Votul tău contează! – probabil… şi doar în teorie. Asumă-ţi decizia!

„Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm” (Mark Twain)

Stimaţi prieteni, în lumina tuturor evenimentelor politice din ultimul timp, am decis să boicotez acest aşa-zis (da, ca la transnistreni) scrutin electoral. E modalitatea la care recurg în calitate de protest pentru acţiunile, vădit politice, ale Comisiei Electorale Centrale, Curţii de Apel Chişinău, Curţii Supreme de Justiţie, partide de guvernare, lideri etc., privind eliminarea unui concurent electoral din alegerile parlamentare de astăzi. Supremaţia legii, valori europene, liberalism, şanse egale pentru toţi, dreptul de a alege şi de a fi ales etc. – toate astea – au dispărut odată ce s-a tras apa în veceul unui sediu de partid.

Nu vă îndemn să faceţi la fel. Faceţi ce vreţi. Important pentru mine este să înţelegeţi eactr cum stau lucrurile şi să aveţi o alegere, nu vot, asumată. Iar pentru că ştiu că nu toţi înţeleg ce depinde de participarea/neparticiparea sa la aceste alegeri, vin cu unele lămuriri.

1. Neprezentarea la urnele electorale.

Această decizie nu modifică în niciun fel compoziţia Parlamentului compus după 30 noiembrie. Decizia de a nu vota va influenţa doar rata de participare la alegeri.

La alegerile din 28 noiembrie 2010 ea a fost de 63,37%, pe 29 iulie 2009 – 58,77%, pe 5 aprilie 2009 – 57,55%.

Dacă nu ai o opţiune clară de vot, dacă nu ai încredere în niciun concurent electoral, nu merge la alegeri doar pentru că ai auzit la televizor că „fiecare vot contează”. Votul tău contează în proporţie de 0,000028% pentru cei circa 2,8 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. Sau 0,000014% – dacă la alegeri vot participa doar jumătate din cetăţenii cu drpet de vot.

2. Prezentarea la urnele de vot, dar invalidarea buletinului de vot.

Dacă decideţi să participaţi la alegeri, dar să invalidaţi buletinul de vot, fie că scrieţi pe el „Toţi sunt proşti” şi aplicaţi ştampila „VOTAT”, fie că aplicaţi ştampila în dreptul tuturor/mai multor concurenţi electorali sau Partidului „Patria”, eliminat din cursă, decizia ta va influenţa doar rata de participare la vot, care va fi mai înaltă, dar nu se va reflecta şi asupra viitorului Parlament.

Teoria de specialitate spune că în societăţile în care se atestă o rată de participare mai mare de 80% – lucrurile nu stau prea bine.

Cea mai înaltă rată de participare la un scrutin a fost atestat pe 8 octombrie 1962 în Republica Populară Coreea. Atunci la urne s-au prezentat 100% din alegători şi toţi au votat pentru Partidul Muncii din Coreea.

3. Participarea la vot cu aplicarea ştampilei „VOTAT” în dreptul unui concurent electoral care nu va depăşi pragul electoral.

Această opţiune în primul rînd va influenţa rata de participare la alegeri, iar în al doilea rînd se va răsfrînge asupra mandatelor redistribuite în urma totalizării rezultatelor.

Pentru un Legislativ compus din 101 deputaţi, cum este cel al Republicii Moldova, fiecare mandat are susţinerea a puţin sub 1% din alegătorii care şi-au exprimat dreptul de vot. În cazul în care pentru cele 4-5 partide care vor trece pragul electoral vor vota 90% din alegători, iar pentru ceilalţi concurenţi (care n-au trecut pragul electoral) doar 10%, atunci în urma totalizării rezultatelor vor fi redistribuite 10-11 mandate de deputat. În cazul în care doar 80% din voturi vor fi utile, adică acordate partidelor care vor trece pragul electoral, atunci vor fi redistribuite în mod egal în jur de 20-21 de mandate de deputat.

Deşi votul tău va rămîne acordat tot pentru candidatul/partidul/blocul electoral pentru care ai votat, în speţă reiese că ai votat cîte un pic pentru toţi concurenţii electorali care au trecut pragul.

Teoria nu exclude ca, în cazul în care voturile pentru cei 24 concurenţi electorali rămaşi în cursă (1 bloc electoral, 4 candidaţi independenţi, şi 19 formaţiuni politice), s-ar acorda în felul următor:

a) <8,99% x Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”

b) <1,99% x 4 – 7,96% din voturile valabil exprimate – acordate candidaţilor independenţi;

c) [<100%-(a+b)] x 19 – ~83% din voturi împărţite în mod egal între 19 partide politice.

Atunci (în acest caz), niciun concurent n-ar trece pragul electoral de 2% (pentru candidaţii independenţi), 6% (pentru partidele politice) şi 9% (pentru un bloc electoral format din două partide), iar în Parlament n-ar trece intra nimeni, respectiv alegerile ar fi nule.

4. Aplicarea ştampilei „VOTAT” în dreptul unui concurent care în rezultat va trece pragul electoral.

Votul tău este unul util, acordat candidatului, partidului sau reprezentanţilor blocului politic care vor decide soarta acestei ţări în următorii patru ani, vor fi vocea ta şi te vor reprezenta în Parlament (cel puţin aşa ar trebui să fie).

În acest caz tu decizi componenţa viitorului Parlament, tu decizi cîtă „Europă” şi cîtă „Uniune Vamală” se regăsesc în forul Legislativ, tu delegi oamenii să aducă „schimbarea pînă la capăt”, să „crească Moldova”, să meagă „înainte spre integrarea europeană” sau să fie „pentru Moldova alături de Rusia puternică”.

Şi nu uita, în acest caz, peste patru ani tot ţie ar trebui să ţi se lămurească de ce schimbarea nu s-a produs, Moldova n-a crescut, nu s-a integrat sau nu este alături de nimeni.

*********

Într-un final. Nu contează cum votezi sau de ce nu votezi. Este important să ai o decizie asumată şi, indiferent care va fi, să o poţi argumenta.

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: