Chirtoacă merge la Vilnius sub „mantaua” lui Băse şi Monica Macovei

Basescu-ChirtoacaPrimarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă pleacă astăzi la Vilnius unde va participa la lucrările Summitului Parteneriatului Estic. Acesta nu face parte din delegaţia oficială a Republicii Moldova, ci va participa la înaltul for la invitaţia Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, în calitate de fost co-preşedinte al organizaţiei. Adevărul este că, deşi ceilalţi au primit invitaţia încă acum trei săptămîni, primarul capitalei a primit confirmarea invitaţiei doar în seara zilei de marţi (după ora 22.00), 26 noiembrie, şi doar urma unui lobby masiv în structurile europene, exercitat de preşedintele român, Traian Băsescu şi europarlamentara Monica Macovei – o spun sursele mele de încredere în Partidul Lieral.

Iniţial nu era prevăzut, şi e de înţeles acest lucru, ca la summit să participe şi Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău şi vice-preşedinte al Partidului Liberal aflat în opoziţie. Chirtoacă însă, care şi-a dorit foarte mult acest lucru, ar fi apelat la Traian Băsescu şi Monica Macovei, care „au reuşit să găsească o portiţă pentru a-l include şi pe el în lista invitaţilor”. Această portiţă s-a dovedit a fi calitatea de „ex-co-preşedinte a Consiliului Regiunilor UE, exercitată cîndva de Chirtoacă. Din partea Consiliului, la summit vor fi prezente şase persoane.

Anume din cauza aceasta, pentru că nu avea şi nu credea că va reuşi să primească invitaţia oficială, Dorin Chirtoacă, alături de unchiul său Mihai Ghimpu, au ieşit luni, 25 noiembrie, într-o conferinţă de presă în care au declarat că mare lucru nu se va obţine la Vilnius şi deja peste o zi, primăria a remis un comunicat tare elogios în privinţa căii europene luate de Chişinău în 2007, şi doar în 2009 de toată ţara – declaraţii care se contrazic, observate şi de alţii.

Cînd a primit invitaţia oficială şi deoarece dorea să participe la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău unde urmeauă a fi discutată/votată „aprobarea bugetului municipal pe anul 2014” şi „reorganizarea Termocom”, Dorin Chirtoacă a semnat şi o dispoziţie de anulare a şedinţei CMC, care urmează să aibă loc începînd cu ora 10.00 a zilei de astăzi ca urmare a unei dispoziţii anterioare a primarului.

Mai mult. În după-amiaza zilei de ieri (în jurul orei 14:00), consilierii din toate fracţiunile municipale au fost contactaţi telefonic cu propunerea de a amîna şedinţa CMC. Aceştia însă s-au împotrivit, iar astfel, Dorin Chirtoacă a trebuit să renunţe la ideea de a fi „cu fundul pe două scaune”, adică să aleagă unde vrea mai mult să participe.

Solicitat telefonic, primarul Dorin Chirtoacă mi-a spus că a primit invitaţia „la începutul săptămînii”, fără a preciza cînd anume, dar, potrivit lui, dicuţiile pe marginea invitaţiei ar fi fost duse încă din septembrie. Întrebat în ce calitate va fi prezent la lucrările summitului, Chirtoacă a menţionat că, cu siguranţă va prezenta atît primăria, cît şi formaţiunea din care face parte. „Că nu fac parte din delegaţia naţională, ţine de cei care au făcut lista, dar iată că am primit o invitaţie directă de la Bruxeles”, a mai spus edilul capitalei.

Aşa stau lucrurile…

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: