Despre siguranţa în transportul public

Astăzi am fost invitat la o emisiune Publika unde să-mi expun opinia vizavi de siguranţa călătorilor în transportul public (urban şi naţional), după accidentul de ieri produs în apropiere de Orhei.

Ideea mea este că Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor ar trebui să doteze toate unităţile de transport cu camere de supraveghere (sau să oblige prestatorii serviciilor de transportare a călătorilor să o facă), pentru ca în caz de accident să avem mărturia video cu ce s-a întîmplat în momentul producerii accidentului, cu ce se ocupa şoferul în acel moment şi ce impediment i-a apărut în faţă.

Un minister cu un buget de 1,56 de miliarde de lei în 2013 (al doilea ca mărime după MAI) – poate s-o facă. Ministerul Educaţiei cu un buget de 1,44 miliarde (al treilea ca mărime) doar a putut amenaja cele 100 centre de BAC cu aparataj de 13 milione de lei, asta în condiţiile în care anul acesta absolvesc clasa a XII-a circa 20 de mii de persoane, iar tehnica de supraveghere va fi utilizată pe parcursul a doar cîtorva ore, la doar 5 examene de BAC, pe parcursul unui întreg an.

Fluxul de călători în autobuze şi microbuze în 2011 a atins cifra de 114 677,2 mii pasageri (conform datelor statistice), care zilnic se supun riscului de a deveni victimă a unui accident rutier. Unde este mai necesară tehnica de supraveghere?!

Pentru că am o problemă cu încorporarea player-ului, vezi video aici.

*****

PS: Aşa cum de la o vreme sînt ciclist amator, nu puteam să nu spun ceva şi despre noua mea unitate de transport. Mai ales că şi la Publika, tot cu bicicleta venisem.

JurnalistPPS: Azi, 5 iunie 2013, blogul pulbermax.wordpress.com a depăşit 50 de mii de vizualizări, fapt pentru care vă mulţumesc. 🙂

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: