Conjuncturi media-politice

Reporterul portalului Deschide.md, Vadim Ungureanu, a fost reţinut pentru 72 de ore cu bănuiala constrîngerii prin şantaj a unui poliţist de a divulga informaţii compromițătoare despre mai multe persoane cunoscute din domeniul culturii și artei. Adrian Ursu a confirmat informaţia, iar Doina Sulac, Cătălina Rusu şi Natalia Gordienco, care la fel ar fi fost şantajate de acesta – n-au confirmat-o.

Presa a scris mult despre asta, poate chiar prea mult; pe facebook s-a organizat un protest (nu ştiu dacă şi în realitate); iar ONG-urile de media „şi-au exprimat îngrijorarea” (că doar ce altceva pot face ONG-urile de media atunci cînd se întîmplă ceva cu un reprezentant al breslei? Îşi exprimă îngrijorarea. Doar pentru asta beneficiază de fonduri, nu?!).

Aici am terminat toate datele factologice cu privire la caz şi mă dau în presupuneri.

Presupunerea Nr.1: Buturuga mică răstoarnă carul mare.

Acum trei săptămîni opinia publică a fost zguduită de un caz fără de precedent cînd persoane necunoscute au omorît un angajat al „Victoriabank”, au rănit alţii doi, după care s-au făcut nevăzuţi cu cel puţin 1,5 milioane de lei. Tot atunci premierul Iurie Leancă l-ar fi chemat pe ministrul de Interne, Dorin Recean, şi i-ar fi acordat un termen de trei săptămîni pentru elucidarea cazului. Trei săptămîni au expirat aseară.

Scaunul sub Dorin Recean se clatină de mai mult timp. Iar acum, după depunrea moţiunii simple contra acestuia de către comunişti, răsturnarea acestuia e şi mai aproape. Mai ales că, chiar şi în PLDM există un grup de deputaţi care-ar dori plecarea ministrului. Presupun că cineva din preajma lui Recean (refuz să cred că Recean se ocupă cu aşa cazuri mărunte) – poate chiar un viceministru s-a gîndit că: dacă cade acum Recean, la mai puţin de jumătate de an pînă la alegerile parlamentare ordinare, cel mai probabil acesta va fi înlocuit fie de un ministru interimar, fie va fi desemnată o candidatură tot din capii actuali ai MAI-ului.

Iar revenind la cazul reţinerii unui jurnalist, care nu putea trece fără tamtam, în condiţiile descrise mai sus, ar putea fi exact buturuga mică care să răstoarne carul mare.

Presupunerea Nr.2: Jumătate tu, jumătate eu.

Adrian Ursu a încălcat regulile de circulaţie, s-a aflat la volan în stare de ebrietate, a lovit un pieton etc. Contează mai puţin ce a făcut. Presupunerea e că poliţia are ceva pe numele interpretului Adrian Ursu care nu i-ar da bine la carieră, iar prin asta „e şantajabil”.

După ce Deschide.md a scris că la 1 iunie interpretul ar fi lovit un copil, atunci cînd acesta, fără voia lui Ursu, ar fi încercat să ia un maiou, poliţia îl antrenează în cazul „jurnalistului reţinut” pentru a-şi răscumpăra vina. Adrian Ursu care, să recunoaştem, cîntă mai bine decît ţine discursurile, apare într-o conferinţă de presă la MAI, zice că ar fi fost sunat insistent, şantajat etc. de Vadim Ungureanu, după care cei de la minister uită că ar avea ceva pe numele lui şi toată lumea-i împăcată.

Poate că presupunerea sună banal, dar e şi mai banal atunci cînd MAI scrie în comunicat că: „Persoana cu funcție de răspundere”, adică poliţistul care avea acces la bazele de date, „s-a adresat cu o plîngere la Procuratura Generală în februarie anul curent”, iar incidentul cu Adrian Ursu (despre care a scris jurnalistul) a avut loc la 1 iunie şi a fost relatat la vreo două săptămîni după.

Presupunerea Nr.3: Poliţistul şantajabil, nu mai e poliţist.

Sînt jurnalist, iar asta presupune să sun zilnic diferite surse. Ori informaţia e cea care-mi aduce pîinea. Sun politicieni, funcţionari, inclusiv poliţişti, dar în cei cinci ani de activitate încă nu-mi aduc aminte să fi adus pe cineva pînă la lacrimi prin intermediul unei convorbiri telefonice. Ba din contra, de fiecare dată cînd ceva nu le plăcea, închideau receptorul, după care nu-mi mai răspundeau deloc (Aşa cum a făcut Mark Tkaciuk, cînd după o săptămînă de contactări zilnice, a ridicat, a aflat cine sînt şi ce doresc, a zis că o să-şi scrie numărul meu în telefon ca să ştie să nu mai ridice niciodată, a închis şi nu mai răspunde).

E o presupunere, dar una rezonabilă că poliţistul cu pricina fie era contactat zilnic, fie aşteptat pe la colţuri de acest jurnalist mega-insistent care-i solicita informaţii. În orice caz, nu cred că jurnalistul i-a luat copiii/actele/cheile de la maşină/etc. în captivitate, zicînd că o să i le întoarcă atunci cînd o să obţină „date compromițătoare despre mai multe persoane cunoscute din domeniul culturii și artei”.

O a doua presupunere, în cazul în care nu este vorba despre ceea ce ziceam în prima, este că Vadim Ungureanu chiar avea ceva probe în privinţa victimei şantajului, iar pentru a nu le publica a decis să obţină ceva mai mult, în cazul dat informaţii despre superstarurile nunţilor şi cumătriilor moldoveneşti. Sună aiurea de tot, dacă e să luăm în calcul că acel portal nu e chiar de cancan şi a publicat mult mai multe dezvăluiri despre poliţişti, decît despre superstaruri.

În orice caz „persoana cu funcție de răspundere care administrează mai multe baze de date ce conțin informații cu caracter personal și secrete de stat” şi care este şantajabilă de „un mucos” (nu e vorba mea, dar în cazul dat cam aşa este) – ar trebui să-şi dea demisia/demisă după prima şovăire, sau primul contact cu cel care o şantajează.

Presupunerea Nr.4: Vadim Ungureanu eroul care nici de această dată nu va învăţa minte.

Aşa cum scriam şi mai sus, refuz să cred că Dorin Recean a coborît pînă la nivelul de a se goni după muşte, în cazul dat jurnalişti, dar după ridicarea mingii pînă la limita scandalului care i-ar pune şi mai mult în primejdie funcţia, nu e exclus că se va conecta.

72 de ore expiră luni (pînă la amiază), dar Vadim Ungureanu ar putea fi eliberat şi mai repede. În orice caz, indiferent cînd va ieşi la libertate, presupun că poliţia nu va mai avea nimic împotriva acestuia sau dacă „ancheta va continua cu cercetarea în stare de libertate a bănuitului” – oricum nu va duce la nici un rezultat. Mai ales ca urmare a unui scandal mediatic. Şi mai ales că nu e primul asemenea caz.

Prin urmare, deja de luni Vadim Ungureanu, pe care-l cunosc încă din anii de studenţie (nu de la jurnalism, el n-are studii în domeniu; de la istorie), va reveni la redacţie şi-şi va continua activitatea căutînd pe unde să mai „sape”. Va reveni ca un erou, „persecutat politic de regimul în agonie” ca urmare a „dezvăluirilor pe care le-a făcut” (unele, nici măcar de el scrise), iar redacţia se va mîndri cu el şi cu plusul de imagine obţinut pe seama lui. După care o să uite, şi redacţia, şi breasla, şi ONG-urile de media care şi-au exprimat îngrijorarea.

O să memorizeze doar Vadim asta, şi-o să spună oricui despre faptele sale eroice. Aşa cum s-a întîmplat după evenimentele din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, cînd a fost reţinut şi trecut prin „coridoarele morţii”. Apropo, mai ţine cineva minte că Vadim Ungureanu este unul din semnatarii cererii depuse la Primăria capitalei cu privire la organizarea protestului cu lumînări din seara de 6 aprilie?! Puţin probabil.

N-o zic cu rău şi nici din invidie (vreau să fie înţeles acest lucru; n-am fost nicicînd în custodia organelor de forţă şi nici nu mi-o doresc, chiar şi cu preţul unui surplus de imagine). Pur şi simplu îl cunosc pe Vadim încă dinaintea evenimentelor din aprilie 2009; am fost cel care pe 7 aprilie 2009, pe la zece seara, i-am zis să mergem spre cămin (chiar dacă locuiam în cămine diferite) pentru că rămăsese puţini protestatari în Piaţă şi era riscul unei intervenţii de forţă; am fost cel care a doua zi, pe 8 aprilie, pe la 8 dimineaţa, am văzut că PMAN e măturată, la propriu, şi nu-i nici un protestatar rămas peste noapte, am sunat unui prieten comun din acelaşi cămin cu Vadim şi mi-a zis că e lipsă şi că are telefonul deconectat; şi tot eu am fost cel care a observat că hematomele obţinute în „coridorul morţii” i-au trecut repede, iar mîndria de a fi persecutat politic i-a rămas.

Din păcate!

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: