„Братва рвется к власти” (sau impresii de la offline-ul cu Dodon)

„Candidatul la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din partea PCRM, Igor Dodon, a început campania electorală în forţă. Înarmat la propriu, acesta a invitat bloggerii moldoveni la un TIR din capitală, unde fiecare a avut ocazia să împuşte fie din arma din dotare a clubului, fie din cea personală a candidatului comunist”… – Cam aşa mi-aş fi început ştirea dacă aş fi fost la acel eveniment în postura de reporter al unei instituţii media. Ieri însă am participat la întrunire în calitate de blogger.

E pentru prima dată cînd am participat la un offline (afară de unul cu încă democratul Vlad Filat de pe la finele lui 2007, dar atunci nu eram blogger). Impresiile sînt bune, atît despre local, candidat, cît şi politicile propuse. Dodon mi-a părut cît de cît sincer şi încrezut în ceea ce-şi propune să facă. Şi chiar dacă multe s-au spus „off-the-record” şi nu le pot reda aici, am aflat totuşi informaţii utile.

Din punct de vedere imagistic, mînuirea armei de foc este bună. Demonstrează forţă, încredere, nădejde, poate sări în apărare. Asemenea trucuri a demonstrat şi candidatul la funcţia de Preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, prin 2000. Nu ştiu însă cît e de bine să apari la ştiri înarmat în contextul creşterii criminalităţii, omuciderii (din diferite arme de foc) mai multor tineri şi cererii de către Dodon a demisiei Ministrului Afacerilor Interne. Rănirea ofiţerului CCCEC la Ştefan-Vodă, s-a făcut de către un cetăţean care deţinea arma la fel de legal ca şi Igor Dodon.

El zice că a tras în problemele Chişinăului şi că nu şi-a imaginat niciun contracandidat, doar să nu se primească şi la Primărie la fel ca la trageri: După ce a ochit 35 de puncte din 50 posibile la ţinta mişcătoare, comentatorul strigă „Пять выстрелов, три попадения, оценка отличная!” Cei drept la ţinta statică Dodon a obţinut 43 din 50 posibile.

Arma, „Glock 19” („made in Austria”), spune că o are de la unii colegi de serviciu şi i-a fost dăruită atunci cînd a împlinit 35 de ani (un an în urmă). N-a precizat însă dacă e de la colegul Vladimir Voronin, un înflăcărat colecţionar de arme.

Are un plan de acţiuni numit „Chişinău 2020”, dar sînt lucruri care se pot rezolva şi din primul an, aşa cum ar fi amenajarea curţilor blocurilor, de exemplu. Pentru următorii 4 ani, în calitate de primar al capitalei, îşi propune să repare drumurile (în proporţie de 60%), sub supravegherea experţilor străini. Să rezolve problemele de la Termocom, CET-uri şi Apă-Canal, probleme cum ar fi pierderile de căldură sau apă. Să continue renovarea parcului urban de auto- şi troleibuze, adică o continuare a reformei începute de Chirtoacă.

Spune că stadion republican trebuie, doar că nu în centrul oraşului. Terenul din perimetrul străzilor Kogălniceanu-Ismail-Bucureşti-Tighina trebuie vîndut, iar stadionul să fie după porţile oraşului, în zona aeroportului. Acolo trebuie să fie şi toate cazinourile Chişinăului.

Igor Dodon prevede un al doilea tur „coios” (şi să nu fiu corectat: „cu testicule”) şi (modest fiind) se aşteaptă la trei variante posibile: „Dodon-Chirtoacă”, „Dodon-Bodiu”, „Bodiu-Chirtoacă”. Printre discuţii mai face de înţeles că dacă candidaţii din partea partidelor din Alianţă vor transfera cearta din Parlament şi Guvern la Primărie, el (Dodon) ar putea cîştiga alegerile şi din primul tur. La Buliga şi Laguta nu s-a referit în niciun fel.

Spune că a trebuit să lupte cu Partidul pînă a ajunge a fi înaintat, iar campania „cu Soluţii?” a fost o parte a strategiei de convingere a partidului. Să nu luptat avea să candideze Violeta Ivanov. Luptă pe interior cu Muşuc, Munteanu şi Petrenco şi este susţinut de Mişin, Greceanîi, Kalin şi Iovv. Voronin, orice s-ar spune, este o figură puternică şi va intra în istoria ţării ca cel care a consolidat Statalitatea Republicii Moldova.

Spune că vrea să reformeze Partidul Comuniştilor pe interior „A la Tony Blair” şi că indiferent de rezultatul alegerilor locale, el şi susţinătorii din partid au de cîştigat. În lista candidaţilor pentru funcţia de consilieri municipali vor fi şi nume cum ar fi Greceanîi (ea fiind şi şeful staff-ului electoral). PCRM va avea vreo 20 de consilieri (din totalul de 51).

Dodon ştie că româna şi moldoveneasca este aceeaşi limbă, doar că vorbeşte limba constituţională, adică Moldoveneasca. Familia Dodon este moldovenească, doar că nu-i cunoaşte etimologia (provenienţa). Proiectul www.moldovenii.md nu-i aparţine.

A devenit blogger în urma recomandărilor participanţilor primului offline cu Dodon din anul 2009, aceasta fiind a patra întîlnire cu bloggeri. Blogul îl moderează singur, are între 600 şi 800 vizitatori unici pe zi şi citeşte toate comentariile (circa 200 zilnic). M-a asigurat că va gîndi asupra creării unui blogroll cu includerea blogurilor participanţilor la offline.

A promis încă un offline chiar în toiul campaniei electorale, adică prin Mai. Şi spune că ar fi de acord să se dueleze (verbal) cu contracandidaţii săi, fie on-, fie off-the-record.

Au mai scris: Artur Gurău, Vadim Vieru, „Incultul Politic”.

Au făcut ştiri: Publika, ProTV, Unimedia.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri to “„Братва рвется к власти” (sau impresii de la offline-ul cu Dodon)”

  1. iu Says:

    Noroc, Max.
    O întrebare. Dodon ţi s-a părut ÎNCREZUT, adică îngâmfat, aşa cum te-ai exprimat? Sau ai avut în vedere cuvântul „încredinţat”, adică convins? 🙂

    „Dodon mi-a părut cît de cît sincer şi încrezut în ceea ce-şi propune să facă”.

    Apreciază

  2. pulbermax Says:

    Nu stiu de ce ai folosit tocmai al doilea sau al treilea sens oferit de dex cuvintului „increzut”. O prima explicatie este „Care are o idee foarte bună despre sine”, iar aici n-am avut in vedere sensul de „ingimfat” si „infumurat”.

    Cu privire la „incredintat” ai perfecta dreptate, doar ca n-am vazut si nu cred sa vad politicieni care sa spuna „Sint incredintat in puterile proprii”.

    Se pare ca totusi a avut dreptate acel care a zis ca „intre romana si moldoveneasca este o mica разницэ”.

    Apreciază

  3. iu Says:

    Pазницэ-разницэ, da’, oricum, dacă ai admis că Dodon ţi s-a părut „cât de cât sincer”, cred că mai degrabă, în acest context, s-ar potrivi ÎNCREDINŢAT, care este un calificativ al tău, nu al tovarăşului comunist despre propria persoană. SINCERITATEA, chiar dacă e „cât de cât”, cum s-ar spune, nu poate prieteni cu facultatea de a fi ÎNCREZUT.
    Eh, dar Dodon în persoană poate multe să creadă despre Luminăţia Sa.

    Apreciază

  4. max Says:

    Blogul si-l modereaza singur, dar articolele de acolo sunt scrise de altcineva.De altfel, nu inteleg greselile gramaticale evidente din comentariile lui, cum de ex „sovenism” etc.

    Apreciază

  5. Incult Politic Says:

    din armă nu am tras, din principiu

    Apreciază

  6. Dodon-candidatul, dezamăgeşte aşteptările de la Dodon-primarul « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md Says:

    […] sau mai ales ca “comunist” (cacofonia îmi aparţine). Mi-a plăcut Dodonul de la off-line deschis şi bine intenţionat. Cu soluţii reformatoare, cu-adevărat liberale. Acum nu-mi […]

    Apreciază

  7. Dodon-candidatul dezamăgeşte aşteptările de la Dodon-primarul « Pulbermax's Blog Says:

    […] sau mai ales ca “comunist” (cacofonia îmi aparţine). Mi-a plăcut Dodonul de la off-line, deschis şi bine intenţionat. Cu soluţii reformatoare, cu-adevărat liberale. Acum nu-mi mai […]

    Apreciază

Lasă un comentariu