În căutarea a 100 de dolari pentru întîmpinarea Patriarhului Kiril

Anunţată la începutul anului curent, despre vizita oficială a Patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii, Kiril, în Moldova se cunoaşte prea puţin. Deşi au rămas zile numărate, pînă acum ştim cu siguranţă doar că Patriarhul se va afla în ţara noastră între 7şi 9 septembrie curent şi va vizita mănăstirea Căpriana şi oraşul Tiraspol.

Detaliile despre programul vizitei, dar şi temele care urmează a fi discutate pe parcursul acesteia, deocamdată se ţin în taină. Deloc întîmplător.

MarchelPotrivit unor surse demne de încredere, responsabilitatea de organizare a evenimentului, de această dată, a căzut pe umerii Eparhiei de Bălţi şi Făleşti, în frunte cu cel mai cunoscut opiniei publice Episcop al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Marchel (n.a. în cadrul vizitei din octombrie 2011, de acest lucru s-a ocupat Eparhia de Ungheni şi Nisporeni). Alte surse susţin că Eparhiei de Bălţi i-ar reveni doar organizarea ceremoniei de întîmpinare la Aeroport a Patriarhului.

Informaţiile surselor coincid însă asupra unui anumit detaliu. Şi anume că, pentru a întîmpina „omeneşte” oaspetele, Marchel le-a solicitat preoţilor din cadrul Eparhiei colectarea a cîte o sută de dolari de la fiecare parohie (biserică), indiferent de mărimea acesteia şi numărul enoriaşilor care o vizitează.

Contactat telefonic, însăşi Marchel susţine că „nimic nu este bătut în cuie”. „S-a discutat acest lucru, pentru că în 2005 anume mie mi s-a încredinţat întîmpinarea Patriarhului Alexei, şi că ar fi bine ca şi acum tot noi să-l întîmpinăm. Dar nu este hotărît definitiv”. Cît ţine de colectarea banilor, Episcopul spune că „procesul colectării banilor la Eparhia de Bălţi şi Făleşti, probabil, nu încetează niciodată, dar nu pentru venirea sau întîmpinarea Patriarhului”.

Potrivit lui, ultima dată au fost colectaţi bani, dar nu cîte o sută de dolari, pentru ajutorarea unei preotese cu trei copii care, de curînd, a rămas văduvă. Totodată, susţine Episcopul, nu toţi preoţii au haine şi pantofi negri, dar şi scufii sau camilafce (n.a. podoaba capilară diferă în dependenţă de gradul bisericesc al preotului) de culoare violet – necesare pentru întîmpinarea Patriarhului. Pentru confecţionarea acestora, iarăşi este nevoie de bani. „Vorbim de lei, nu de dolari”, a concretizat Marchel.

Pentru a lămuri situaţia, am luat legătura cu zece preoţi din diferite sate subordonate Eparhiei de Bălţi şi Făleşti. Sub protecţia anonimatului, doi dintre ei au recunoscut că, într-adevăr, li s-a cerut sume ce se apropie de 100 de dolari, un altul a spus doar că a auzit ceva, dar deocamdată nu a dat nici un ban, iar alţi şapte – că prima dată aud de aşa ceva.

Unul dintre cei care a recunoscut că se cer bani este paroh al unei bisericii dintr-un sat al raionului Făleşti cu circa două mii de locuitori. Potrivit lui, în urma unui serviciu divin (organizat duminică sau de sărbători) adună circa 150 de lei, ceea ce aduce parohiei un venit lunar de 2-4 mii de lei. Astfel, în dependenţă de lună, o sută de dolari ar fi cam între o pătrime sau chiar o jumătate din „bugetul” lunar al bisericii. Cu toate acestea, probabil din frica de a-şi pierde locul de muncă, este hotărît să dea banii pentru că, spune el, „este vorba de smerenie şi ascultare”.

Un alt preot, paroh al unei bisericii din raionul Glodeni cu şi mai puţini enoriaşi, mi-a relatat că a auzit cîte ceva, dar la modul direct nu i s-a cerut încă nimic. Întrebat dacă va da banii, în cazul în care i s-ar cere, răspunsul este unul: „o să căutăm, dacă o să trebuiască”.

Nu în ultimul rînd, este important ceea ce a spus parohul unei biserici din Sîngerei. Deşi susţine că nu a auzit despre colectarea de bani, nu exclude ca acest lucru să li se comunice la întrunirea din 23 august a preoţilor Blagociniei Sîngerei. Este informat însă că, în cadrul vizitei Patriarhul Kiril ar urma să ofere preoţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova cîte o medalie jubiliară cu ocazia celor 1700 de ani de la semnarea, în anul 313, a „Edictului de la Milano”, care a pus punct prigonirii creştinilor.

Totodată, potrivit preotului, Episcopul Marchel, responsabil de buna organizare a evenimentului, ar urma să primească din mîinile Patriarhului o distincţie mai înaltă, iar Patriarhului, cel mai probabil, îi va fi conferită medalia „Ştefan cel Mare” de gradul I.

Potrivit site-ului oficial al Eparhiei de Bălţi şi Făleşti, în componenţa acesteia intră 128 de parohii şi şase mănăstiri din Bălţi, Făleşti, Glodeni şi Sîngerei. Cu circa 13,5 mii de dolari (peste 170 de mii lei) colectate de la preoţii Eparhiei Bălţi, cred că pot fi achitate, atît medaliile jubiliare, cît şi cea din pieptul Patriarhului Kiril.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: