Din culisele PL despre „reformă” şi un nou partid politic…

„Partidul Liberal Reformat” – aceasta este denumirea de lucru a unui nou partid politic, care urmează a fi lansat de către membrii Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, ieşiţi azi în faţa presei. Deşi, la fel, de orientare liberală, formaţiunea va fi una mai pragmatică decît PL-ul lui Mihai Ghimpu, iar pe eşichierul politic se va plasa mai spre centru, adică între PL şi PLDM. Şi mai marginalizat ca acum, dar şi fără resursele businessmanilor emigraţi spre PLR (Patidul Liberal Reformat), PL-ul lui Ghimpu şi Chirtoacă, va merge spre apus, cel puţin pe plan naţional (*Cu Dorin Chirtoacă în frunte, în Chişinău formaţiunea îşi va menţine poziţiile, cel puţin pînă în 2015, sau pînă la Referendumul lui Dodon).

Aşa spun cărţile şi sursele mele de încredere din cadrul formaţiunii. Dar hai să le luăm pe rînd.

Ideea formării unei formaţiuni politice noi a apărut, probabil, puţin mai înainte. Definitiv însă, aceasta s-a format după data de 5 martie curent, ziua în care a căzut Guvernul „Filat-2”. În seara acelei zile, PL a avut Consiliul Politic pentru a stabili acţiunile de mai departe. Tot atunci, deputata Ana Guţu, i-a cerut repetat (prima dată a fost acum doi ani, înainte de locale) lui Ghimpu să cedeze conducerea partidului lui Dorin Chirtoacă. Probabil e în plus să spun că, „vacă” a fost unul din cele mai blînde calificative în adresa deputatei. După incident Guţu a călcat rar pe la sediul formaţiunii (*Informaţia despre acest incident mi-a fost confirmată chiar de Ana Guţu, atunci cînd am aflat şi am vrut să fac o ştire. Ea m-a rugat să nu dau în presă despre asta, ceea ce am făcut).

Pe parcurs, numărul celor ofensaţi de Mihai Ghimpu a crescut. Ministrul în exerciţiu Vitalie Marinuţa, apostrofat de Ghimpu că i sa ridicat „urina” la cap; liderul tineretului liberal, Ion Bargan, făcut de şef un mic Napoleon atunci cînd a vrut să-i spună poziţia tinerilor; şefa serviciului de presă, Liliana Anghel şi alţii. Pentru că ştia situaţia, Ghimpu s-a grăbit ieri să dea în presă despre ruptura din partid, ceea ce i-a silit pe „trădători” să iasă azi cu declaraţia. A tras la cîntar şi faptul că Dorin Chirtoacă e plecat şi nu va putea reacţiona imediat, deşi nici pentru el nu era o noutate, pentru că grupul „reformatorilor” au avut deja o întîlnire cu edilul capitalei, unde i-au înaintat propunerea de a deveni şef de partid. Acesta însă a refuzat.

De fapt, „propunerea”, fiind din start inacceptabilă cunoscînd relaţiile de rudenie dintre Ghimpu şi Chirtoacă, a fost făcută anume pentru a fi refuzată. „Motivarea” că preşedintele şi vicepreşedintele PL, n-au îndeplinit solicitarea (de a reforma formaţiunea) a tocmai şapte din 12 deputaţi PL, miniştri şi vice-miniştri în exerciţiu, consilieri locali şi lideri teritoriali, va fi una perfectă pentru a-şi anunţa plecarea la Congresul pe care tot ei l-au solicitat. În cazul în care Congresul PL nu va fi organizat, vor găsi probabil un alt prilej.

Pînă atunci însă, pentru că nu vor reuşi să-şi formeze partidul pînă la eventuale anticipate, cei şapte deputaţi membri ai Consiliului de Reformare, vor vota pentru un nou Guvern Filat, iar cei doi miniştri, Marinuţa şi Şalaru, şi vice-miniştrii – îşi vor menţine locurile în Executiv. Şi în Consiliul Municipal Chişinău, fracţiunea PL va avea de pierdut. Potrivit informaţiilor pe care le am, din cei 16 consilieri liberali, nouă, inclusiv liderul fracţiunii PL din CMC, Ion Gabura, urmează să treacă în tabăra adversă. Pretorul-businessman al sectorului Rîşcani, Mihai Cîrlig, la fel va emigra spre noua formaţiune.

Deocamdată atît din culisele Partidului Liberal, care pînă a fi Liberal a fost al Reformei.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: