Alegerile au fost cruciale; Rezultatele – aceleași! (Posibil scenariu post-electoral)

Alegerile s-au încheiat, iar atît timp cît nu avem unele rezultate cel puțin preliminare, avem frîu liber de a ne da în unele presupuneri privind rezultatul acestora.

Deci, vă propun opinia mea privin rezultatele alegerilor, dar și unele posibile evoluții post-electorale.

În aceste alegeri, „stînga” a fost mult mai motivată de a vota decît „dreapta”. Se observă făcînd o comparație între rîndurile formate la Moscova (cu siguranță stimulate financiar) și cele de la Roma, de exemplu. Pro-europenii au votat acum patru ani pro-europeni, iar rezultatul nu a fost tocmai pe măsură. Bazat pe asta, pro-rușii au șansa de a revanșa.

E deja clar că „stînga” în raport cu „dreapta” o să crească. Totodată, prestația comuniștilor, dar și structura electoratului lor, nu le permite să-și extindă prea mult electoratul. Respectiv, unicul mare cîștigător al acestui scrutin este, din păcate (părerea mea), Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon.

Totodată, mă aștept la o creștere masivă a celor care au decis să-și invalideze buletinele de vot ca formă de protest față de condițiile în care s-a desfășurat acest scrutin. Dacă la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, doar 0,68% din buletine au fost declarate invalide, atunci la acest scrutin, după îndemnul lui Renato Usatîi, buletinele invalide vor crește pînă peste, mă aștept eu, 2% din voturile acordate.

Rata de participare – zic eu 60-61%, cam 2 la sută sub prezența atestată acum patru ani.

Rezultatul la care mă aștept este:

PL – 14, în creștere de două mandate comparativ cu 2010. Liberalii, care nu au participat în ultima coaliție de guvernare, dar și în lipsa unei alternative viabile pe „dreapta” pro-europeană, sînt în creștere. Nu trebuie să uităm însă că tot ei au pierdut în aprilie 2013 un grup de 7 deputați care nu se vor regăsi în viitorul Palrament.

PDM – 18, în creștere cu trei mandate. Campania electorală desfășurată în toată țara, dar și poziția pe centru-stînga, moderat pro-europeană, le oferă posibilitatea să jongleze. Trebuie să ne așteptăm la o mică creștere a democraților, nu însă prea mare.

PLDM – 28, în scădere cu 4 mandate. Criza de imagine declanșată de căderea Guvernului Filat-2, demis pentru suspiciuni de corupție – a lovit dur în liberal-democrați. Tot aici se adaugă campania anti-Filat desfășurată de Renato Usatîi. Faptul că Filat nu a fost capabil să cedeze întîietatatea în lista candidaților la funcția de deputat premierului Iurie Leancă, la fel se va reflecta asupra votului. Șirul poate continua.

PCRM – 29, în mare scădere, 13 mandate comparativ cu alegerile din 28 noiembrie 2010 sau 7 dacă-i excludem pe Mișin, Dodon, Greceanîi, Ceban, Babenco, Abramciuc, Sîrbu. Nu trebuie să uităm că an de an, electoratul PCRM se reduce în mod natural. În al doilea rînd, electoratul PSRM, tot de la comuniști se trage. „Talibanii” și „Antifa” – tot aici se includ.

PSRM – 12, triplarea mandatelor, comparativ cu cei patru care au fost în PSRM, după atunci când au părăsit fracțiunea PCRM. Poziționarea pro-rusă definită, întrevederile, susținerea și promisiunile date de cele mai înalte figuri politice ale Kremlinului, efectul deocamdată prea puțin simțit după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană – toate astea nu fac altceva decît să crească popularitatea socialiștilor.

Fluctuațiile pot fi minore, dar decisive.

Asta deoarece, anume aceste fluctuații de un mandat față de ceea ce am scris eu, vor decide dacă „Alianța pentru Integrare Europeană” – PL, PLDM, PDM – vor avea majoritatea constituțională de 61 de mandate sau nu.

Deocamdată nu mă încumăt să spun care din aceste două variante (sub sau peste 61 de mandate pentru „AIE”) e cea mai bună. Cert este că în cazul „sub 60 de mandate”, nu fără de condiționări, PL, PLDM și PDM vor forma cu siguranță o Alianță post-electorală pentru a guverna cel puțin pînă pe 16 martie 2016 cînd Parlamentul va trebui să realeagă președintele țării.

În cazul în care „AIE-3” va avea peste 61 de mandate, poate să înceapă gîlceava privind impunerea președintelui Timofti să-și dea demisia „de onoare”, precum și tratativele pentru alegerea unui membru al acestei Alianțe – Filat sau Lupu – în funcția de președinte, cu păstrarea structurii: speaker – PL (Ghimpu), premier – PLDM (nu Filat) sau PDM (Candu?), președinte – PLDM (Filat) sau PD (Lupu).

Dacă am să nu dreptate, vom afla în scurt timp. Răbdare!

PS: Dacă totuși se va adeveri că am dreptate, stimați prieteni, spuneți-mi vă rog ce s-a schimbat în raportul „dreapta”-„stînga”, „pro-est”-„pro-vest”? Oricum ați votat geopolitic, nu?!

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: