că el nu va fi deloc.

Sigur, se referă la Parlamentul legislaturii a XIX-a. Și chiar dacă știm că anticipatele nu vor schimba mare lucru, pentru că în principiu Parlamentul legislaturii a XX-a va fi format din aceiași oameni/partide, conform principiilor culinare, știm: proporția contează.

Avînd în bucătărie doar brînză, ouă și făină, putem găti plăcinte (avînd mai multă făină), papanași (brînzoaice, se-nțelege, avînd mai multă brînză) sau din contra, omletă (în cazul în care ouăle sînt cele mai multe). Contează proporția, la fel ca-n viitorul Parlament.

Pînă atunci însă, va fi campanie. A și început și va continua, deja de luni. La mijloc mai sînt doar trei zile. Zile în care, așa cum o știm încă din Grecia Antică – pe durata jocurilor olimpice se opreau toate războaiele – punem punct tuturor capriciilor, doar ca să ne dedicăm apropiatelor.

Mulți ani vouă, doamne, domnișoare, domnițe; femei, fete, fetițe; bunici, mame, surori sau fiice; soții sau, deocamdată, iubite… Vă iubim în oricare din ipostazele voastre. Și nu uitați două lucruri: toate războaiele sînt de la femei, iar toate bolile – de la nervi.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: